lauantai 5. marraskuuta 2011

Rasismi näkyy arjessa, vaikka ei tilastoissa

Rasismi näkyy arjessa, vaikka tilastot eivät siitä kerro

Julkisuudessa on käyty keskustelua rasismin lisääntymisestä. Poliisin tilastot eivät tunnusta, että viharikokset olisivat lisääntyneet. Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan viharikosten määrä olisi laskenut 15 prosenttia viime vuonna. Tilastot eivät ole koko totuus asiasta. Eivät edes poliisin tilastot.

Tutkimuksen tehnyt Jenni Niemi Poliisiammattikorkeakoulusta sanoo, että viharikosten tilastointi perustuu poliisin valtakunnallisiin rikosilmoitustilastoihin. Kysymys on piilorikollisuudesta. Asiasta tehtyjen aiempien tutkimusten perusteella vain pieni osa viharikoksista tulee poliisin tietoon.

Viharikokset pitävät sisällään eri ihmisryhmiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä. Rasistisia niistä on 86 prosenttia.
Helsingin Sanomat (3.11.) kertoi ”Äärioikeiston rivit tiivistyvät”. ”Pienet merkit viittaavat, että tilausta on kovan linjan ulkomaalaisvastaisuuteen”. Suomessa on jälleen nähty äärioikeisto- ja skinihenkistä liikehdintää, joka on kummunnut maahanmuuttajavihamielisyydestä ja avoimesta rasismista. 

Ääriliikkeitä seuraava suojelupoliisi ei pidä ryhmiä vielä uhkana, mutta suhtautuu niihin vakavasti. Tilanne on erilainen eri puolilla Suomea. 

Hesarin haastattelema dosentti Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta näkee radikaalimman aineksen nousun esteeksi sen, että perussuomalaiset ovat tarjonneet tietyn väylän päästä kuuluviin.
”Kaikki suomalaiset ääriliikkeet sodan jälkeen ovat löytäneet jonkin poliittisen kanavan ja parlamentarismin puitteissa päässeet ajamaan omaa asiaansa. Näin ne eivät ole ryhtyneet avoimeen kapinaan, sanoo Puuronen.

Helsingin Sanomat (3.11. ) kertoo, että vaasalaismiehet ovat ottaneet väkivaltaisesti yhteen alueen maahanmuuttajien kanssa. Toimittaja Jukka Harju on haastatellut miehiä, jotka kuuluvat kerhoksi kutsumaansa ryhmään. Miehillä on tunnus, jossa on pääkallo, pesäpallomaila ja Suomen ilmavoimien sininen hakaristi ja monella on suojeluskuntatunnus hihassa. He määrittävät itsensä osin uusnatseiksi, osin skineiksi ja hyvin paljon patriooteiksi. ”Me olemme sellaista porukkaa, joka uskaltaa sanoa vastaan ulkomaalaisille”, sanoo Jari Perttula. 

Mikä ulkomaalaisissa sitten ärsyttää, kysyy toimittaja. ”Lähinnä se vituttaa, kun ne ei osaa olla. Ne tulee tänne leikkimään jotain amerikangansteria. En ymmärrä, miksi meidän pitää maksaa muiden lippikset ja merkkivaatteet. En vain halua elättää niitä”, sanoo Perttula.

Vaasan kerho on ottanut muutaman kerran yhteen ulkomaalaisryhmän kanssa. Yksi tapaus on menossa käräjille.
Karskia ja yksinkertaista porukkaa. Heillä ei ole oikein ajatusta, mutta lihaksia he haluavat pullistella ja päteä tällä tavalla. 

Mikko Lund

Ei kommentteja: