lauantai 21. tammikuuta 2012

Mietteitä ensimmäisen erän loppukirin keskellä

Mietteitä ensimmäisen erän loppukirin keskellä

Huomenna, jos Suomen kansa suo, Suomelle valitaan Tasavallan Presidentti. Todennäköistä on, että asia ei ratkea ensimmäisellä kierroksella, vaan päästään toiselle kierrokselle. Tilanne on kutkuttavan jännittävä. Ennakkosuosikki  kokoomuksen Sauli Niinistö on tullut koko ajan alaspäin. Kysymys on vain siitä, riittääkö aika  oikeaan ja todelliseen romahdukseen. Niinistö on paljastunut tavalliseksi kuolevaiseksi.  Vaalikeskusteluissa on paljastunut, että hänellä ei ole todellisia edellytyksiä Suomen ulkopolitiikan johtajaksi.

Ehdokkaissa on vain kaksi  Tasavallan Presidentin tehtävät  täyttämään pystyvää ehdokasta: Kaksi Paavoa. Sosialidemokraattien ehdokas Paavo Lipponen, joka on euromyönteinen. Keskustan ehdokas Paavo Väyrynen, joka on  eurokielteinen. Tältä pohjalta pääsee tekemään pitkälle meneviä valintoja.

Kummankin ehdokkaan nousumahdollisuudet   kytkeytyvät siihen, miten oma puolue saa kannattajansa liikkeelle. Tällä hetkellä vahvimmin toiselle kierrokselle on menossa Paavo Väyrynen. Se on mahdollista  vain, jos jokainen keskustan kannattaja ja äänestäjä  käy äänestämässä  Paavo Väyrystä.  Silloin  se on mahdollista!

Samat kujeet tarvitaan  Paavo Lipposen  äänivyöryyn. Jokaisen sosialidemokraattisen  äänestäjän ja palkansaajan on äänestettävä Paavo Lipposta. Se ei ole mahdotonta. Se on täysin mahdollista, kuten aktiivitoimijat muistavat, miten presidenttejä on tehty  historiassa.

Vihreiden Pekka Haavisto  on noussut hyvin   kisailemaan kakkospaikasta, mutta hänenkin menestystä estää vaikeus valloittaa vihreitä äänestäjiä, erityisesti  kaikkien nuorten vihreiden opiskelijatyttöjen äänen poimiminen on vaikeaa. Vihreissä varsin moni katsoo muiden ehdokkaiden perään. Vihreillä ei ole puoluekonetta, kuten keskustalla ja sosialidemokraateilla on, ja kaikissa aikaisemmissa vaaleissa sillä on ollut ratkaisevan suuri merkitys.

Perussuomalaisten Timo Soini on  hyvissä asemissa. Kannattajat eivät halua tehdä hänestä presidenttiä, sillä puheenjohtajan valinta presidentiksi katkaisisi  perussuomalaisten tien. Lisäksi on ollut havaittavissa, että monet  nykyiset perussuomalaiset ovat siirtyneet Paavo Väyrysen kannttajaksi.

Muut ehdokkaat tuskin pystyvät kilpailemaan kärkipaikasta.

Silti kaikkia ehdokkaita sopii kiittää aktiivisesta vaalityöstä. Joku ehdottikin, että kaikille voitaisiin antaa ministerin arvonimi. Ei aivan huono ehdotus.Huomiota äänestysaktiivisuuteen!Nyt tärkeintä on kiinnittää huomiota äänestysaktiivisuuteen. Liian suuri  on epätietoisten, ehdokasta vailla olevien määrä. Sen takia minäkin haluan jakaa vielä tietoa ehdokkaista, jos se auttaisi ehdokkaan löytämisessä ja ohjaisi äänestämään. Monien asioiden suhteen jo koulussa on nähtävissä, mitä nuoresta voi tulla aikuisena.

Opettaja- lehti Nro 3  20.1.2012 on tehnyt kyselyn presidenttiehdokkaille ja se paljastaa, kenelle olivat kaverit koulussa tärkeitä ja kuka kulutti rehtorin sohvaa. Kaikki kahdeksan tuntuvat viihtyneen koulussa kohtalisen hyvin  ja kehuvat kilvan suomalaista koulujärjestelmää.Lehti on saamiensa vastausten pohjalta esittänyt ehdokkaista luonnehdinnan, joka antaa jonkinlaisen vihjeen, minkälainen henkilö saattaa olla myös tänään.Pekka Haavisto: Keskusteleva rämäpää

Timo Soini: Keskivertotavis

Paavo Väyrynen: Kaikkiruokainen hikari

Paavo Lipponen: Urheileva mallioppilas

Sauli Niinistö: Sosiaalinen pelimies

Sari Essayah: Lukeva sporttis

Eeva Biaudet: Väysymätön väittelijä

Paavo Arhinmäki: Rehtorin vakiovierasEnemmän juttua ehdokkaista Opettaja- lehdessä 3/ 2012.

Mikko Lund

Ei kommentteja: