keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Uusi HS-gallup tekee Niinistöstä ”tavallisen kuolevaisen”

Uusi HS-gallup tekee Niinistöstä ”tavallisen kuolevaisen”

Olen pitkin syksyä ennustanut Niinistölle käyvän kuin kenelle tahansa ”tavalliselle kuolevaiselle”. Ennakkosuosikin ylivoimaiset lukemat tulevat alas ja presidentinvaalitaistelulla on todellista merkitystä siihen, kenestä tulee Suomen Tasavallan Presidentti. 

Nyt on jo aika selvää, että suosikkia ei valita yhdellä kierroksella, vaan tarvitaan kaksi. Näin alkaa olla käynyt, sillä tuoreimman HS-gallupin mukaan Niinistön kannatus on enää 38 prosenttia. Epätietoisten, jotka eivät osaa kertoa, ketä äänestäisivät, osuus on noussut peräti 21 prosenttiin. Epätietoisten osuus on nyt samaa luokkaa kuin vaaleissa 2005 ja viikko ennen vaaleja luku voi olla vielä suurempi, sanoo Helsingin Sanomissa TNS Gallupin johtaja Juhani Pehkonen.

Pehkosen silmään pistää Väyrysen ja Haaviston jatkuva nousu sekä Niinistön ja Soinin lasku. Niinistön kannatus on laskenut parissa viikossa viisi prosenttiyksikköä ja epävarmojen äänestäjien osuus on noussut seitsemän prosenttiyksikköä. Lipponen on liimautunut paikalleen, mutta hänen vaalitaistelunsa on alkanut vasta nyt, joulujen jälkeen.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup HS:n toimeksiannosta. Puhelinhaastattelut tehtiin 13.12- 30.12.2011 välisenä aikana. Haastateltuja oli 1473 henkilöä.

Ehdokkaiden kannatus (% ) presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella:

Sauli Niinistö 38
Timo Soini 9
Paavo Väyrynen 9
Paavo Lipponen 7
Pekka Haavisto 7
Paavo Arhinmäki 4
Eeva Biaudet 2
Sari Essayah 2
Ei osaa sanoa 21

Tutkimuksen tulosta tulee muuttamaan erityisesti, miten paljon keskustan kannattajat tulevat siirtymään kannattamaan Paavo Väyrystä, ja toisaalta, miten SDP:n äänestäjät siirtyvät Paavo Lipposen kannattajaksi. 

Marraskuun kyselyn yhteydessä Helsingin Sanomissa Tampereen yliopiston yliopistonlehtori Rauli Mickelsson pelkisti silloisen tilanteen: ”Lipposen heikko kannatus omiensa keskuudessa johtuu siitä, että Lipposen ja Niinistön välillä ei nähdä suurta eroa.”

Keskustan kentällä on ollut nähtävissä kasvavaa siirtymistä Niinistön kannatuksesta Paavo Väyrysen kannattajaksi. Nähtäväksi jää tuleeko siirtymä ajallaan ja onko se riittävä?

Kysymys on viime kädessä ihmisten yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä. Ihmiset eivät kykene erottamaan yhteiskunnallisia ja poliittisia eroja, kun suuri osa ihmisistä on vain politiikan passiivisia penkkiurheilijoita, jotka eivät seuraa politiikkaa ja he eivät sitä niin muodoin oikein ymmärrä. Politiikka näyttäytyy vain ihmeellisenä munkkilatinana, josta ei yksinkertaisesti saa selvää.

Eroja on. Eikö Paavo Lipposen ja vaalityöntekijöiden pitäisi juuri synnyttää keskustelua näistä eroista?
Perustava ero on, että Niinistöllä ei ole merkittävää ulkopoliittista kokemusta. Kuka uskaltaa todella valita tällaisen kysymysmerkin Suomen ulkopolitiikan johtajaksi?
Kukaan ei aseta Paavo Lipposen ulkopoliittista kokemusta ja osaamista kyseenalaiseksi. Paavo Lipponen on turvallinen valinta!

Mikko Lund

Ei kommentteja: