perjantai 5. lokakuuta 2012

Kokoomusväkeä risoo Kataisen hyvä yhteistyö SDP:n kanssa

Kokoomusväkeä risoo Kataisen hyvä yhteistyö SDP:n kanssa

Kokoomusväki ilmaisi tyytymättömyyttä Kataisen hallituspolitiikkaa kohtaan. Tämä tuli esiin kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa viime viikonloppuna. Valtuusto käveli puoluehallituksen yli ja asetti vastoin sen kantaa tavoitteeksi heikentää palkansaajien sairausajan etuja.
Kokoomuksen mielestä ensimmäisen sairauspäivän tulee olla palkaton ja kahdelta ensimmäiseltä viikolta maksettaisiin vain 80 prosenttia nykyisen täyden palkan sijaan.Kokoomusväkeä risoo Kataisen hyvä yhteistyö SDP:n Jutta Urpilaisen kanssa.

Kataiselle puoluevaltuuston päätös on kiusallinen. Katainen ei kuitenkaan niellyt esitystä sellaisenaan, vaan siirsi sen sivuun sanomalla ykskantaan, että päätösvalta siitä kuuluu työmarkkinajärjestöille.


Kokoomus tähtää sairauspoissaolojen vähentämiseen. Kuntavaalien alla esitettynä asialla voi olla poliittista merkitystä. Se voi vaikuttaa kokoomuksen kannatuslukuihin. Kokoomuksen kannattajissa on vahva osuus tavallisilla palkansaajilla. Palkansaajat joutuvat oikeasti miettimään, miten suhtautua kokoomuksen selvään heikennysesitykseen. 

Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus on ollut käytössä Ruotsissa vuodesta 1993 lähtien. 


Kun Ruotsissa siirryttiin nykyiseen järjestelmään, sairauspoissaolot olivat yli kymmenen prosenttia työajasta. Suomessa vastaava luku Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n yrityksissä on nyt 4,3 prosenttia. Palkkaetujen heikentäminen lähtee siitä olettamuksesta, että ihmiset käyttävät etua väärin ja asiaan pitää puuttua.
Työelämän ongelmat ovat eivät ole vain poissaoloissa. Mielestäni työelämän todelliset ongelmat ovat huonoissa työoloissa, huonossa johtamisessa ja ilmapiirissä.

Kokoomuksen puoluevaltuuston esitystä sairausajan etujen heikentämisestä kiiteltiin vain Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa. Ensimmäisenä sen tyrmäsivät ammattijärjestöt, mutta yhtä kovin sanoin myös kokoomuksen muut hallituskumppanit ja oppositiokin.


Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK katsoi Kataisen tavoin asian kuuluvan työmarkkinajärjestöille.
Nähtäväksi jää, mitä kokoomuksen esitys vaikuttaa kokoomuksen kannatukseen kuntavaaleissa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: