perjantai 27. tammikuuta 2012

Jungner etsii uutta oksaa ja SDP etsii itseään

Jungner etsii uutta oksaa  ja SDP etsii itseään

 Kananlennoksi jäi SDP:n puoluesihteeri  Mikael Jungnerin taival  SDP:n puoluesihteerinä. Jungner ilmoitti jättävänsä puoluesihteerin tehtävät  eikä hae ensi kesän puoluekokouksessa jatkoa. Maa alkoi polttaa Jungnerin alla jo ennen Lipposen romahdusmaista 6,7 prosentin kannatustulosta. Tyytymättömyys on ollut Jungneriin laajaa jo ennen SDP:n tulevaa kesän puoluekokousta. Syyksi on luettu maakuntalehtien kuoppaaminen ja järjestötoiminnan laiminlyönti.  Jungnerin satsaukset verkkoon ja sosiaaliseen mediaan  näyttivät tuloksettomilta. Demareiden presidentinvaalikampanja meni alusta loppuun penkin alle   -  6,7  prosentin kannatus on alle kaikkien odotusten  ja historiassa heikoin tulos. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo heikon eduskuntavaalituloksen pohjalta.

 Jungner  väitti eroilmoituksessaan, että puolue on hyvässä kunnossa. Kuka tällaista uskoo? Lausunnolla ei ole mitään katetta. Puolue on pahimmassa kriisissä sitten perustamisen. Ikääntynyt puolueväki  ja nuorten puuttuminen eivät anna edellytyksiä vastuulliselle  ja vakavalle puoluetyön uudistamiselle. Ja tietysti tässä on vakava syy  puolueen laskevalle kannatuskäyrälle.

Helsingin Sanomat kysyi eilen, voisiko olla niin, että sosialidemokratian tarina ei enää myy. Kenties äänestäjät pitävät hyvinvointi-valtiota itsestään selvänä ja saavutettuna tilana. Saattaapa joku ajatella, että hyvinvointivaltiota on jo vähän liikaa  - siitä huolimatta , että väliinputoajia on jo liian paljon.

 SDP:llä on edessä osaavan ja pystyvän puoluesihteerin valinta. Mistä löydetään henkilö, jonka olisi oltava kansanedustaja ja jolla olisi oikeaa innostusta kentän kiertämiseen ja puolueyhdistyksiin tutustumiseen? Tehtävä ei ole helppo.  Karismaattisen ja osaavan henkilön löytäminen voi olla kiven takana.

 SDP  etsii itseään. Puoluetyö kaipaa uudistamista. Ohjelmat pitää saada eläviksi ja ajan tasalle. Hallitustyö piiputtaa edessä olevissa suurissa haasteissa. Hömppäpuheet talouskasvusta, joka hoitaa kestävyysvajeet ja valtiontalouden  alijäämät on poliittiselta puolueelta edesvastuutonta ja katteetonta kuvittelua. Valtion 5 miljardin leikkaustarve  edellyttää valtionhoitajalta  leikkausten tai vastaavien tulojen osoittamista. Mikä on SDP:n leikkauslista  ja mikä tulon lisäyslista? Ministerit eivät tiedä.  Kenttä pitäisi saada edes keskustelemaan, se lisäisi kummasti poliittista realismia vaikeuksien keskellä.

 Kuntauudistuksen siirtäminen työryhmiin osoittanee, kuten HS  epäili kuntauudistuksen siirtämistä yli kuntavaalien. Toisaalta asiassa voi epäillä  vakavaa hallituksen uudistustahdon puuttumista. Laskevat kannatuskäyrät  ovat lisänneet myös puoluejohtajien tuskanhikeä. Uudistus pitää toteuttaa. Valtion ja kuntien rahat ovat kaikki. Uudistuksella tulee tavoitella kuntahallinnon ja palvelusten tehostumista ja konkreettisia säästöjä. Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) vakuuttaa, ettei kuntauudistus tule lykkääntymään. Työryhmän esitys on valmistumassa ihan lähipäivinä.  Takaraja  on  14. helmikuuta, jolloin  alkaa kuulemiskierros  ja esitys tehdään ennen syksyn kuntavaaleja, kertoo ministeri Henna Virkkunen. Minä taidan ihan tykätä tuosta Hennasta.

 Sillä lailla!Mikko Lund

 

Ei kommentteja: