torstai 24. marraskuuta 2011

Eikö SAK todella ota kantaa presidentinvaaleihin?

Eikö SAK ota  kantaa presidentinvaaliin? Mitä tekee  SAK?
Entisetkin ay- pomot jo ihmettelevät.

Demari: SAK:n  vaitonaisuus presidentinvaalissa hämmästyttää: "Omia ehdokkaita kaksin kappalein"


Takavuosien ay-pomo Jouni Riskilä (sd.) sanoo hämmästelevänsä Uutispäivä Demarin  haastattelussa sitä vaitonaisuutta, joka palkansaajakeskusjärjestö SAK:ssa on presidentinvaalin lähestyessä.
– "Omia" ehdokkaitakin on ensimmäistä kertaa 30 vuoteen peräti kaksin kappalein, hän toteaa.
Riskilä viittaa siihen, että presidentiksi on tarjolla kaksi SAK:n jäsenliittojen kandidaattia. SDP:n Paavo Lipponen on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n jäsen, ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsen.
Riskilä oli SAK:ssa keskeinen vaikuttaja, kun Tarja Halonen sai SAK:n tuen ennen vuoden  2 000 presidentinvaalia.                                
– He (Lipponen ja Arhinmäki) tarvitsevat porukan tukea. En tarkoita tässä yhteydessä välttämättä rahallista tukea, vaan henkistä tukea ja kannustusta, Riskilä toteaa.
SAK:n valtuusto kokoontuu torstaina ja perjantaina Kiljavalle.
– Arveluni on, että tuskin tullaan ottamaan mitään kannanottoja näihin tuleviin presidenttivaaleihin, SAK:n johtaja Matti Tukiainen kertoi Ylelle sunnuntaina.
– Olen eri mieltä Matti Tukiaisen kanssa. SAK:n pitäisi ilmaista myönteinen tuki sekä Lipposelle että Arhinmäelle. He edustavat kumpikin työväenliikettä, ja ovat SAK:n liittojen jäseniä, Jouni Riskilä toteaa.
Riskilän tavoin ihmettelemme mihin kunnon SAK on kadonnut? Vai elävätkö nämä nykyiset SAK:n pomot niin hyvää elämää, että he ovat täysin vieraantuneet työväenliikkeen poliittista riennoista?Uutispäivä Demari: Pajamäen kohukirja ilmaiseksi verkkoon

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Osku Pajamäki (sd.) on päättänyt antaa keväällä ennen eduskuntavaaleja julkaisemansa kohukirjan vapaasti ladattavaksi verkossa. Sukupolvipamfletiksi kutsuttu Perintö vai perintä ehdottaa uutta sukupolvisopimusta, jossa eläkemaksuja ja eläkeikää nostetaan välittömästi, kertoo Uutispäivä Demari.
Kirja herätti ilmestyttyään voimakkaita näkemyksiä puolesta ja vastaan. Teos jatkaa vuonna 2006 ilmestyneen Ahne sukupolvi -pamfletin sukupolvikeskustelua. Pajamäki haastatteli kirjaa varten muun muassa Sixten Korkmania, Sauli Niinistöä ja Vappu Taipaletta.
- Pidän aihetta niin vakavana, että toivon mahdollisimman monen perehtyvän tähän asiaan, Pajamäki sanoo Helsinki-kirjojen verkkosivuilla päätöksestään laittaa kirja vapaasti luettavaksi verkkoon.
Perintö vai perintä sai Uutispäivä Demariin kirjan arvostelleelta Jukka Torikalta ristiriitaisen vastaanoton.
- Pajamäki kirjoittaa välillä, kuin puhuttelisi idioottia, mutta ainakin asia tulee selväksi. Mikä on erinomaisen hyvä asia ottaen huomioon, ettei näistä kysymyksistä useinkaan puhuta selkeästi. Konfliktin rakentamisella sukupolvien välille hän ei varmasti saa pelkästään myönteistä vastaanottoa omassakaan puolueessa, Torikka arvioi.


Verokeinotteluun puututtava kovalla kädellä

Onhan se tavatonta – suorastaan uskomatonta  - että Suomen verojärjestelmä mahdollistaa verokeinottelun esimerkkinä Iltalehden 22.11. esille ottama terveyspalveluja tuottava Mehiläinen, joka maksaa 35 miljoonan voitoista rahoitusjärjestelyiden jälkeen veroja Suomeen vain 360 000 euroa.

Verot Mehiläinen vältti maksamalla konserniavustuksia 36 miljoonan edestä ulkomaisille omistajayhtiöilleen  Ambea Holdingille, Ambealle ja Ambea AB:lle. Tällä järjestelyllä yhtiö sai tilikirjansa näyttämään jopa tappiolliselta.

Asiasta teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen kansanedustaja Maria Tolppanen (ps).

Ministeri Jutta Urpilainen (sd) lupaa, että verokeinotteluun puututaan. Urpilainen muistuttaa, että harmaan talouden torjunta on hallituksen keskeisiä käsitteitä.

Hyvä, että  harmaan talouden torjunta on keskeisesti hallituksen asialistalla.


Mikko Lund

Ei kommentteja: