tiistai 19. kesäkuuta 2012

Isäkuukausi on lisännyt suosiota. Suomessa on edelleen noin 900 000 köyhää

Isäkuukauden piteneminen on lisännyt tuen suosiota




Kelan mukaan isäkuukauden etuuksia sai viime vuonna 16 200 isää. Määrä on vajaa kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin.
Kaikkiaan vanhempainpäivärahoja sai viime vuonna 58 800 isää.
Isäkuukausi piteni vuoden 2010 lopulla enintään 24 arkipäivästä enintään 36 arkipäivään. Isä saa etuudet, jos hän pitää äidin sijaan vanhempainrahakaudesta vähintään viimeiset 12 arkipäivää.
Eniten isäkuukausia pidettiin Ahvenanmaalla sekä Uudellamaalla, ja vähiten Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla.
900 000 ihmistä tarvitsee apua - leipäjonot on yksi avun muoto!

Kuopiossa on selvitetty leipäjonossa olevien ihmisten tilannetta. Leipäjonossa seisova ihminen on iäkäs, asuu yksin vuokralla ja elää erilaisilla tuilla. Ruoan hakeminen leipäjonosta on viidennekselle nöyryyttävää, mutta nöyryytyksen kokemus kasvaa koko ajan iän myötä (Savon Sanomat 16.6.). Kuopion tutkimuksen takana ovat Kuopion kaupunki ja Itä-Suomen yliopiston hyvinvointitutkimuskeskus. Tutkimuksen tulos todistaa, että monilla suomalaisilla on suuri hätä toimeentulostaan.

Leipäjonojen asiakkaista liikkuu jatkuvasti väärää tietoa. Kuopion tutkimus todistaa, että ihmiset jonottavat ruokaa todelliseen tarpeeseen.

Leipäjonoissa on ihmisiä, jotka erilaisten tukien avulla saavat asunnon ja tukea johonkin muuhun välttämättömään. Käteen jäävä raha on kuitenkin niin pieni, ettei se riitä päivittäiseen ruokaan. Suuri osuus toimeentulotuesta menee asumisen korvaamiseen.

Leipäjonoissa jonottavien ihmisten ikä- ja sukupuolirakenne on samankaltainen koko maassa. Maahanmuuttajien osuus on kuitenkin suurempi etelän suurissa asutuskeskuksissa. Myös Kuopiossa osa jonottajista on maahanmuuttajia.
Elämän välttämättömyydet, ruoka ja asunto, kallistuvat koko ajan. Jos yhteiskunta joutuu karsimaan säästöpaineiden alla pienituloisten tukia, heidän elämästään tulee vielä nykyistäkin ankeampi.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki raportoi viime vuoden maaliskuussa, että pienituloisten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

Pienituloisiksi määritellään yleensä henkilöt, joiden kotitalouden kulutusyksikköä kohden lasketut käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia mediaanitulosta. Poliitikot väittelevät keskenään, kuinka paljon köyhiä Suomessa asuu.

EU:n arviointikriteereihin viitaten on arvioitu. että Suomessa on 900 000 köyhää tai syrjäytymisvaarassa olevaa.
Leipäjonot ovat hyväosaisille muistutus, että monilla ihmisillä on aito hätä. Suomessakin on ihmisiä, jotka voivat nähdä jopa nälkää..
Maan hallitus ja eri puolueet hakevat koko ajan keinoja syrjäytymisen ja köyhyyden ehkäisemiseksi. Jokaisen suomalaisen pitää olla mukana näissä talkoissa.

Mikko Lund

Ei kommentteja: