maanantai 15. lokakuuta 2012

Matematiikalle ei voi mitään
 
Monet ovat ihmetelleet, miten on mahdollista, että meillä on Jyrki Kataisen johtama hallitus, jossa on mukana SDP ja vasemmistoliitto. Vasemmisto on yhdessä ja erikseen nimennyt kokoomuksen kuntavaaleissa puolueidensa päävastustajaksi. Silti nämä puolueet istuvat hallituksessa ja ovat epäilemättä läheisissä tekemisissä kokoomuksen kanssa. Vasemmistopuolueet ovat istuneet jo kohta puolitoista vuotta samassa hallituksessa kuin kokoomus. Puolueet siis tekevät läheistä poliittista yhteistyötä poliittisen päävastustajansa kanssa. Ihmettelijät kysyvät asiasta, onko tämä uskottavaa hallituspolitiikkaa.
Hallituksen muodostaminen oli tosiasioiden tunnustamista ja matemaattista välttämättömyyttä eduskuntavaalien jälkeen. Muu ei ollut mahdollista.
 
Kokoomus nousi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Se takasi kokoomukselle paalupaikan hallitusneuvotteluissa. Kataisesta tulisi pääministeri, jos kokoomus olisi hallituksessa. Parin kuukauden väännön jälkeen käsiin jäi nykyinen hallituspohja, jota ei oikeasti halunnut yksikään puolue. Se näkyy hallitusohjelmassa, joka on löysä kokoelma mukana olevien puolueiden tavoitteita. 

Hallitus selvisi ensimmäisestä tulikokeestaan kohtalaisen hyvin. Sopu menojen leikkauksista ja verojen kiristyksistä tehtiin kevättalvella, koska vaihtoehtoja ei ollut.
Nyt meno on alkanut tökkiä.


Sanomattakin on selvää, että kuntavaalien läheisyys hermostuttaa. Suurten asioiden ratkaiseminen monen puolueen kanssa on epäilemättä vaikeaa vaalipaineiden hermostuttaessa. Vaalien jälkeen on mahdollista sopia kuntauudistuksen toteuttamisesta ja terveydenhuollon uudistuksesta. Vaalit tulevat näyttämään kansan kannatuksen eikä siitä ole valitusoikeutta.


Mikko Lund


Ei kommentteja: