lauantai 2. kesäkuuta 2012

Lasse Lehtinen maalaa Kekkosesta kuvan vallasta juopuneesta johtajasta, joka myy sielunsa Neuvostoliitolle

Lasse Lehtinen maalaa Kekkosesta kuvan
vallasta juopuneesta johtajasta, joka myy sielunsa Neuvostoliitolle
 
Kirjailija- poliitikko Lasse Lehtisen kirjoittama ooppera presidentti Urho Kekkosesta ei tule käsittelemään kohdettaan silkkihansikkain, tietää eilinen Ilta- Sanomat. Lehtisen mukaan oopperassa pureudutaan sotien jälkeiseen aikaan, jolloin Kekkonen alkoi vaalia erityisen lämpimiä suhteita Neuvostoliittoon. Ooppera saa kantaesityksensä Ilmajoen musiikkijuhlilla vuoden päästä kesällä.
 
Lehtisen mukaan suhtautuminen Kekkoseen on aina jakanut suomalaiset kahtia. Hän kritisoi ajatusta koko kansan presidentistä. Kekkonen varmisti asemansa Suomessa tekemällä lupauksia, jotka vain hän pystyi hoitamaan. Ei hänen uudelleenvalinnassaan ollut kysymys mistään vapaista vaaleista, hänet oli pakko valita uudelleen, koska Neuvostoliitto painosti, Lehtinen sanoo.
Lehtinen kiistää jyrkästi, että oopperassa olisi tarkoitus pilailla presidentin kustannuksella. Lehtisen mukaan kyseessä oli lopulta traaginen hahmo, joka yritti lopun elämänsä selittää kansalle olevansa hyvä valinta.
- Lopussa hän oli hyvin yksin, mutta vakuuttunut omasta korvaamattomuudesta. Se on suuren tragedian ydin, sanoo Lehtinen.
 
Raimo Sailas: " Jos olisin ilkeä sanoisin, että harvoin on niin vähästä niin paljon kiitetty "

Valtion suorasuu oikoo taas mutkat suoriksi. Sailas on selvästi tuskastunut työurakeskusteluun. Maaliskuussa aikaansaatu työmarkkinakeskusjärjestöjen työuraratkaisu on oikeansuuntainen, mutta riittämätön. Näin katsoo valtiosihteeri Raimo Sailas, joka kommentoi työurakeskustelua Kuntien eläkevakuutuksen Kevan järjestämässä tilaisuudessa. Asiasta kirjoitti Demokraatti- lehti.
- Jos olisin ilkeä - mitä en ole - sanoisin, että harvoin on niin vähästä niin paljon kiitetty, Sailas sanoi.
Hän piti kuitenkin merkittävänä sitä, että työmarkkinajärjestöt ylipäätään kykenivät saamaan aikaan työuria ja eläkkeitä koskevan sopimuksen. Sopimuksen asiasisältö ei kuitenkaan anna aihetta itsetyytyväisyyteen, vaan eläköitymisiän myöhentämisessä ja työurien pidentämisessä pitäisi mennä vielä pidemmälle.
Valtiosihteeri Sailas suhtautui kriittisesti myös siihen, että työura- ja eläkekeskustelussa tehdään jälleen lisää selvityksiä - kaikki tarvittava tieto on hänen mukaansa jo saatavissa.

Mikko Lund

Ei kommentteja: