sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Keskustassa ja SDPssä reiluja puoluejohdon kavojen vaihtoa

Pelvotta aina päin taantumusta käy kutsu nuorten armeijan

SDP:n puoluekokous laittoi lähes koko puoluejohdon vaihtoon. Puoluesihteeri, kolme varapuheenjohtajaa ja puoluehallitus kolmea jäsentä lukuun ottamatta. Uusi sukupolvi otti puolueessa vallan. Mikä muuttui ?

Kaksi nuorta puoluehallituksen jäsentä saa jo asioita äänestykseen, toinen ehdottaa ja toinen kannattaa. Se on mahdollisuus. Siitä se marssi nuorten armeijan alkaa. Se voi tarjota esimerkin. Ehkä jotkut nuoret oivaltavat, että tie puolueeseen ja valtaan käy ulkoa sisälle. Ehkä joku oivaltaa ihan oikeasti: SDP on vallattava?
SDP.n nuorentumisesta puhuminen ei vastaa totuutta. Puoluehallituksessa on vain kaksi jäsentä, joiden ikä on alle 30 – vuotta. Puolueen jäsenten keski- ikä köröttelee vahvasti 60- vuoden seutuvilla.

Ukkoontuneen ja menneisyyden arvoihin pitäytyneen puolueen uudistaminen ei ole helppoa. Ulkoa sisälle on mahdollisuus. Siitä marssi lähtee. Uusia työn tekijöitä ja vastuun kantajia tarvitaan. Nuoret ovat kultaakin kalliimpia.
Pelvotta aina päin taantumusta käy kutsu nuorten armeijan. Menestyäkseen SDP:n pitää pystyä paremmin erottautumaan pääministeripuolueesta. Sitten tarvittaisiin enemmän vasemmistolaista yhteiskunnan erittelyä ja tekoja eli kurssia on reivattava vähän vasemmalle - ainakin puheissa.

Nähtäväksi jää, saako SDP:n nuori johto pitkälle marssilleen vetoapua Euroopasta. Ainakin Ruotsissa, Ranskassa, Britanniassa ja Saksassa on demariaallon noususta merkkejä jo ilmassa. Jos se toteutuu, SDP:nkin muutos saa siitä lisää pontta ja puhtia. 

Keskustassa yllätysvalinnat
Kansanedustaja Juha Sipilä on valittu keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Hän voitti vaalin toisella kierroksella Tuomo Puumalan äänin 1251 - 872.
Vasta valittu puheenjohtaja kiitti ensimmäiseksi vaimoaan ja sen jälkeen muita puheenjohtajaehdokkaita.
Tuomo Puumalan kanssa Sipilä sanoi kokeneensa kampanjan aikana poikkeuksellista veljeyttä. Paavo Väyrysellä hän sanoi olevan tärkeä rooli puolueessa esimerkiksi puolustus- ja turvallisuuspoliittisissa asioissa.
Timo Kauniston kanssa hän sanoi jakavansa yhteisen mission saada aikaan uusia työpaikkoja vihreään talouteen.
Mari Kiviniemelle Sipilä sanoi, että olisi toivonut hänen jatkavan puheenjohtajana.
Mari Kiviniemen tilalle pyrkivät Paavo Väyrynen, Tuomo Puumala, Juha Sipilä ja Timo Kaunisto.
Kansanedustajat Tuomo Puumala ja Juha Sipilä etenivät keskustan puheenjohtajakisassa toiselle kierrokselle.
Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ja varapuheenjohtaja Timo Kaunisto tippuivat kisasta.
Ensimmäisellä kierrokselle Sipilä sai eniten ääniä, 916 ja toiseksi eniten niitä keräsi Puumala, 659.
Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen sai 493 ääntä ja Timo Kaunisto 26.
Puoluesihteeriksi valittiin Timo Laaninen ja entisistä varapuheenjohtajista kansanedustaja Annikka Saarikko valittiin varapuheenjohtajaksi. Uusina varapuheenjohtajiksi nousivat europarlamentaarikko Riikka Manner ja kansanedustaja Juha Rehula.Onnitteluja!
Mikko Lund

Ei kommentteja: