torstai 26. tammikuuta 2012

Äänestäjä on ”presidentinvaalien kuningas”

Äänestäjä on ”presidentinvaalien kuningas”


Vanhempi valtiomies Paavo Lipponen (sd)  toivoo, että hänen puolueensa ei anna äänestysohjeita presidentinvaalien toista kierrosta varten. Lipposen mukaan ohjeiden antaminen voisi haitata hallitusyhteistyötä, koska sekä vihreät että kokoomus ovat SDP:n kanssa  samassa hallituksessa. Lipponen ei kerro, ketä hän aikoo äänestää toisella kierroksella.



Demarit aikovat selvitä  presidentinvaalien toisesta kierroksesta sammutetuin lyhdyin. Asettaudutaan vaan keskelle ja varotaan ottamasta kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta.



Tilanne on vaikea SDP:ssä. Porukka on ”vanhoista hyvistä ajoista” ikääntynyt ja porvarillistunut niin paljon, että väliä ei paljoa nähdä kumpaa äänestetään: Sauli Niinistöä tai Pekka Haavistoa.



Kuitenkin  tilanne on vaikea tavalliselle ihmiselle.  SDP:n puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä ovat päättäneet  hakea vähän neuvoa tilanteeseen ja kutsunut tänään kuultavakseen molemmat ehdokkaat. Kantaa demarit tuskin ottavat, mutta onhan tilaisuus vakava muistutus kodittomista demariäänestäjistä.



Ketä tällainen äänestäjä  tosissaan kiinnostaa? Tänään yhtä ja huomenna toista? Tuskin asian osalta saadaan aikaan  mitään tanssiin kutsuja.



Kyllä minusta olisi rehellistä todeta, että ehdokkaalla on väliä. Sauli Niinistö on rahavallan edustaja; se ilmenee jo siinä, kuka vaalityöhön on antanut  rahaa. Niinistö leveilee puolen sivun mainoksissa. Rahavallan pillit soivat.



Pekka Haavisto koetaan tavallisen oloiseksi  herrasmieheksi, joka on valmis keskustelemaan ihmisten kanssa. Hän on huolestunut ihmisoikeuksista, luonnosta, kestävästä kehityksestä  ja vähemmistöistä. Vaalirahaa lahjoittavat tavalliset ihmiset.



SDP: n itsetunto ja identiteetti ei kestä  vertailua. Puolet porukkaa löytää samaistumiskohteen Pekka Haavistosta  ja toinen puoli Sauli Niinistöstä. Ihmettelen tavattomasti  Sauli Niinistön kannattajia.  Niinistö on tavattoman kaukana sosialidemokraatista.



Minusta Pekka Haavisto  lähellä sosialidemokratiaa ja olisi  todellinen valinta  aatteen ja tulevaisuuden puolesta!



Mikko Lund













 

Ei kommentteja: