maanantai 14. marraskuuta 2011

Suomessa ilmenee rasismia paljon tai melko paljon

Kaksi kolmasosaa kansasta: Suomessa ilmenee rasismia paljon tai melko paljon
 
Helsingin Sanomien TNS Gallupin kyselytutkimuksen mukaan 66 prosenttia vastaajista katsoo Suomessa olevan rasismia paljon tai melko paljon.  29 prosenttia katsoo, että rasismia ei ole käytännössä lainkaan tai ei juurikaan. Huomattavan moni - 35 prosenttia - on täysin tai osittain sitä mieltä, että islam on uhka länsimaisille arvoille ja demokratialle. Perussuomalaisten kannattajista 58 prosenttia pitää islamia uhkana.
 
Luvut ovat yllättävän isoja. Suomalaiset ovat rasisteja. Erityisesti rasisteja on perussuomalaisten kannattajissa. Rasistisia piirteitä tunnustavia on perussuomalaisten keskuudessa kaksinkertainen määrä  koko kansaan verrattuna.
 
Tutkimuksessa kartoitettiin mm. kulttuurista uhkaa koskevia mielipiteitä. 91 prosenttia vastaajista piti kaikkia ihmisiä  yhtä arvokkaina. 70 prosenttia katsoi, että kaikkia pitää kohdella tasavertaisesti riippumatta heidän taustastaan. 63 prosenttia katsoi olevansa täysin tai osittain samaa mieltä, että vähemmistöryhmiin kuuluvat sopeutuvat ja juurtuvat melko hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan, 28 prosenttia oli täysin tai osittain eri mieltä. 35 prosenttia katsoi  täysin tai osittain, että Islam on uhka länsimaisille arvoille ja demokratialle, 55 prosenttia oli osittain tai täysin toista mieltä.
 
29 prosenttia oli täysin tai osittain samaa mieltä, että joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa, 64 prosenttia oli täysin tai osittain eri mieltä. 21 prosenttia täysin tai osittain tunnustaa sen tosiasian, että jotkut kansat ovat älykkäämpiä kuin muut, 74 prosenttia oli täysin tai osittain eri mieltä. 13 prosenttia on täysin tai osittain samaa mieltä, että yhteiskunnan kannalta on parempi, että eri kulttuureista lähtöisin olevat ihmiset elävät toisistaan erillään eivätkä sekoitu keskenään. 83 prosenttia oli täysin tai osittain eri mieltä.
11 prosenttia  vastaajista oli  täysin tai osittain samaa mieltä, että ihmiset, joiden ulkonäkö ja kulttuuri poikkeaa paljon suomalaisesta, ovat ennustamattomia  ja pelottavia, 86 prosenttia oli tästä täysin tai osittain toista mieltä.
 
Hämeen Sosialidemokraatit tuomitsee kaikenlaisen rasismin
Rasismi on tuomittavaa kaikissa muodoissaan. Se pitää kitkeä jo alkuvaiheessa eikä sille saa antaa mitään kasvumahdollisuuksia. Hämeen Sosialidemokraatit otti kantaa rasismia vastaan syyspiirikokouksessa Hattulassa lauantaina.
Hämeen Sosialidemokraatit tukee puolueen presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen johdonmukaista linjaa aidosti kansainvälisestä ja suvaitsevaisesta Suomesta.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa kansasta ajattelee, että Suomessa ilmenee rasismia paljon tai melko paljon. Kuitenkin omassa itsessään rasismia tunnistaa tai tunnustaa paljon vain joka 50. ihminen ja melko paljon joka kahdeksas.
Hämeen Sosialidemokraatit ovat huolissaan tästä kehityksestä. He muistuttavat Paavo Lipposen sanoin, että ”emme saa passiivina katsoa vierestä, kun vähemmistöihin kuuluvia kansalaisia kohdellaan huonosti. Jokaisen on otettava vastuu suomalaisen yhteiskunnan suunnasta”.

Hämeen Sosiaalidemokraatit ei hyväksy suomalaisten perusarvojen romuttamista. He muistuttavat, että kansalaisten ylivoimainen enemmistö hylkää kaikenlaiset ääriasenteet.

Halonen toivoo arkirohkeutta ja rasismin uhrien puolustamista
Tasavallan presidentti Tarja Halonen toivoo kansalaisilta arkirohkeutta ja rasisimin uhriksi joutuvien puolustamista: Ratkaisevaa on meidän oma arkikäytös.
Presidentti Tarja Halonen  ja pääministeri Jyrki Katainen  ovat hätkähtäneet yhteiskunnallista ilmapiiriä, joka ilmeni HS:n rasismiaiheisessa galluptutkimuksessa lauantaina.
Presidentti toivoo HS:n haastattelussa kansalaisilta ja puoluejohtajilta rasismin vastaisia toimia. "Ratkaisevaa on meidän oma arkikäytös ja arkirohkeus. Se on usein rasismin kohteena olevien ihmisten ensimmäinen tuki."
Halonen sanoo pelänneensä ennalta, että romanikerjäläisten paljon julkisuutta aiheuttanut tilanne alkaisi vaikuttaa suomalaisten suhtautumiseen kaikkiin romaneihin. Kyselyssä 37 prosenttia kertoi suhtautuvansa romaneihin kielteisesti.
Katainen suhtautuu tutkimuksen tuloksiin lähes suuttuneesti. "Mitä ihmettä me suomalaiset pelkäämme?"
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini  puolestaan mollaa HS-gallupia tarkoitushakuiseksi, eikä näe tuloksissa mitään uutisia tai huolenaiheita.
Hän ei halunnut vastata Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön, vaan ilmoitti kommentoivansa asiaa "Ploki"-kirjoituksessaan.
Helsingin Sanomien mukaan  perussuomalaisten  puheenjohtaja Timo Soini  kuittasi verkkosivuillaan jo lauantaina kyselyn tarkoitushakuiseksi. Kansanedustaja Jussi Halla-aho  sanoi sunnuntaina Suomenmaa-lehdelle, että Haloselta on totuttu kuulemaan tämänkaltaisia lausuntoja ennenkin.
"Voidaan kysyä, että ne jotka tunnistavat itsessään vanhaa DDR:n ystävää, ovat varmaan äänestäneet Tarja Halosta. En pysty ottamaan tuollaiseen mitään muuta kantaa. Halosen kommentti on täysin arvoton, ei se ansaitse enempää kommentointia", Halla-aho sanoo.
Toinen perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen  kirjoitti blogissaan Halosen ja Helsingin Sanomien pilanneen hänen isänpäivänsä ja syntymäpäivänsä.
"Kysyn, että voiko juuri leimaavampaa ilmaisua käyttää. Mielestäni tuollainen arvio tasavallan presidentiltä on erittäin sopimaton", Tossavainen paheksui.
Voi herranpieksut  minkälaisia  herkkähipiäisiä  julkisuuden pellejä ovat perussuomalaiset! Heidän rasistisia  ilmaisuja ei saisi mainita ja julkaista.  Muissa on vika,  ei heissä!  Minun arvion mukaan  tällainen käytös menee yli.  Tällaiselle käyttäytymiselle nauraa jo  maaseutukylien aidatkin.
Esimerkiksi Halla- ahon kommentti presidentti Halosesta: Halla- aho kieltää  Halosen totaalisesti, "Halosen kommentti on täysin arvoton...."  Siinä on kaksinkertainen  kielto. Voi  Halla- ahoa, miten tyhmänä hän pitääkään suomalaisia! Entä Soini, ei mitään ongelmia? Kylmää porukkaa!
 
Mikko   Lund
 

Ei kommentteja: