torstai 21. kesäkuuta 2012

Hyvää keskikesän juhlaa! Lapsiasiavaltuutettu Marja Kaisa Aula: Lasten ja nuorten kunta luo hyvinvointia

Lapsiasiavaltuutettu Marja Kaisa Aula: Lasten ja nuorten kunta luo hyvinvointia
 
 
Lapsiasiavaltuutettu Marja Kaisa Aula raportoi vuosittain valtioneuvostolle toiminnastaan ja lasten ja nuorten oikeuksien tilasta. Vuosikirja on lapsiasiavaltuutetun puheenvuoro, tiivis tietopaketti kuntapäättäjille lapsen ja nuoren oikeuksista ja hyvinvoinnista, jotka toteutuvat tai jäävät toteutumatta kotona ja kotikunnassa. Vuosikirja 2012 keskittyy lasten ja nuorten kuntaan. Syksyn kuntavaaleissa kuullaan kansalaisten ääntä. Lapsiasiavaltuutetun vuosikirja on laadittu kuntapäättäjille ja lasten ja nuorten asioista kiinnostuneille tiedoksi ja avuksi lasten ja nuorten asioiden hoitamiseksi.
 
Miksi kunnan kannatta olla lapsille ja nuorille hyvä, kysyy Marja Kaisa Aula. Ja vastaus on, että “lapset ovat tulevaisuutemme”, mutta uusin tutkimustietokin osoittaa, että aikuisten hyvinvointi ja toimintakyky ratkaistaan pitkälti pikkulapsiaikana. Pienen lapsen läheisten ihmissuhteiden jatkuvuus ja aikuisten huolenpito kannattelee kauaksi.
 
“Sijoitus lapsiin ja lapsuuteen on kannattavaa”, sanoo valtiota neuvova OECD.
 
Lapset ja nuoret ovat ihmisiä tässä ja nyt. Niin valtio kuin kunnatkin ovat sitoutuneet vaalimaan jokaisen lapsen ihmisarvoa, kun eduskunta on hyväksynyt Lapsen oikeuksien sopimuksen vuonna 1991. Kaikilla lapsilla on yhdenvertainen itseisarvoinen oikeus hyvään elämään jo tänään.
 
Lasten hyvinvointi ja turvallisuus on riippuvainen aikuisten valinnoista niin kodin arjessa kuin päivähoidossa, koulussa tai liikenteessä.Lapset ja nuoret vanhempineen elävät tärkeintä arkeaan kotikunnassa, sen asuinympäristössä ja palveluissa. Kunta voi ratkaisuillaan ja politiikallaan tukea aikuisten viisaita valintoja lasten hyväksi.
 
Lapset ja nuoret käyttävät monia kunnan palveluja. He saavat kokemustensa kautta tietoa palvelun laadusta ja toimivuudesta. Palveluista saadaan vaikuttavampia, jos lapsia ja nuoria kuullaan ja heidän mielipiteensä otetaan huomioon palvelun kehittämisessä. Siksi päättäjien kannattaa kysyä myös lapsilta ja nuorilta.
 
Lapsiasiavaltuutettu Marja Kaisa Aula on vakuuttunut siitä, että lasten, nuorten ja perheiden ongelmien ehkäisy ja hyvinvoinnin edistäminen vähentävät kustannuksia pitkällä tähtäimellä. Tämän havainnon saatan vahvistaa myös omien kokemusten kautta. Lapsille ja nuorille hyvä kunta on myös veronmaksajien etu.
 
Tosiasia on, että lapset ja nuoret uudistavat yhteiskuntaa. He haastavat aikuisia perustelemaan mielipiteensä, vaativat usein hidastamaan tahtia ja ajattelemaan konkreettisesti. Marja Kaisa Aula huomauttaa, että siksi hyvä kunta lapsille ja nuorille on hyvä kunta myös aikuisille - hyvä ja ihmisläheinen!
 
 
Mikko Lund
 
 
PS. Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää keskikesän juhlaa, hyvää juhannusta ja virkistävää kesää!
Minä aloitan juhannusloman ja pidän kesäloman ja kirjoitan tänne aikaisintaan elokuussa. Hyvää kesää ja kärpäsiä!
 
 

Ei kommentteja: