lauantai 16. kesäkuuta 2012

Tuomioja: Soinilla totuuden hetki

Tuomioja: Soinilla totuuden hetki


Poliitikot ja poliittiset kommentoijat ovat kiinnittäneet huomiota Timo Soinin uskottavuuden puutteeseen. Soini sanoi kolme vuotta sitten,ettei rasismista tuomituilla ole sijaa perussuomalaisissa. Mutta ei Soini puutu tai halua puuttua asiaan. Ulkoministeri Erkki Tuomioja antaa Soinille neuvoja. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kehottaa Timo Soinia (ps.) tekemään pesäeron puolueensa äärinationalistiseen ja rasistiseen siipeen.
Tämä on Tuomiojan mielestä välttämätöntä, jos perussuomalaiset haluavat olla muiden puolueiden silmissä mahdollinen yhteistyökumppani.
Tuomiojan mukaan Soinin totuuden hetki on koittanut, kun korkein oikeus on antanut tuomionsa Jussi Halla-ahon kirjoittelusta. Soini sanoi kolme vuotta sitten, ettei rasismista tuomituilla ole sijaa perussuomalaisissa.

Nyt Soini on Tuomiojan mukaan pyörtänyt sanansa.

–Tämän voisi paremmin ymmärtää, jos Soini avoimesti hyväksyisi Halla-ahon mielipiteet, mutta nyt tämä näyttää vain vaaleihin valmistautuvan puoluejohtajan opportunistiselta heikkoudelta ja poliittisen moraalin vararikkojulistukselta, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

Talouden ennustetaan kituuttavan vuosikymmeniä

Suomen pitkän aikavälin kasvunäkymiä ovat selvittäneet Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen, Pellervon taloustutkimuksen, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Suomen Pankin tutkijat.
Tutkijoiden ennusteiden perusteella laskettu keskiarvoennuste julkistettiin viikolla taloustutkijoiden kesäseminaarissa Jyväskylässä.

Sen mukaan bruttokansantuotteen kasvuvauhti jää vuosina 2013-2022 1,6 prosenttiin. Vuosina 2023-2032 BKT:n kasvu jäisi vielä pienemmäksi eli 1,4 prosenttiin.

Ennusteet kasvuluvuista ovat pienentyneet vuonna 2008 julkaistusta edellisestä keskiarvoennusteesta.
Jyväskylän kauppakorkeakoulun professori Ari Hyytinen ei pidä suuntausta yllättävänä. Taustalla on jo varsin pitkään jatkunut synkkä taloustilanne Euroopassa ja se, että aikaisempia ennusteita pidettiin melko optimistisina, Hyytinen sanoo.

Keskiarvoennusteen mukaan työn tuottavuus kasvaa vuoteen 2022 asti keskimäärin 2,1 prosenttia ja sitä seuraavana vuosikymmenenä 1,8 prosenttia.

Aalto-yliopiston professori Matti Pohjola kiinnittää huomiota ennusteiden häkellyttävän suuriin eroihin. Ne tulevat hänen mukaansa siitä, että joissain ennusteissa tuottavuuden kasvuvauhdin arvioidaan kiihtyvän, kun taas toiset näkevät sen säilyvän ennallaan tai hidastuvan.

Mikko Lund

Ei kommentteja: