sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto hillittyjä herrasmiehiä; Nuorisosäätiön mafiatouhuista

Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto  hillittyjä herrasmiehiä
Nuorisosäätiön mafiatouhuista

Presidenttiehdokkaat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto  ovat käyneet kaksi televisiokeskustelua keskenään. Kiistaa ei syntynyt, vaikka vähän vanhojakin kaivettiin. Ehdokkaat, loppukisan titaanit ovat käyttäytyneet korostuneen herrasmiesmäisesti. Ei ole käyty sanan säilällä  päin vastustajaa. Ehkä olisi odotettu  ja kaivattukin vähän säpinääkin.

Kun herrasmiehet ovat asialla, niin silloin ei puhuta päälle, ei edes  esitetä välihuutoja. Näitä ehdokkaita ei saa kiihtymään eikä ärsytetyksi toistensa kimppuun. Ehdokkaat silmin nähden jarruttelevat, pidättävät. Kerrassaan hillitty meno jatkuu.

Toista on netissä, jossa on villi ja vallaton meno. Siellä on kiihkeitä barrikaadin rakentajia. Herjan ja solvausten viljelijöitä. Haavistoa on uhattu peräti tappouhkauksilla. Puolisotkin on nostettu esille. Fanaattiset tukijat ovat molempien ehdokkaiden pahimpia vihollisia.  Molemmat  ehdokkaat  ovat pyytäneet heiltä malttia.

Televisiossa toimittaja Jan Andersson kysyi, miksi Niinistö ei ollut yltänyt Ulkopolitiikka-lehden vaikuttajalistalle pari vuotta sitten toisin kuin Haavisto. Tästä Niinistö selvästi ärsyyntyi.  Haavisto taas jännittyi silminnähden Kirsi Skönin haastattelussa, kun siirryttiin Haaviston väitettyihin uskottavuusongelmiin Darfurissa.

Molemmat ehdokkaat olivat viime viikolla  SDP:n  kuultavana. Jos aplodit  olisivat  valintakriteerinä,  niin Pekka Haavisto (vihr) sai  SDP:n kokouksessa voimakkaimmat aplodit.

Haavisto kehui Lipposen oikeudenmukaisuuden, Ahtisaaren rauhantyön ja Halosen ansiot YK-vaikuttajana. Raikuvat taputukset irrotti puhe sopimusyhteiskunnan ja laajojen työmarkkinasopimusten puolesta. Hän lupasi ottaa valtiovierailuilleen myös kansalais- ja ay-järjestöjen edustajia.Puoluesihteeri Mikael Jungner jopa yltyi vertaamaan Haaviston puhelahjoja presidentti Obamaan. Kieltämättä Haaviston retoriset kyvyt ovat suomalaisessa politiikassa harvinaista herkkua. Jos ne välittyvät yhtä hyvin myös jäljellä olevissa tv-tenteissä, hänellä on mahdollisuuksia nostaa kannatustaan selvästikin.Gallupkuningas Sauli Niinistö aloitti presidentin valtaoikeuksista muistaen kehaista Jacob Södermania (sd), jonka aloitteella estettiin niiden liika karsinta. Esiin tuli myös "Mäntyniemen iltakoulu" epämuodollisen keskustelun foorumina ministereiden kanssa.

Lopuksi talousfundeeraaja Niinistö pääsi mieliaiheeseensa eli maailmantalouden pelottaviin näkymiin, jotka kietoutuvat yhteen suurvaltojen voimatasapainon kanssa. Hän povasi Suomelle "aika lailla vakavaa paikkaa" - lähes 90-luvun lama-aikojen verosta myllerrystä. Nyt hyväosaistenkin kannattaa huolehtia maan sosiaalisesta eheydestä.


Molemmat ehdokkaat ovat selvinneet tenteistä varsin hyvin. Haastattelijoiden kuten äänestäjienkin tulisi muistaa, että nyt valitaan Suomen ulkopolitiikan johtajaa. Kumpi ehdokkaista on pätevämpi  ulkopolitiikan johtaja?

Tähän kysymykseen jokaisen äänestäjän tulee muodostaa kanta. Huolehtikaamme siitä, että  mahdollisimman moni käy äänestämässä!  Vaalipäivät ovat seuraavat:
ennakkoäänestys kotimaassa 25.-31.1.2012, vaalipäivä on sunnuntaina 5.2.2012.
 

Nuorisosäätiön mafiatouhuistaVuodesta 1998 Nuorisosäätiön asiamiehenä toiminut Jorma Heikkinen kertoo avoimesti ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ja kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk) toimista säätiön hallituksen johdossa  Seura-lehdessä.

Vanhanen seurasi Heikkisen mukaan säätiön asioita pikkutarkasti niin rakennusasiat kuin vaalituetkin mukaan lukien.

- Vanhasen aikaan ostin vaalitavaraa, kirjoja, tauluja ja seminaarilippuja, hänen määräystensä mukaisesti, Heikkinen sanoo.

Silloinen asiamies kertoo junailleensa alennuksen YIT:ltä, kun Vanhanen vaimoneen osti talon Nurmijärven Klaukkalasta vuonna 2005.

- Tämäkin oli eräänlainen lautakasa.

Varsinaisesta lautakasasta Heikkinen kertoo myös olleensa tietoinen.

- Ei savua ilman tulta.Kuin mafia konsanaanVanhasen seuraaja Antti Kaikkonen hoiti säätiön asioita Heikkisen mukaan "toisella kädellä".

- Pääasia, että kokouspalkkioita ja vaalirahaa tuli.

Kun poliisi alkoi syynätä Nuorisosäätiön vaalirahoitusta, säätiön hallitus kääntyi Heikkistä vastaan. Ex-asiamiehen väitettiin omin päin maksaneen vaalirahoitusta keskustapoliitikoille. Heikkinen kiistää tämän jyrkästi.

- Olisinko voinut tehdä toisin kuin käskettiin?, hän kysyy.

Keskustalaisesta systeemistä, jonka osa Nuorisosäätiö oli, Heikkiselle on tylyä sanottavaa. Nuorisosäätiötä johti keskustalainen, kuten säätiötä rahoittanutta RAY:täkin. RAY:n rahoituksia käsittelevää ministerivaliokuntaa puolestaan johti Nuorisosäätiön rahoittama Liisa Hyssälä (kesk). Rahoituksesta päätti Matti Vanhasen johtama hallitus. RAY:n valvonnasta vastaava virkamies oli taas Nuorisosäätiön tilintarkastaja.- Mafiasta tämän erotti vain väkivaltakoneiston puuttuminen. Sen korvasi psyykkinen painostuskoneisto. Meille säätiön työntekijöille oli itsestään selvää, että oli toimittava systeemin päämääriä edistämällä, sanoo Jorma Heikkinen. Mikko  Lund

 

 

Ei kommentteja: