maanantai 22. lokakuuta 2012

Riihimäen kaupunginjohtajalla hätä kädessä

Riihimäen kaupunginjohtajalla hätä kädessä
 
 
Näin se menee niin kuin olen ennustanut. Riihimäki on mahdottoman tilanteen edessä.
Kuluvan vuoden toisen osavuosikatsauksen ennusteen mukaan vuoden 2012 tulos on talousarviossa ennakoitua huonompi. Riihimäen kaupungin tulos ilman vesihuoltoliikelaitosta olisi ennusteen mukaan 4,7 milj. euroa alijäämäinen. Vesihuoltoliikelaitos on arvioinut, että laitoksen ylijäämä vuodelta 2012 tulee olemaan hieman talousarviossa ennakoitua pienempi eli 1,1 milj. euroa. Näin ollen Riihimäen kaupungin virallinen tulos vuodelta 2012 olisi n. 3,6 milj. euroa alijäämäinen.
 
Tämä on pientä sen rinnalla, mitä kuntayhtymien alijäämät tulevat merkitsemään Riihimäen kaupungin talouteen. Terveyskeskuksesta ja Keskussairaalasta on tulossa miljoonalasku. Kuntayhtymät eivät kuntalainkaan mukaan voi niitä peitellä. Riihimäen yhtälö näyttää tältä: Tulot 100 miljoonaa euroa, velat yli 100 miljoonaa - konsernivelkoja päälle iso rökäle! Menot lakisääteisinä n. 85 miljoonaa. Miten velkoja yksinkertaisesti kyetään eli pystytään vähentämään? Miten vieraan pääoman rahoitus hoidetaan leikkaamatta olennaisesti palveluksista ja niiden kustannuksista?
 
Ei mitenkään. 
 
Tosiasia on yksinkertainen. Yli vuoden tulot on jo syöty etukäteen ja tulevan valtuuston demokraattiset oikeudet kahlittu ja liikkumavara sidottu jalkaraudan tavoin selvittämään syvenevää kriisiin ajautuvaa taloutta. Eikä sitä pelastusoperatiota auta edes taseomaisuus. Myytävää ei sieltä juuri löydy. Tulevaisuuden ryöstöretkellä tämä ja edellinen valtuusto on taivaltanut.
 
Lisäksi on huomattava, että vesihuoltolaitosta ja sen liiketoiminnan tulosta ei tule lukea niin kuin Riihimäen kaupunki tekee kaupungin tuloksen kaunistelemiseksi. Se on vain jatkoa talouden kokonaistilan vääristelyyn ja ongelmien peittelyyn. Vesilaitoksen tulos on tarkoitettu kantamaan huolta vesihuollon kokonaisuudesta. Sen positiivinen tulos on käytettävä täysin määrin sen liiketoiminnan turvaamiseen. Mm. investointitarpeet siihen ovat mittavia niin maahan kuin puhdistuslaitoksen saattamisen ajan tasalle. Ei voida hyväksyä sitä, että Riihimäki on Vantaan pahin pilaaja ja ylijuoksutukset sateella arkista kaupungin oksentelua Etelä-Suomen vähiin vetisiin ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksiin.
Miten Riihimäen kaupunginjohtaja arvioi valtuuston päättämän velkakaton pitävän. Särkyykö lasikatto jo ensi vuoden budjetissa?
 
Muistutan kaupunginjohtajaa siitä, että esitykseni velanhoidon ohjelmasta on torjuttu tarpeettomana. Ohjelma olisi nyt ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Velanhoidon vuosimenot kuitenkin kasvavat vuosi vuodelta.
Jotain tarttis tehdä ja kiireellisesti!
 
Ymmärrän, että ensi vuoden talousarvion teko on yhtä hammasten kiristystä. Jos kaunisteluja ei jatketa ja tunnustetaan tosiasiat, investoinnit on vedettävä alas. Niihin ei kerta kaikkiaan ole varaa.
 
Kokoomuslainen kaupunginjohtaja on ajanut kaupungin lähes konkurssiin.Velkaantumisen syyllisiä haettaessa kaupunginjohtajan virkavastuu korostuu ylitse muiden.
 
Mikko Lund

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Eriomainen kirjoitus Mikko ylivelkaantuneesta koti kaupungistamme Riihimäestä, jota todella johtaa saamaton kaupunginjohtaja ja hänen vankkumattomana tukenaan hääräävä kaupunginhallituksen sopulilauma. Kyseiset sopulit Kokoomuksesta – Vasemmistoliitoon ovat nöyrästi hyväksyneet kaiken sen mitä kaupunginjohtaja ja ylempi virkamieskunta nokan eteen kiikuttaneet päätettäväksi. Tällaisen kuntapolitiikan jäljet pelottavat ja seuraukset näkyvät valtavana ylivelkaantumisena.
Lasku surkeasta talouden pidosta tulee takuu varmasti näkymään ja tuntumaan riihimäkeläisten arjessa seuraavat neljä vuotta, jos äänestetään nykyiset päättäjät jatkoon kuntavaaleissa - jos vielä nykyinen kaupunginjohtaja saisi jatkaa toimessaan.
Nyt äänestäjät todella voivat vaikuttaa jatkuuko nykyinen meno Riihimäellä vai äänestetäänkö valtuustoon sellaisia riihimäkeläisiä jotka ajavat asukkaiden asioita ja etuja eteenpäin ja jotka käärivät hihat ylös ja ryhtyvät hommiin. Toisin sanoen laittavat Riihimäen talouden kuntoon seuraavalla valtuustokaudella. sillä vain näin toimien voidaan turvata nykyiset peruspalvelut ja kehittää niitä paremmiksi jne.
Reijo Sutinen
Riihimäki