maanantai 30. tammikuuta 2012

Kyllä kansa tietää

Kyllä kansa tietää

Kataisen hallitus on tehnyt pahan virheen kuntauudistuksen markkinoinnissa. Itse asiassa siinä, että se on laiminlyönyt  täysin uudistuksen markkinoinnin. Asiassa olisi riittänyt, että hallitus olisi selkokielellä  kertonut, miksi kuntauudistus on tarpeen ja miksi se on suorastaan välttämätön.

Sen sijaan pahaksi onneksi  valtiovarainministeriön keskustalainen virkamies vuoti julkisuuteen  ns. kuntakartat. Se  suorastaan ryöpsähdytti liikkeelle  villit kuvitelmat, mitä kaikkea uudistuksesta voi seurata, miten kauas palvelut voivat karata. Hallitus ei tehnyt mitään ja siinä tapahtui suuri virhe, josta voiton ja kaiken hyödyn kerää poliittinen oppositio. Keskusta ja muutkin  oppositiopuolueet  ovat surutta moittineet hallitusta suuruudenhulluista ja epärealistisista suunnitelmista.

Kansalaisista  61 prosenttia hylkää kuntauudistuksen, 26 prosenttia kannattaa ja 13 prosenttia ei osaa sanoa. Kansalaiset tyrmäävät suunnitelmat noin 70 suurkunnasta, kertoo Suomen Kuvalehden tuore kysely.

Mielenkiintoista on, että kysyttäessä, millä puolueella on paras linja kuntauudistuksessa, 68 prosenttia  kansalaisista sanoo, ettei osaa sanoa. Kansalaisista 14 prosenttia katsoo, että keskustalla on paras linja, 9 prosenttia kannattaa kokoomusta, 4 prosenttia SDP:tä, 3 prosenttia perussuomalaisia, 1 prosentti vihreitä ja 1 prosentti vasemmistoliittoa.

Oikeastaan juuri viimeinen kysymys paljastaa esittämäni väittämän. Kansalaisista 68 prosenttia ei osaa ottaa kantaa puolueiden suhtautumiseen kuntauudistuksesta. Mitenkäs siitä otetaan kantaa, kun koko uudistuksesta ei ole tiedotettu eikä siitä keskusteltu!

Vain 26 prosenttia kansalaisista kannattaa suunnitelmaa 70 kunnasta. Taloustutkimus kysyi Suomen Kuvalehden toimeksiannosta yli tuhannelta suomalaiselta suhtautumista hallituksen ajamaan kuntauudistukseen.  Kyselyä ei voi ilman kritiikkiä sivuuttaa. Mille virkamiehille, luottamushenkilöille tai  kuntalaisille kysely on lähetetty?  Todellisen kuntauudistuksen sisältöä ei tunne yksikään kuntalainen.  Ei ole mitään ihmettelemistä, että tulos on hallituksen ajaman kuntauudistuksen kannalta katastrofaalinen.

Edes hallituspuolueiden sisällä suurkuntamalli  ei saa kannattajien enemmistön tukea. Puolueet eivät ole kyenneet kertomaan, mitkä tehtävät suurkunnille annetaan  ja minkälaista roolia puolueet niille esittävät. Kunta ei ole pelkästään palvelujen tuottaja. Tärkeä kysymys  on virkavallan ja kuntademokratian suhde ja erityisesti  kysymys demokratian lisäämisestä ja lähidemokratian laajentamisesta.

Kataisen hallituksen tulee nyt koota rivinsä kuntauudistuksen hallitun toteuttamisen puolesta. Noin 5 miljardin euron leikkauksia ei saada aikaan ilman kuntauudistusta ja kuntatoiminnan tehostamista. Samalla tulee harkita suurkunnissa vaalipiirejä ja kaupunginosavaltuustoja huolehtimaan alueen epäkohtien ja ongelmien korjaamisesta ja poliittisen tahdon muodostamisesta ongelmien ratkaisuun. Samalla tulee huolehtia lähidemokratian toteuttamisesta.

Hallituksen tulee huolehtia kuntauudistuksen tavoitteiden ja toteutuksen aktiivisesta tiedottamisesta.

Puolueiden tulee huolehtia jäsenistönsä ja kannattajiensa aktivoinnista keskustelemaan ja toteuttamaan kuntauudistuksen tavoitteita.


Mikko Lund

 

Ei kommentteja: