tiistai 5. kesäkuuta 2012

Politiikan tutkija: SDP:n gallup- kannatuksen kasvu laajentaa SDP:n toimintatilaa hallituksessa

Politiikan tutkija: SDP:n gallup- kannatuksen kasvu laajentaa SDP:n toimintatilaa hallituksessa

Politiikan tutkija Ville Pernaa sanoo, että vaikka kokoomus voitti eduskuntavaalit niukasti, puolue on sen jälkeen voinut luottaa selkeään ykköspaikkaansa.

- Mutta jos kakkoshallituspuolue nyt nousee lähelle, se varmasti tasoittaa puntteja, Pernaa sanoo Yle Uutisille.

Pernaan mukaan sosialidemokraattien toimintatila hallituksessa laajenee, jos heidän ei tarvitse enää samalla tavalla pelätä, että kannatus uusissa vaaleissa jäisi huonoksi.
Heti alkuviikosta hallituksen pitäisi päättää kuntauudistuksen jatkosta. Neuvottelujen tilanteesta liikkuu erilaisia käsityksiä, mutta jos kokoomus ja SDP ovat esimerkiksi pakon käyttämisestä erimielisiä, gallup-tulos voi tuoda oman mausteensa loppusuoran vääntöön.

Pernaan mukaan kokoomus on tähän asti voinut suhtautua kuntauudistukseen lähes hallituskysymyksenä.
- Kannatustolppien lähentyminen pakottaa kokoomuksen arvioimaan, kuinka tiukalle oman näkemyksen voi vetää, Pernaa uskoo.

Historian valossa SDP:n kannatus matelee yhä

Pernaa ei kuitenkaan pidä itsestään selvänä, että suuria erimielisyyksiä todellisuudessa on.

- On esitetty, että hallitusneuvotteluissa kokoomus ja sosialidemokraatit olivat hyvin samanmielisiä kuntauudistuksesta, Pernaa muistuttaa.

SDP:n kannatuksen nousua Turun yliopiston tutkija Pernaa selittää esimerkiksi sillä, että surkeasti sujunut Paavo Lipposen presidentinvaalikampanja ei ole enää laskemassa kannatusta.

Pernaan mukaan vaikutusta on myös sillä, että SDP ja puoluejohtaja Jutta Urpilainen sopivat luontevasti toimimaan hallituksessa.

Ville Pernaa muistuttaa vielä, että jos eduskuntavaalit käytäisiin näillä luvuilla, SDP:lle 20,5 prosentin kannatus olisi edelleen historiallisen huono.

Perheet mukaan elintapamuutoksiin

Mistä johtuu lasten ja nuorten lihavuuden ja ylipainoisuuden kasvu? Lasten ja nuorten lihavuus on yleistynyt hälyttävästi sekä Suomessa että maailmalla. Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana ylipainoisten ja lihavien osuus on 12-18-vuotiaiden ikäryhmässä Suomessa kolminkertaistunut, kertoo Yle Uutiset.

Lihavuuteen liittyviä sairauksia ja riskitekijöitä todetaan jo kasvuiässä, siksi lasten lihomista kannattaa ehkäistä ja lihavuutta hoitaa tavoitteellisesti.

Lihavuuden ehkäisyssä ja lihavan lapsen hoidossa keskeistä on elintapamuutosten tukeminen. Elintapamuutoksiin on tärkeää saada mukaan koko perhe, korostaa lasten lihavuuden Käypä hoito -suosituksen päivittänyt työryhmä.

Lihavuuden määritelmä ja luokittelu ovat sopimuksenvaraisia. Tarkkoja rajoja sille, milloin liiallinen rasvakudos aiheuttaa lapsille terveyshaittoja, ei tunneta. Käytännössä lapsen lihavuutta voidaan arvioida neuvoloissa käyttöönotetun pituuspainon tai kehon painoindeksin avulla.
Lihavuuden hoidon tavoitteena ovat pysyvät elintapojen muutokset.

Hoidon tavoitteena on parantaa ruokavalion laatua, lisätä liikuntaa, vähentää tietokone- tai televisioruudun äärellä vietettyä aikaa ja kohtuullistaa energiansaantia. Lihavuutta voidaan hoitaa kouluissa, päiväkodeissa, harrastusyhteisöissä ja ennen kaikkea kodeissa. Kodit näyttelevät asiassa tärkeää roolia.


Mikko Lund

Ei kommentteja: