sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Katainen taputettiin jatkoon

Katainen taputettiin yksimielisesti jatkoon
 
Puheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden. Rovaniemen puoluekokous valitsi Kataisen viidennelle puheenjohtakaudelle yksimielisesti.

Katainen oli liikuttunut, kun hän kiitti puoluekokousedustajia.
Katainen on johtanut kokoomusta vuodesta 2004.
Puolueen varapuheenjohtajista ja puoluevaltuuston puheenjohtajasta äänestetään sunnuntaina.
Kaikki kolme nykyistä varapuheenjohtajaa Henna Virkkunen, Anne-Mari Virolainen ja Sampsa Kataja pyrkivät jatkamaan tehtävissään.Katainen : Nokian vaikeudet koettelevat kansallista itsetuntoaPääministeri Jyrki Katainen (kok.) vetoaa uusien mahdollisuuksien etsimiseen niille ihmisille ja alueille, joita Nokian lakkautukset kohtelevat pahiten.

- Tämä on ollut jonkinlainen kolaus kansalliseen itsetuntoon. On jännä tuntea omassa sydämessään kansallista itsetuntoa. Jostakin syystä minusta tuntuu, että vaikka ymmärrän talouden rakennemuutoksen, niin tämä on kolhaissut tätä tunnetta.
Katainen piti linjapuheensa kokoomuksen puoluekokouksessa Rovaniemellä. Katainen sanoi peruneensa ensi viikon matkansa Brasiliaan, missä pidetään kansainvälinen ilmastokokous. Pääministeri aikoo sen sijaan käydä Salossa ja Oulussa. Brasilian kokoukseen lähtee puolestaan suomalaisministerien ryhmä ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) johdolla.

- Haluan sanoa hyvin vahvan viestin: niitä ihmisiä, jotka nyt menettävät työpaikkansa ja niitä kaupunkeja, joissa työpaikat tältä osin vähenevät, ei jätetä yksin, Katainen sanoi.
- Mikä estää meitä tekemästä toimia, joka kannustaisi edes osaa näistä kasvamaan rajusti? Katainen kysyi.
Katainen peräänkuulutti samalla yrittäjyyden kannustamista ja varoitti "ideologisoimasta" tätä valintaa.
- Kilpailukyvyn vahvistaminen vaatii vaikeita päätöksiä ja vanhasta oman pienen ryhmän etuajattelusta luopumista. On valittava, tuijotetaanko tulonjaon desimaaleihin vai hankitaanko kaikille, aivan jokaiselle, enemmän yhteistä hyvää, Katainen puntaroi.
Katainen viittasi myös Saksaan ja Ruotsiin, joissa on hänen mukaansa tehty "vaikeita mutta tärkeitä" uudistuksia.

*
Riihimäellä kokoomuksen ehdotuksesta hyväksyttiin 3500 euron velkakatto
 
Viime valtuustossa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Mäkelä ehdotti 3500 euron velkakattoa. Kovin on kokoomuksella ideat vähissä, kun kaupungin virkajohto on esityksillään ajanut kaupungin kriisikunnan partaalle eikä tämän kummoisempia uutisia irtoa talouden tasapainottamiseksi. Kaikki ryhmät ja samalla valtuusto hyväksyi esitetyn katon. Vitsi on vain siinä, että velkaa on tuo 3 400 euroa / asukas ja velkaa voidaan ottaa edelleenkin lisään. 
 
Valtuusto joutuu kyllä punnertamaan ihan hyväksytyn velkakatonkin täyttämiseksi. Se tarkoittaa ainakin investointien jäädyttämistä, niin jäähallin kuin paloasemankin kohdalla. Suomen kuntien keskimääräinen velkaantuminen oli 1500 euroa / asukas vuonna 2011.
 
Tällainen leikkiminen velkakaton kanssa johtaa kyllä harhaan, kun kaupunki on rutkasti ylivelkaantunut, investointikyvytön eikä talouden tasapainottaminen näytä onnistuvan.
Velkamäärän ollessa lähes 100 miljoonaa euroa velan koron muutokset vaikuttavat voimakkaasti. Koron noustessa yhden prosentin sen vaikutus sataan miljoonaan on miljoona. Siinäkin on repimistä.
 
Velkaantumisen vähentäminen tulee olla keskeisin ja tärkein ainakin kahden valtuustokauden tavoite. Minusta velka pitää saada puolittumaan. Se on kova ja vaativa tavoite.
 
Valtuusto on samalla tavalla syyllinen Riihimäen tautiin kuin virkamiehet, jotka ovat surutta lisänneet velkaantumista. Sillä erotuksella toki, että virkamiesten kimppuun voidaan iskeä esittelijävastuun perusteella. Poliitikot kantavat lähinnä poliittista vastuuta.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: