maanantai 7. marraskuuta 2011

Miten käy eläkkeiden, miljardien kuntakupla paisuu, viekö ministeri Räsänen Suomen poliisivaltioon?

Miten käy eläkkeiden?
 
Minkälaisia huononnuksia eläkkeisiin tulee?
 
Aika selvää on, että entisenlaisia eläkkeitä ei voida enää tulevaisuudessa maksaa. Eläkkeitä leikataan lähivuosina. Sijoitustuottojen heikentyminen laittaa eläkelaskelmat uusiksi. Helsingin Sanomat kertoi 25.10. ,että työeläkeyhtiöiden sijoitukset tuottavat  odotettua heikommin , eivätkä yllä asetettuihin tavoitteisiin.
 
Rahat eivät riitä. Jotain on tehtävä.Hallituksen asettama eläketyöryhmä  totesi jokin aika sitten, että hankalan taloustilanteen pitkittyminen voi panna arvioimaan eläkejärjestelmän kestävyyden uusiksi.
 
Kun eläkerahat eivät riitä  sijoitustuottojen huonon tuotoksen takia,voidaan nostaa eläkeikää ja voidaan nostaa eläkemaksuja.
 
Todennäköisesti Suomessa tullaan toimimaan molemmilla linjoilla. 
 
Iltalehti: Miljardien kuntakupla paisuu
 
Iltalehti 4.1. haastatteli mm. sisäasiainministeriön entistä kuntaosaston ylijohtajaa Juhani Nummelaa, joka sanoo kuntien kaunisteleen tilinpäätöksiään ja kuntataloudessa on yli 10 miljardin kupla.
 
Nummela valitti Riihimäen kaupunginvaltuuston poistopäätöksestä Hämeenlinnan hallinto- oikeuteen. Hallinto- oikeus totesi Riihimäen kaupungin kaunistelleen tilinpäätöstä lähes 2 miljoonaa euroa ja kumosi valtuuston poistopäätöksen. Kaupunginhallitus valitti päätöksestä Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen.
Nummelan mukaan kunnat ovat käyttäneet poistojärjestelmää väärin tuloskikkailuun.
 
Eero Laesterä tietää, että kunnat ovat lähteneet  muuttamaan poisto- ohjelmia. Miten saada tulos näyttämään hyvältä? Laesterän mukaan kunnissa tehdään alimitoitettuja poistoja. Tällä selviää ilman kriisikuntaluokitusta vuoden tai kaksi.
 
Viekö ministeri Räsänen Suomen kohti poliisivaltiota?
 
Seppo Heinonen väitti Hämeen Sanomien Mielipiteissä 7.10. ,että ministeri Räsänen vie Suomen kohti poliisivaltiota. Perusteena Heinonen käyttää sitä, että sisäministeri Päivi Räsänen antaisi poliisille oikeuden käyttää passeja varten kerättyjä sormenjälkiä vakavien rikosten selvittämiseen. (HäSa 3.10.)
 
Jutun yhteydessä olevassa karttakuvassa esitettiin, että 11 EU- maasta neljässä saadaan käyttää sormenjälkirekisteriä rikostutkinnassa, kolmessa ei saada ja kolmessa ei ole rekisteriä.
 
Perustuslakivaliokunta totesi yksimielisessä lausunnossaan (PeVL 14/2009 vp), että sormenjälkitietojen kerääminen ei olisi tässä yhteydessä oikeasuhtaista eikä välttämätöntä. Vastalauseissaan neljä hallintovaliokunnan sosialidemokraattista ja kaksi vasemmistoliittolaista jäsentä ei hyväksynyt sormenjälkitietojen tallentamista ja rekisteröimistä ja halusivat siten rekisteröimiseen viittaavat kohdat poistettaviksi lakiehdotuksesta.
 
Oliko tämä lausuma ministeri Räsäseltä lapsus?
 
Vai aikooko Räsänen viedä Suomen kohti poliisivaltiota?
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: