perjantai 19. lokakuuta 2012

Kuntavaaleihin kypsyy sittenkin yllätys

Kuntavaaleihin kypsyy sittenkin yllätys
 
Monet ovat arvelleet, että kuntavaaleissa nähdään ja saadaan uusi Jytky. Tähän ei ole kuitenkaan asiallista perustetta. Mutta yllätysvaalit ovat mahdollisuus. Tästä kertoo tuore Kuntalehden gallup, joka mukaan puolueuskollisuus voi romahtaa näissä vaaleissa. Peräti 800 000 äänestäjää miettii vielä, äänestääkö samaa vai eri puoluetta kuin edellisissä kuntavaaleissa. Joka kymmenes äänestäjä eli 280 000 on jo päättänyt vaihtaa puoluetta näissä vaaleissa. Mielenkiintoinen kysymys on, kuka nämä äänet tulee saamaan.
 
Samaa puoluetta kuin viime vaaleissa aikoo äänestää 57 prosenttia TNS Gallupin Kuntalehden kyselyyn vastanneista. Miehet ovat varmempia äänestäjiä kuin naiset. Kyselyssä tiedusteltiin, miksi äänestäjät aikovat äänestää eri puoluetta kuin aikaisemmin. Lähes puolet vastaajista ilmoitti tyytymättömyyden syyksi aiemmin äänestämänsä puolueen toimintaan.
 
Äänestäjät näyttävät jakaantuneen kahtia. Toisaalla ovat yli 60 - vuotiaat äänestäjät, jotka ovat hyvin puolueuskollisia. Toisaalla ikäryhmässä 50- 60 – vuotiaiden ryhmässä puoluetta vaihtavien osuus on huomattavan suuri .
 
Lähes joka viides äänestäjä harkitsee äänestävänsä perussuomalaisia. Määrä on suuri. Sen todentumista hillitsee tehokkaasti koko maan tasolla perussuomalaisten ehdokkaiden pieni määrä sekä äänestysvarmuuden heikkous.
 
Vanhojen puolueiden äänestäjien keskuudessa vanhoja puolueita äänestävien osuus on erittäin korkea. Kokoomusta ja keskustaa äänestävillä vastaajilla se kohoaa yli 90 prosentin. Sosialidemokraateilla luvut hipovat samaa. Perussuomalaisten kannattajien aikomus äänestää jää vain 70 prosenttiin.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: