maanantai 8. lokakuuta 2012

Mikä saa Venäjän reagoimaan varskin oudosti?

Mikä saa Venäjän reagoimaan varsin oudosti?

 


Varmaan kysytte, kuten minäkin kysyn, mistä Venäjän varsin outo käyttäytyminen johtuu? En tiedä, mutta kysyn jos Te tiedätte tai voitte antaa uskottavan selityksen asialle.


Taustana ajattelen tätäkin, että elokuussa Moskovassa järjestetyssä ilmailunäyttelyssä Venäjä esitteli näyttävästi ilmavoimiensa uusia konetyyppejä. Samalla kerrottiin, että maan ilmavoimat tulevat lähivuosina hankkimaan yhteensä 1 600 modernia hävittäjää ja helikopteria. Venäjä militarisoituu jälleen, vaikka aseiden määrä ei vetäisikään vertaa Neuvostoliiton asevoimille.


Entä sitten, mitä on ajateltava Venäjän lapsivaltuutetun käytöksestä? Lapsivaltuutettu Astahov suorastaan uhkasi Suomea.
Asiasta on kehkeytynyt tapahtuma, joka on saanut aikaan kokoaan suuremmat mittasuhteet Venäjällä.


Venäläisen äidin ja afrikkalaisen isän kolme 2-6 - vuotiasta ovat eläneet sijaisperheessä jo muutaman viikon ajan. Vain kaksi viikkoa vanha poika otettiin pois vanhemmiltaan.

Venäläisen äidin mukaan sosiaaliviranomaiset epäilevät isää lasten pahoinpitelystä. Viranomaiset eivät voi vahvistaa tai kieltää äidin väitteitä, koska heillä on salassapitovelvollisuus yksittäisten perheiden asioista.

Asia on pohdittavana myös hallinto- oikeudessa. Viranomaisilla tulee olla tieto tai epäily siitä, että lasten turvallisuus on ollut uhattuna. Oikeuden päätös selventää tilannetta.


Tapauksen merkittävyyttä on lisännyt se, että siitä on tehty iso uutinen Venäjällä. Venäjän lapsivaltuutettu Pavel Astahov uhkasi Suomea. Venäjän television haastattelussa hän piti mahdollisena, että Venäjä julistaa Suomen vaaralliseksi maaksi venäläisille lapsiperheille.


Näin kova käytös pakottaa pohtimaan myös suomalaisten sosiaaliviranomaisten toiminnan oikeellisuutta. Onko varmasti faktat ja johtopäätökset oikeat? Voihan sosiaaliviranomainen ja oikeusviranomainenkin erehtyä! Vai erehtyykö Venäjä?

Siitä huolimatta Astahovin käytös on todella kummallista. Samasta asiasta hän on aikaisemminkin ottanut yhteen suomalaisviranomaisten kanssa.


Ajattelen kuitenkin tapauksen opetusta. Eikö olisi paikallaan lisätä Suomen ja Venäjän viranomaisten yhteistyötä? Eikö yhteistyö poistaisi ennakkoluuloja ja kuvitelmia? Nyt tarvittaisiin kaikilla tasoilla Suomen ja Venäjän tiivistä yhteistyötä. Mieluummin yhteistyötä ja yhteisymmärrystä kuin virheellisiä kuvitelmia tai väärinymmärtämistä ja viholliskuvia.


Mikko Lund

1 kommentti:

Mikko Lund kirjoitti...

Olen virkamatkalla tiistaina, joten tiistain blogi jää väliin. Kirjoitan keskiviikkoaamuna. terveisin

Mikko