torstai 4. lokakuuta 2012

Käsien pesu Riihimäen sairaala- asiassa nosti esiin ongelmia

Käsien pesu Riihimäen sairaala- asiassa nosti esiin ongelmia
Pihalla ollaan Riihimäen edun valvomisessa!'
Riihimäellä olisi tuhannen taalan paikka edistää alueellista kehitystä. Kuntauudistus ja erikoissairaanhoidon järjestelyt ovat integroituneet enemmän kuin vahvasti keskenään . Ne ovat hallituksen ykköshankkeita ja liittyvät toisiinsa.
Niiden toteuttaminen pitäisi oivaltaa myös paikallisesti. Ne eivät toteudu, ellei niitä aktiivisesti ajeta. Mutta Riihimäen sosialidemokraatit ovat jumiutuneet vain pesemään käsiään Riihimäen sairaalan alasajossa.
Alasajo on oikea sana kuvaamaan toimintojen lopettamista. Siinä on kysymys sairaalan virtaviivaistamisesta ja muuttamisesta päiväsairaalaksi. Kustannussäästöjä haetaan vuodeosastojen lakkauttamisella ja henkilöstön siirtämisellä toisiin tehtäviin. Silti kustannussäästöjen suuruudesta ei ole selvyyttä. Riihimäen sosialidemokraatit uskottelevat, että hallituksen kuntauudistus ja erikoissairaanhoidon järjestelyt eivät toteudu.Se on erikoinen usko.
Silti saamme vielä ennen vaaleja ehkä tietää valtakunnallisen perusratkaisun, jossa sairaanhoitopiirit tullaan kuoppaamaan.
Nyt pitää keskittyä sairaala-asiassakin "hallitsemattoman tilan kinasta ja hyödyttömästä käsienpesusta" miettimään, mikä on Riihimäen seutukunnan terveyspalveluiden kannalta paras ratkaisu. 
Terveyspalvelujen - muidenkin sote-palvelujen - tulevaisuus kytkeytyy vahvan peruskunnan malliin seutukunnalla ja
sairaanhoitopiirien lakkauttamiseen. Todennäköisyys on suuri siihenkin, että Kanta- Hämeen maakunta ajatellaan uusiksi.
Maakuntienkin tulevaisuus on parhaillaan selvityksen kohteena. (Rauno Saaren työryhmä.)
Minun tavoitteeni on Hyvinkään - Riihimäen parikaupungin aktiivinen synnyttäminen. Sen edut on jo kerran selvitetty ja kansalaisten kannalta parhaaksi arvioitu. Selvitysmiehen tehtävälle kuntuudistuksen toimeenpanemisessa HyRi -aluekeskuksessa on siksi hyvät ja perustellut edellytykset.
Ajan politiikkaa, jonka mukaan kansalaisten edut ja tuhlailematon aluerakenne tulee olla määrääviä kunnan uusien hallintorajojen piirtelyssä. 
Karthago on hävittettävä, sanoi aikanaan Cato! Minä sanon nyt - maakuntaraja ja sairaanhoitopiiri on hävitettävä!
Ne haittaavat riihimäkeläisten ja naapurikuntien asukkaiden elinympäristön ja palvelujen kehittämistä! Olemme Hämeenlinnan - maakuntakeskuksen - vasalleja. Sairaanhoitopiirissä olemme joutuneet tahdottomaksi ajopuuksi! Siksi sille on aika jättää hyvästit!
Siis tavoitteellinen viso ja ripeä toiminta uuden kunnan puolesta on keino, jolla tulevaiisuus on kohdattava! Eikä se ole vailla suuria ongelmia. Niiden taustalla vaikuttavat paitsi hallintorajat niin myös seudun kuntien kurja talouden tila. Se tietenkin on omaa syytä. Ylivelkaisuus poistuu vain tulopohjaa ja menorakennetta parantamalla!
Siksi vain rakenneuudistukset turvaavat seudun asukkaiden hyvinvointipalvelut. Pikkupolitikointi johtaa vain entistä syvempiin poteroihin ja elinvoiman vähenemiseen alueella.
Nyt tarvitaan oikeaa johtajuutta. Hallituksen uudistushankkeet on käytettävä aktiivisesti hyödyksi. Ei voida jäädä odottamaan lottovoittoa. On itse aktiivisesti toimittava lottovoiton rakentamiseksi. Se tarkoittaa sairaanhoitopiirin jättämistä, maakuntarajan ylittämistä ja uuden suurkunnan perustamista. 
Tulevaisuuteen suuntautuminen ja yleispoliittinen johtajuus ovat paras tae sille, että paikallinen menestys säilyy ja vahvistuu. Vain se, että aluerakenteemme muuttuu enemmän kuin kilpaileva ympäristö, takaa Riihimäelle voiton.
Mikko Lund

Ei kommentteja: