maanantai 21. marraskuuta 2011

Kaupunginjohtajan ote lipsuu

Kaupunginjohtajan ote lipsuu
 
Kaupunkilaistenkin epäluottamus etsii purkautumistaan
 
 
Kiitos riihimäkeläiselle nimimerkille "Veronmaksaja" kirjoituksesta Aamuposti 18.11.2011. Sitä oli ilo lukea. Asiat olivat kohdallaan. Harvoin kaupunkilainen moisella asiantuntemuksella kommentoi Riihimäen päätöksentekoa ja yhdyskuntasuunnittelua.
 
Nimimerkki kirjoittaa asiaa:
 
"Liekö kaupunkimme johtajan ote lipsunut, vai onko hänen mielestään hyvää yhdyskuntasuunnittelua ja palveluiden ohjausta Riihimäen rautatieaseman seudun suunnittelun täydellinen epäonnistuminen."
 
Kyllä  minun mielestä on lipsunut kaupunkisuunnittelu ja vähän Aseman edustan päätöksentekokin ja tuleeko näin käymään Atomissakin!
 
"Siellä on nyt tilava tyhjä toriaukio , mutta taksit ja saattoliikenne on ahdettu ahtaaseen sumppuun ja junamatkustajat joutuvat puikkelehtimaan autojen joukossa, jotka yrittävät epätoivoisesti etsiä tyhjää parkkitilaa, jota ei löydy."
 
 
Entä sitten linja-autoasema?
 
"Vanhan linja-autoaseman luona herätti kesällä ihmetystä, kun ensin kaivettiin katu auki ja peitettiin. Sitten taas kaivettiin auki ja peitettiin, ja kavennettiin. Näin tehtiin kiusaa autoilijoille."
 
Eikö ole kummallista, että kadunrakennus kesti näin kauan ja että vanhaa linja-autoasemaa ei ole vuokrattu halukkaille järjestöille?
 
Entä Kalmu?
 
"Entä onko hyvää yhdyskuntasuunnittelua, palveluiden ohjausta ja toiminnan optimointia, kun uutta asuntoaluetta puuhataan Kalmun alueelle, kilometrien päähän kaupunkitaajamasta?"
 
Ei ole. Lisäksi asia on räikeästi  valtioneuvoston alueiden käytön suunnitteluperiaatteiden vastainen ja merkitsee myös yleiskaavan vastaisesti kaupunkirakenteen hajauttamista. Lisäksi jos investointikyvytön Riihimäen kaupunki lähtee alueeseen hukkaamaan 30 - 40 miljoonan euron edestä rahaa, silloin on paikallaan kysyä kaupunginjohtajan virkavastuiden perään! 
 
Näin ovat Riihimäen kaupungin  asiat. On erittäin hyvä, että kansalaiset osaavat huomata tällaisia epäkohtia ja nostaa niitä esille. Ehkä kaupunkilaisen kirjoitus syntyy siitä tunnistettavasta  syvästä epäluottamuksesta, jonka tutkimus on tuonut esille. Ehkä vielä lähitulevaisuudessa kaupunkilaiset heräävät.  Tällöin vain ajattelee siten, että näin osaavan henkilön tulisi siirtyä "kaupunkilaisen" roolista  paikallispolitiikkaan, jossa on oikeasti pulaa kriittisestä ajattelusta.
 
Ystävällisin yhteydenpyyntöterveisin
 
 
Suomi muuttuu pohjamutiin saakka
 
Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Katainen muistutti kuntauudistuksen tarpeellisuudesta lauantaina Kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä. Pääministeri haluaa, että isosta muutosprosessista keskustellaan aktiivisesti.
"Suomi muuttuu pohjamutiaan myöden tulevina aikoina", Katainen huomauttaa.

Erityisesti pääministeri muistuttaa siitä, että yhä vähenevä joukko joutuu huolehtimaan yhä suuremmasta joukosta – huoltosuhde muuttuu siis dramaattisesti. Koska väestörakenne muuttuu, myös palveluiden rakenteen on muututtava.

"Lisääkö väestörakenteen muutos verotuloja? Ei. Lisääkö muutos palvelutarpeita? Kyllä", Katainen painottaa.

Pääministeri mainitsee, että kansallinen huoltosuhde nousee yli 70:n, kun päästään vuoteen 2030. Kataisen mainitsemat vaihtoehdot ovat palveluiden karsiminen tai rakenteiden muuttaminen.

"Muutetaan siis rakenteita, että saadaan hyvinvointiyhteiskunta turvattua."


Kataisen johtopäätös on aivan oikea. Ymmärrän hänen tuskaansa, kun hallituspuolueissa on esiintynyt ristivetoa asiassa. Asia on niin tärkeä, että uudistusta ei saa vaarantaa minkäänlaisella kaupankäynnillä. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalla kuntauudistus meni jo vähän venkoiluksi, kun hän kaipasi keskustaa ja perussuomalaisia neuvottelupöytään asiasta.
On hyvä, että pääministeri paimentaa kuntauudistuksessa sivupoluille eksyneitä hallitusohjelman taakse. Nyt uudistus on tehtävä. Siitä ei tule antaa mitään vapaita käsiä millekään hallitusryhmälle tai kansanedustajalle.  
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: