keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Esimakua leikkauslistojen aiheuttamasta tyytymättömyydestä

Esimakua leikkauslistojen aiheuttamasta tyytymättömyydestä
 
Olemme lukeneet ja nähneet uutiskuvia leikkauspolitiikan aiheuttamasta tyytymättömyydestä mm. Kreikassa. Meillä  Suomessa ei ole ollut onneksi pahoja leikkaustarpeita. Kirjoitin pari päivää sitten Riihimäen talousahdingosta, joka alkaa jo näkyä palvelusten niistämisessä, vaikka vasta on harjoitettu normaalilta vaikuttavaa säästöpuuhaa. Mitä sitten seuraakaan, kun kaupunki aloittaa varsinaisen leikkauspolitiikan?
 
Leikkauspolitiikkaa pukkaa vahvasti. Kaupungin kuluvan vuoden toisen osavuosikatsauksen ennusteen mukaan vuoden 2012 tulos on talousarviossa ennakoitua huonompi. Riihimäen kaupungin tulos ilman vesihuoltoliikelaitosta olisi ennusteen mukaan 4,7 milj. euroa alijäämäinen.
 
Kasvatus- ja opetuslautakunta on 16.10.2012 hyväksynyt opetustoimeen ensi vuoteen kohdistuneita 300 000 euron säästötoimia, joista yksi kohdistui kaupungin kutomoon. Kutomon toiminta lakkautettaisiin 1.6. alkaen. 
 
Kaupunkilaiset ovat nousseet vastarintaan ja kutomon väki kerää adressia kutomon puolesta. Valtuustoehdokkaat on kutsuttu perjantaina tutustumaan kutomon toimintaan.
Jotenkin tuntuu siltä, että kasvatus- ja opetuslautakunta ei ole tässä säästökohteessa harjoittanut tarpeellista harkintaa. Kohteesta saatavat säästöt ovat minimaaliset. 
 
Kuvaannollisesti ilmaisten hyttysten ampuminen voi aiheuttaa suuremmat taloudelliset menetykset. Monelle perheen äidille ja isoäidille kutomon toiminta tarjoaa mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen ja luovaan käden taitojen kehittämiseen.
 
Se on suomalaisen käsityötaidon ylläpitämistä ja samalla sosiaalista toimintaa ja seurustelua.Se on henkireikä ja mielenterveyden hoitamista. Se on iloa ja virkistystä! Siellä valmistetaan vanhasta uutta mm. räsymattoja. Se on kestävän kehityksen mukaista konkreettista ja luovaa toimintaa. 
 
Ehdottomasti tarvitsemme kutomon naisille! Pois ei ole suljettu, että toiminta saisi tulevaisuudessa myös miehet kangaspuiden ääreen.
 
Tämäkin esimerkki osoittaa, että juustohöylä ei sovellu aina säästövälineeksi.
 
Toisaalta esimerkin pitäisi osoittaa myös, että kansalaisten omaehtoiseen ja ohjattuun tekemiseen kannattaa panostaa!
Laitoskulttuuri on usein kuollutta, kaupunkilaisten kädestä lähtevä aina elävää!
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: