torstai 1. syyskuuta 2011

Lasten koskemattomuuteen tarvitaan nollatoleranssiTampereella on kadonnut 15- vuotias tyttö,  Karoliina Kesti. Etsinnöistä huolimatta häntä ei ole löydetty. Kestin katoaminen tuo tahtomatta mieleen Kyllikki Saaren, Tulilahden ja Bodom- järven tapahtumat. Pahoja epäilyjä ja pelkoja. Myös kahden päiväkodin sulkeminen seksirikoksen epäilyn takia Helsingissä on hämmentänyt ja puhuttanut. Ratkaisun tekivät virkamiehet kunnallisen demokratian ohittaen.
Kansalaiset ovat hämmentyneitä myös meillä eikä vähiten Norjan hirmutekojen takia. Väkivallan kohteeksi joutuminen on tavalliselle suomalaiselle  kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Vaikka väkivallan teot ovat harvinaisia,  jokainen ihminen kaipaa fyysistä koskemattomuutta ja turvallisuutta. Se on yksi kansalaisen perusoikeus.
 Päivähoidon, koulun ja nuorisotyön toimijoiden taustoja on tutkittu ja on tutkittava yhä tarkemmin.
 Nuoret viettävät tietenkin aikaa keskenään. Kokoontumisiin liittyy  kokeilua niin seksillä kuin alkoholilla. Ei tätä voi kieltää. Mutta  mutta, tarvitseeko jokaisen kanssa mennä sänkyyn tai juoda itsensä huonoon kuntoon?
Jokaisella pitäisi aina olla järki mukana. Nuorella se on harvoin matkassa. Alkoholin tai muiden päihteiden nauttiminen sumentaa tervettä harkintaa. Yksin liikkuminen aamuyöllä oudossa tai tunnetusti riskialttiissa paikassa  voi olla vaarallista ja käydä turvallisuuden päälle kenelle hyvänsä.

Eikö vanhemmat laita nuorilleen kotiintuloaikoja tai muita rajoja?  Ne tulisi keskustella nuoren kanssa, sopia ja pitää voimassa. Mutta kuinka moni vanhempi asettaa mitään rajoja. Lapset ja nuoret saavat tehdä, mitä mieleen tulee. Sitten ihmetellään, missä on vanhemmat.

Emme elä enää missään Impivaarassa. Globalisaatio vaikuttaa  meidän kaikkeen elämään. Elokuvat, videot ja kansainvälinen viihdeteollisuus luovat kokon ajan uusia malleja ja mielikuvia sekä manipuloivat. Väkivaltaviihde antaa lukuisia malleja. Sitten vielä ihmetellään, kun joku heikompi ihminen ottaa jonkun tällaisen mallin todesta ja tekee väkivaltaa.
Joku esittää ratkaisuksi kieltoja. Miten tämä kaikki kiellettäisiin? Minusta se olisi pään laittamista  pensaaseen.  Ihmiskunta on käynyt läpi melkoisen kehityksen ja kasvun. Kuitenkin - maailma ei ole vielä valmis.
Olisiko tulevaisuudessa mahdollista kasvattaa sellaisia nuoria ja aikuisia, jotka pystyisivät ajattelemaan?  Nuori  tai aikuinen, joka ajattelee, ei turvaudu niin helposti väkivaltaan. Monet  meistä ovat kuin kissanpoikia, joilla silmät eivät ole vielä avautuneet. Maailmaa, yhteiskuntaa ja ihmistä  ei voi havaita, arvioida ja arvostaa, jos sitä ei kerta kaikkiaan havaitse ja jos silmät eivät ole avautuneet.

Silti lasten koskemattomuuden turvaamiseksi tarvitaan nollatoleranssi!


Vanhuspalvelulaista on syntynyt myrsky vesilasissa
Puolueet ovat olleet yksimielisiä vanhuspalvelulain tarpeesta. Edellinen hallitus oli valmistellut lain ja laittanut  sen  lausunnolle. Hallituksen vaihdoksen takia  lakiehdotusta ei ehditty käsitellä.
Uusi peruspalveluministeri  Maria Cuzenina- Richardson (sd) katsoo lakimuutoksen vaativan parantelua. Ministerin mukaan  lausuntojen antama palaute pitää hyödyntää lain valmistelussa.
Edellisen hallituksen ministeri Paula Risikko (kok)  ei pidä siitä, että vanhusten asiaa parantava uudistustyö ei mene hänen nimiinsä. Risikko on moittinut  Cuzenina- Richardsonia siitä, että tämä katsoo lakiluonnoksen vaativan parantelua. Risikon mielestä laki olisi ollut hyvä sellaisenaan. 

Ministeriön saamassa palautteessa lakiehdotusta on moitittu  laatusuosituksista, mitoituksista ja henkilöstön määrästä.
Ministeri Cuzenina- Richardson  keskittyy jatkovalmistelussa palautteessa esille tulleisiin  ongelmakohtiin. Yksi ongelmakohta on palvelutarpeen määrittelyn ikäraja. Lakiluonnoksessa ikäraja oli 75 vuotta, hallitusneuvotteluissa säästösyistä  ikärajaa ehdotettiin 80 vuoteen.
On hyvä, että ministeri Cuzenina- Richardson on ottanut lain jatkovalmisteluun. Tällöin on selvitettävä palvelutarpeen määrittelyn oikea ikäraja, lain vaatimat resurssit on selvitettävä ja laki olisi syytä saada voimaan vuoden 2013 aikana.

Ilman sarvia ja hampaita kysymys on tärkeästä asiasta vanhusväestömme hyvinvoinnin kannalta!

Mikko Lund1 kommentti:

Mikko Lund kirjoitti...

AL: Karoliina Kestistä 10 000 euron vihjepalkkio

Karoliina Kestin katoamiseen liittyvästä ratkaisevasta vihjeestä on luvattu sen antajalle 10 000 euron palkkio, kertoo Aamulehti. Yksityinen rakennusfirma otti lehteen yhteyttä ja toivoi sen julkaisevan tiedon ja välittävän palkkion. Firma edellyttää palkkion saajalta rikosepäilyn ratkaisussa "läpimurtovihjettä", jolla mahdolliset tekijät saadaan kiinni.

- Firmassamme on useita äitejä ja isiä, joita nuoren katoaminen ja mahdollisesti rikoksen uhriksi joutuminen on koskettanut syvästi, lahjoittajayritys perustelee Aamulehdelle.

Pirkanmaan poliisi suhtautuu palkkiosummaan periaatteessa myönteisesti.

Mikko Lund