tiistai 23. lokakuuta 2012

Joko varjonyrkkeily kuntauudistuksella päättyi?

Joko varjonyrkkeily kuntauudistuksella päättyi?
 
Hallituksen keskeisin uudistus on kuntauudistus ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Näiden uudistusten valmistelu on ainakin viivästynyt. Hallitusta on syytetty jopa kuurupiilosta asiassa. Jatkuuko kuurupiilo vielä pitkäänkin yli kuntavaalien?
Hallituksen kuntauudistukseen saatiin valoa, kun sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ilmoitti TV1:n vaalitentissä, että hallituksen esitys kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen malliksi ei valmistu ennen kuntavaaleja.

Se ei ollut yllätys. Hallitus ei yksinkertaisesti ole päässyt sopuun asiasta ennen vaaleja. Yllätys sen sijaan oli Urpilaisen näkemys, että mallin julkistaminen ei ole millään tavoin välttämätöntä ennen vaaleja.

Urpilaisen mukaan äänestäjät kyllä tietävät puolueiden peruslinjaukset ja -näkemykset kuntauudistuksesta. Tätä sopii vahvasti epäillä.
Hallituksen kuukausia jatkuneen kuurupiilon jälkeen kenelläkään ei ole täysin selvää kuvaa tulevasta uudistuksesta.

Sunnuntaina pidettäviin kuntavaaleihin on ennustettu edellisiä kuntavaaleja korkeampaa äänestysprosenttia. Kuntakentässä ei ole vuosikymmeniin ollut valmisteilla yhtä suuria muutoksia kuin nyt. Sen uskotaan lisäävän kiinnostusta vaaleihin. Äänestäjät ovatkin olleet innokkaasti liikkeellä ensimmäisinä ennakkoäänestyspäivinä. Voisiko äänestysprosentti nousta jopa yli 60:n ? 

Äänestäjät joutuvat arvioimaan tulevan kuntavaalikauden keskeisimmät uudistukset keskentekoisina. Tilanne voi synnyttää hämminkiä ja neuvottomuutta äänestäjien keskuudessa. Keskiviikon suurella television vaalikeskustelulla tulee olemaan ratkaisevan suuri merkitys.


Mikko Lund

Ei kommentteja: