tiistai 1. marraskuuta 2011

Kirjamessujen presidenttikeskustelu oli yleisömenestys

Kirjamessujen  presidenttikeskustelu oli yleisömenestys
 
Kirjamessuilla nähtiin poliittista keskustelua  parhaimmillaan, kun presidenttiehdokkaat ottivat mittaa toisistaan. Kenestä seuraava presidentti- keskustelussa paikalla olivat Sauli Niinistö, Paavo Lipponen , Paavo Väyrynen  ja Pekka Haavisto. Nato- kysymys jakoi selvästi tunteita, mutta ei siitä riitaa   saanut aikaan. Muutenkin ehdokkaiden liikehtiminen, elehtiminen ja puheet  olivat sopuisia. Yleisö oli enemmän kiukkuista  kuin ehdokkaat. Yleisöä oli nimittäin niin paljon, että  seinät suorastaan pullistelivat  tilaisuudessa. Vain kolmasosa pääsi istumaan.
 
Ehkä tämä kertookin ennakkoon hyvää vaalien äänestysprosentista. Ehdokkaat laitettiin myös arvioimaan äänestysprosenttia ja sangen yksimielisesti  ehdokkaat antoivat kannatusta 80 prosentin äänestysvilkkaudelle.
 
Ensimmäinen jakava kysymys löytyi siitä, kun ehdokkailta kysyttiin suosikkia: Waltari  vai Linna?
Lipponen ja Niinistö ilmoittivat olevansa Linnan kannalla, Haavisto ja Väyrynen puolestaan Waltarin.
 
Saman tyyppinen kysymys oli  venäläisten klassikkokirjailijoiden kesken, kun ehdokkaiden tuli valita suosikkinsa Dostojevskin  tai Tolstoin välillä. Dostojevskin  kannalle asettautuivat Paavo Lipponen, Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto. Paavo Väyryselle  Tolstoi  oli "Venäjän sielu".
 
Varsinaista suukopua syntyi vain Natosta. Paavo Väyrynen katsoi, että Nato on hyvä olla olemassa, mutta ei Suomen siinä. Niinistö ajautui heti puolustuskannalle, että aina on joku vaalien aikaan tunkemassa Natoa kurkustani alas. En suostu sitä tälläkään kertaa nielaisemaan, sanaili Niinistö. Jos Suomen liittyminen tulisi ajankohtaiseksi, niin perusteltua olisi kansanäänestyksen järjestäminen siitä, sanoi Niinistö.
 
Lipponen arveli  Väyrysen ottaneen yleisen syyttäjän roolin. Lipponen sanoi Natolle ei. Lipponen korosti, että tärkeää on perustelut. Lipposen mukaan avoimia kysymyksiä on liikaa. Haavisto katsoi puolestaan, että Suomella ei ole turvallisuusvajetta eikä tarvetta Nato- jäsenyydelle. Haaviston mukaan uusien turvallisuusuhkien edessä Natolla ja Venäjällä on pikemminkin yhteisiä kuin erottavia intressejä.
 
Lopuksi ehdokkailta kysyttiin arvoja ja minkä puolen imagostaan he haluaisivat pitää piilossa. Lipponen nauratti yleisöä sanomalla, että hän ei tunnusta  mitään. Haavisto kertoi olevansa laiska kotitöissä, Niinistö "pahoitteli" ettei voi ajanpuutteen takia jatkaa keskustelua. Väyrynen letkautti lopuksi, että kun ihmisille paljastuu hänen imagonsa, niin ihmiset rakastuvat ja äänestävät häntä.
 
Kirjamessujen väenpaljous näki, että ei  gallupkuningas  Sauli Niinistö  mitenkään erottunut keskustelussa muita  pitemmäksi tai paremmaksi.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: