sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Ministeri Räsänen (kd) osallistui päätökseen eikä jäävännyt itseään

Ministeri Räsänen (kd) ei ymmärtänyt jäävätä itseään
Riihimäen viime kaupunginvaltuusto 14.11. ylitti  reilusti oman toimivaltansa, kun valtuusto alkoi toivoa lisää poliiseja Riihimäelle. Asia ei ole millään tavalla valtuuston toimivaltaan kuluva asia. Poliisi on valtion viranomainen ja poliisien määrästä päättää poliisihallinto maan hallituksen ja eduskunnan päätösten mukaisesti. Uudelleenarvion ja toiminnan aika olisi ollut  muutama vuosi sitten, kun kaupungilta pyydettiin lausuntoa uudesta poliisipiirijaosta  osana Kanta- Hämeen poliisilaitosta. Noin 100 000 asukkaan Hyvinkään ja Riihimäen kaupunkiseutu jaettiin ja Riihimäen painoarvo  poliisiresurssien jaossa heikkeni. Nyt kaupunginvaltuusto itki seurauksia ja niitäkin väärin perustein. Poliisipiirin rajojen muutos Hyri- alueella olisi ollut valtuustohuolen  arvoista! 
Viime maanantain  valtuusto sai ihan farssimaisia piirteitä, kun valtuusto ryhtyi pohtimaan mihin mahdollinen valtuuston kirjelmä poliisien lisäämisestä toimitetaan. Asia tuli ongelmaiseksi, kun ministeri oli kokouksessa  ja piti päättää, toimitetaanko kirjelmä ministerille kotiin vai virkapaikalle. Ministerin ehdotuksesta asia päätettiin sitten lähettää Kanta- Hämeen poliisilaitokselle.
Todellinen ongelma asian käsittelyyn sisältyy siinä, että ministeri Räsänen ei ymmärtänyt jäävätä itseään asiassa, jossa hän oli päättämässä toimesta, joka tulee myöhemmin poliisihallinnon käsittelyyn. Ministeri Räsänen oli jäävi käymään edes keskustelua asiasta.
Valtuuston oikean laidan melskaamista ei voi  oikein ymmärtää. Kysymys oli valtuutettu Mikko Takalan (kok) kirjelmään sisältyvästä väärästä ongelmanratkaisusta. Se näytti tavattomasti valtuuston oikeaa laitaa miellyttävän: Poliiseja Riihimäelle lisää. Aika ajoin niin Suomessa kuin muuallakin maailmaa äärioikeisto on leimallisesti vaatinut lisää poliiseja.  Kyllä olisi aika kokoomuksenkin jo herätä  ja kohdistaa säästötoimet oikein  eikä sosiaaliseen rakenteeseen ja toimintaan, joista sitten seuraa väkivaltaa ja muita häiriöitä.  Kokoomus ei tarjoa Riihimäen työttömille, köyhille ja syrjäytyneille muuta kuin poliisin pamppua. Valtuuston toimet tulisi kohdistaa oikeasti yritystoiminnan ja työllisyyden parantamiseen Riihimäellä. Onneksi  poliisien määrästä ei päätä Riihimäen valtuusto, vaan  ministeri Räsäsen johdolla poliisihallinto maan hallituksen  ja eduskunnan linjausten mukaisesti.
Esko Seppäseltä kirja Iiro Viinasen kanssa
1990-luvulla kiihkeästi yhteen ottaneet Esko Seppänen ja Iiro Viinanen jatkavat vastakkainasettelua tammikuussa ilmestyvässä kirjassa. Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen kertoo blogikirjoituksessaan  yhteisestä kirjasta entisen valtiovarainministerin Iiro Viinasen kanssa. 18 kirjeestä koostuva Vasen oikea, oikea vasen ilmestyy tammikuussa, kertoo Kansan Uutiset.
Iiro Viinanen oli Esko Ahon hallituksen suorapuheinen valtiovarainministeri vuosina 1991–1995. Esko Seppänen oli yksi sen terävimmistä kriitikoista.
”Vastakkainasettelun aika jatkuu, vaikka vähän välillä liennytetäänkin”, Seppänen luonnehtii kirjaa.
”Kapitalismi on tabu”
Seppänen kertoo kirjoittavansa kapitalismista, joka on kansainvälinen sana ja muualla yleisesti käytössä.
”Suomessa se on tabu, joka vasemmiston on murrettava ja sanottava ruma sana niin kuin se on”, hän kirjoittaa. 

Mikko Lund

Ei kommentteja: