tiistai 29. marraskuuta 2011

Veijo Tolvasen maa- ja kaavapolitiikan esitys ei vakuuta


Veijo Tolvasen maa- ja kaavapolitiikan  esitys ei vakuuta

Maanmittausinsinööri Veijo Tolvanen  kirjoitti Aamupostissa 28.11. Kalmun osayleiskaavasta niin kuin Riihimäen kaupungin virkamies osaa kirjoittaa. Ei mitään uutta Kalmusta. Tolvanen puolustelee puolustelemistaan  kaupungin heikkoja päätöksiä. Ne ovat Tolvasella vahvasti uskomusten tasolla. Maanmittausinsinööri näyttää ymmärtävän huonosti juridiikkaa  ja yrittää selittää tyhjäksi valtioneuvoston alueiden käyttöä koskevat suunnitteluperiaatteet. Ei onnistu. Hän vaikenee alueen käyttöönoton kustannuksista. Nehän ovat  ylivoimaiset investointikyvyttömässä tilassa olevalle kaupungille. Lisäksi kassavirta alueen perällä olevista omakotitonteista tulisi olemaan liian pieni ja hidas kunnallistekniikan investointeihin nähden.

Kalmun maanomistajia ja minua ei tapahtunut kaavasuunnittelu  ja selittely vakuuta. Tulen vastustamaan tiukasti Kalmun  osayleiskaavaa valtuustossa. Olen valmis myös valittamaan   mahdollisesta lainvastaisesta  päätöksestä.  Kantelun aihekin  virkamiesten toiminnasta  asiassa on ,  ehkä  sen  avulla viranomaistoiminta vihdoin saataisiin  Riihimäellä vastaamaan lakien mukaista valmistelua  ja hyvän hallinnon vaatimuksia.

Kalmu käy esimerkiksi huonosta kaavasuunnittelusta. Olen vaatinut aikaisemmin sitä, että Riutan alue olisi tullut avata samassa yhteydessä kaavalliseen tarkasteluun.   Kalmu on yksin turhan pieni alue. Hämeen liitto kiinnitti huomion samaan asiaan.

Vaatimukseni on ajankohtaistunut senkin myötä, että Lopen kunta on ostanut 22,5 hehtaaria maata yritystoiminnan tarpeisiin kantatie 54:n varrelta, Riihimäen rajan tuntumassa.  Teollisuusalueen tuleminen Riihimäen rajalle  kiirehtii  Riutan kiireellistä  ottamista yhdessä Kalmun kanssa samaan  yleiskaavalliseen tarkasteluun. Riihimäen on viisasta tehdä yhteistyötä Lopen hankkeen kanssa. Sitä paitsi se on kaupungin veropohjan vahvistamisenkin kannalta tarkoituksenmukaista. Alueelle syntyvien työpaikkojen  ja ihmisten asumistarve voidaan parhaiten tyydyttää asemakaavoittamalla  Riutan alue asuntotarpeisiin. Sehän vastaisi  jo maakuntakaavassakin osoitettua maankäyttöä.

Riihimäen kaavasuunnittelun impivaaralaisuutta eli kääntymistä omiin nurkkiin osoittaa täydellinen silmien sulkeminen Uudenmaan maakuntakaavan tavoitteilta. Siellä on keskitytty maankäytössä  terveiden ja tiivistettävien kaupunkiseutujen synnyttämiseen. Uusien asuntoalueiden rakentaminen  mitoittuu  lähivuosikymmeninä 500 000 ihmisen asukaslisäykseen. Siellä on viisautta huomioida ennakolta myös syrjäytymisen ehkäisy  eikä rakentaa epäonnistuneita Kalmun tai Peltosaaren tyyppisiä asuinalueita.

Tämä kilpailutilanne asukkaista  kaupunkien ja maakuntien kesken pitäisi aivan välttämättä  ottaa huomioon!

Lisäksi vieraanamme kävi Hyvinkään kaupungin tarkastuslautakunta. Käydyissä keskusteluissa kävi ilmi, että Hyvinkään kaupungilla on omakotitontteja noin 14 vuoden tarve, mutta Hyvinkäällä on pulaa teollisuustonteista. Meillä löytyy puolestaan  teollisuustontteja. Riihimäen pitäisi nopeasti tunnustaa tosiasiat  ja siirtyä  Hyvinkään kanssa hyödylliseen yhteistyöhön ellei hakeutua peräti kuntaliitokseen kuntauudistushankkeen yhteydessä.


Mikko Lund

Ei kommentteja: