tiistai 24. tammikuuta 2012

Kumpaa äänestäisimme - Niinistöä vai Haavistoa?

Kumpaa  äänestäisimme  - Niinistöä vai Haavistoa?



Presidentinvaali on edennyt todella kiinnostavaan vaiheeseen. Toinen kierros joudutaan käymään, kun kukaan ei saanut ensimmäisellä kierroksella  yli 50 prosenttia äänistä. Loppukisa käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Vastakkain on kokoomuksen  Sauli Niinistö ja vihreiden Pekka Haavisto. Valitaan kumpi tahansa, niin joka tapauksessa silloin tehdään historiaa.  Jos Pekka Haavisto valitaan, saisimme historian ensimmäisen vihreän presidentin. Jos Sauli Niinistö valitaan, hän  olisi  ensimmäinen kokoomukselainen presidentti sitten Paasikiven.



Presidentistä on tehty lähinnä koriste-esine. Valta on otettu pois. Sekin valta, jota on eli ulkopolitiikan johtaminen, on hoidettava yhdessä valtioneuvoston kanssa.



Perin ihmeellistä onkin, että tätä vallatonta virkaa oli Suomessa hakemassa vaalin ensimmäisellä kierroksella peräti kahdeksan ehdokasta. Mutta ei siinä ehdokkaiden päätä ole palellut. Tosi yritystä on näyttänyt olevan ja keskustan Paavo Väyrynen kiersi omassa kampanjassaan kaikki Suomen kunnat. Uskomaton suoritus. Väyrynen oli tipalla onnistua, sillä hän jäi  presidenttikierrokselta  vain noin 37 000 äänellä. Väyrysen ansio on keskustan kokoaminen ja puoluekannatuksen kerääminen yli 536 000  äänen keskustan  traumaattisen eduskuntavaalitappion jäljiltä.



Presidentinvaalien presidenttikierrokselle pääsivät siis Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto, joita yhdistää yksi yhteinen ajatus, EU- myönteisyys. Ehdokkaiden välille ei synny riitaa Suomen kansainvälisestä suunnasta, suvaitsevaisuudesta ja euromyönteisyydestä.



Haavisto haastanee Niinistön Nato- kielteisyydellä, asevaraisen turvallisuuden kyseenalaistamisella ja rasismin ja muukalaisvihan tuomitsemisella.



Mitä Niinistö vastaa tähän?  Kahdeksan ehdokkaan keskusteluissa ikävät asiat on saattanut sivuuttaa. Keskustelu kaksistaan menee jo keskusteluun iholle. Se pakottaa Niinistön toisenlaiseen aktiivisuuteen, muuten liukasliikkeinen Haavisto  kampittaa Niinistön mennen tullen.



Tähänastinen vaalikeskustelu on osoittanut, että Niinistö on rahan ja työnantajain asialla. Maksettujen mainosten määrä ja suuruus on vahvistanut, että rahasta ei ole pulaa silloin, kun pääoma puhuu. Haavisto lähestyy kaltoin kohdeltuja  ja syrjittyjä ihmisiä  ja puhuu pienen ihmisen, luonnon  ja kestävän kehityksen puolesta.



Presidenttiäänestys ei ole läpihuutojuttu. Ylivoimainen asema ei välttämättä todennu toisella kierroksella. Uudelleenjako voi tapahtua. Väyrysen,  Soinin, Lipposen, Arhinmäen, Essayahin ja Biauden  äänet odottavat  jakajaa. Kysymys on myös äänestämättömien äänestä.  Niinistö on ennakkosuosikki, mutta Haavisto on kova, taitava ja joustava haastaja, joka voi yllättää. Komea nuorehko mies, jonka kohdalla on alettu puhua Haavisto- huumasta.



Mikko Lund

Ei kommentteja: