keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Paikallispoliitikkojen ilmaanhuitomisesta konkreettiseen selvitystyöhön


Paikallispoliitikkojen ilmaanhuitomisesta konkreettiseen selvitystyöhön
 
Riihimäen sairaalan alasajo on synnyttänyt asukkaiden kovan vastarinnan, jossa kovapäisinkin Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin strategiaa ajava paikallispoliitikko on joutunut asukkaiden tiukan kritiikin kohteeksi. Kaupunkilaiset pitävät luontaisena nautintaoikeutena täyden palvelun sairaalapalveluita, joihin menneinä vuosikymmeninä on totuttu. Sairaanhoitopiiri ei ole hyväksynyt Riihimäen edustajana toimineen kirurgian ylilääkärin Olli Tammisen toimintaa, koska hän ei ole hyväksynyt sairaanhoitopiirin strategian mukaista Riihimäen palveluiden alasajoa. Sairaanhoitopiiri ei ole huolehtinut yhteistoiminnasta henkilöstön kanssa eikä tiedottanut palvelusten alasajosta ja muutoksista.
 
Ylilääkäri Mikko Mäkelä kirjoitti Aamupostin sunnuntainumerossa ( 14.10.) asiantuntijapuheenvuoron. Siitä kuultaa RYKS:in johtajalääkärin asema ja velvollisuus huolehtia etiikkansa mukaisesta potilaiden hoidosta. Asiantuntemus selättää luottohenkilöiden sepustukset "hyvistä aikeista" sairaalan toimintojen tulevaksi järjestämiseksi. Hän antaa ilmaan huitoville päättäjille pätevän ohjeen: heidän tulee "kaiken muun selvitystyön ohella selvittää itselleen, minkälaisen sairaalan he Riihimäelle haluavat". 

Ihmiset muistavat erikoislääkärijohtoisen aluesairaalan, jonka palvelutasoa hyvinkin perustelluista syistä kaipaavat. Tänään palvelut ovat enää muisto vain. Mäkelä listaa konkreettisesti alasajon vaiheet:
- Naistentautien toiminta lopetettiin kaksi vuotta sitten.
- Lääkekeskus lopetettiin.
- Valvontayksikkö lopetettiin.
- Noin puolet kirurgian ja sisätautien sairaansijoista on lopetettu.
- Psykiatrian vuodeosasto on lopetettu.
- Lonkkaproteesileikkaukset lopetettu.
- Terveyskeskuksen yöpäivystys on lopetettu.
Sairaanhoitopiirin luottamushenkilöt kutsuvat em. päätösten toteuttamista strategian mukaiseksi kehittämiseksi. Tätä ei voi kutsua ainakaan rehelliseksi ja Riihimäen etujen mukaiseksi toiminnaksi.


Sosialidemokraattien tulee selvittää kaikki vaihtoehdot sairaalapalvelujen säilyttämiseksi. Hyvinkään ja Riihimäen sairaaloiden yhteistyöstä on vihdoin aloitettu yhteistyöneuvottelut. Hallintojohtaja Jussi Savola perustelee neuvotteluja sillä, että vuoden 2014 alusta terveydenhuoltolaki antaa potilaille valinnan vapauden valita, mistä hankkivat erikoissairaanhoidon palvelut. Olettamus on, että iso osa seudun asukkaista kääntyy lähinaapurin Hyvinkään puoleen. Muutoksella olisi vaikutuksia myös Hämeenlinnaan. Tulossa on myös sairaanhoitopiirejä koskevat valtakunnalliset muutokset. Hyvä näin, muitta tässäkin asiassa olisi pitänyt toimia ennakoivasti jo neljä vuotta sitten.


Näen niin, että sosialidemokraattien tulee toimia asiassa aktiivisesti yhdessä Riihimäen sairaalan henkilökunnan kanssa parhaan tuloksen saamiseksi!Mikko Lund

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hyvä ja selventävä kirjoitus aikaisemmista Riihimäen sairaalan supistustoimista, nykytilasta ja tulevista haasteista. Suuri vääryys oli se ettei toimintojen supistamiset tulleen esille eilisessaä Riihimäen lukion auditoriossa pidetyssä sosiaali- ja terveyspalveluita käsittelevässä kuntavaalipaneelissa.

Mikko Lund kirjoitti...

Tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Aamulehden päätoimittaja Joonas Romppanen ei antanut minulle pyynnöstäni huolimatta puheenvuoroa. Riihimäen Hyvä Veli- verkosto sai nauttia omasta totuudestaan, joka ei ratkaise Riihimäen ongelmia.

Mutta kirjoitellaan asiasta!

Mikko Lund