torstai 8. syyskuuta 2011

Kepu ampuu hallitusta hehtaaripyssyllä

Kepu ampuu hallitusta hehtaaripyssyllä

Kepulla on hätä, kun viime eduskuntavaaleissa kannatus katosi eikä mielipidemittaukset osoita, että kannatusta tulisi jatkossakaan. Vaikeaa on löytää presidenttiehdokasta. Toistaiseksi ei ole muita halukkaita kuin Paavo Väyrynen. Keskusta on hätäpäissään  lähtenyt suuntaamaan politiikkaansa siten, että puolue yrittää tarttua kaikkeen, mikä vain liikkuu. Kepun politikointi alkaa vaikuttaa jo huvittavalta:

Kepu ampuu hallitusta hehtaaripyssyllä.

Kokoomuksen kansanedustaja Petteri Orpo ihmettelee  Uutispäivä Demarissa kepun touhuja ja ryntäilyä välikysymykseen. Keskusta on tekemässä välikysymyksen  kuntauudistuksesta. Keskustan mielestä kokoomus ja sosialidemokraatit ovat valehdelleet  kuntauudistuksesta. Kansanedustaja Orpo ihmettelee keskustan aikeita ja sanoo, että ”tämä on perinteinen kikka. Jos ei ole mitään mitä vastustaa, se pitää keksiä. Nyt maalataan hirveää mörköä esiin.”

Erikoista on, että edellisessä hallituksessa kuntaministerinä oli Hannes Manninen. Mannisen ohjelmissa oli edetä työssäkäyntialueiden ja vahvojen peruskuntien suuntaan. Itse asiassa kun kuntauudistusta käynnistettiin, keskusta veti junaa, heillä oli samat tavoitteet, joihin on tämän hallituksen aikana edetty.
Vaalitappion seurauksena keskusta pelästyi ja pani kuntauudistuksen jäihin. Keskusta taitaa jäädä välikysymyksessään yksin. Perussuomalaiset eivät taida lehteä välikysymykseen mukaan.

Kansanedustaja Orpo toivoo, että perussuomalaiset eivät usko kepun välikysymykseen. Keskusta ajaa ylikunnallisia hallintohimmeleitä. Petteri Orpo kysyy, mikä on sellaisen kunnan merkitys, joka ei kykene huolehtimaan peruspalveluista.

Valtiosihteeri  Raimo Sailas sivaltaa tiukasti yhteiskunnallisen tiedon heikkoa tasoa
Sailaksen luokalle jäävät  kansalaiset akateemisen tutkinnon suorittaneita myöten sekä kotiläksynsä laistaneet poliitikot. Valtiosihteeri Raimo Sailas on palannut pitkältä sairauslomalta hoitamaan virkaansa valtiovarainministeriössä. Uutispäivä Demari  esittelee Sailaksen sanomisia.. Sailakselle tyypillisiä suoria puheenvuoroja on jo ehditty kuulla niin talouspolitiikasta kuin moraalisesta ryhdistäkin. Heinäkuussa Sailas totesi puolueilta menneen pupun pöksyyn.
Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mielestä uuden hallituksen puolueilla ei ole ollut kanttia tarttua riittävän jämäkästi työurien pidentämiseen. Sailas sanoo, että puolueilta meni pupu pöksyyn jo vaalikampanjan aikana, eikä kukaan uskaltanut todeta suoraan, että vanhuuseläkkeen alaikärajaa pitää nostaa. Porissa SuomiAreenassa puhunut Sailas piti  eläkeiän nostoa ainoana keinona pidentää suomalaisten työssäoloaikaa. Hänen mukaansa keskustelu työurien pidentämisestä voitaisiin lopettaa heti kymmeneksi vuodeksi, jos päätös eläkeiän nostosta 65 vuoteen tehtäisiin nyt.
Ylen A-studiossa maanantaina Sailakselta tivattiin kantaa Kreikan lainan vakuuksiin. Hän ei yllytettynäkään suostunut päivittelemään "vakuushässäkkää", vaan avasi taustoja. Konkarivirkamies muistutti, että vakuuksien hakeminen alkoi jo edellisen hallituksen aikana nykyisen pääministerin johdolla, joskaan silloin asiasta ei tehty isoa numeroa.
Selväksi tuli, että siinä missä vakuuksien vaatiminen on Suomessa puolue- ja sisäpolitiikkaa, ei muuallakaan olla puhdasotsaisia. Esimerkiksi Saksassa velkakriisillä politikoidaan lujaa. 
Tiukimmin Sailas sivaltaa yhteiskunnallisen tiedon heikkoa tasoa.
Jos aika ja toimittaja olisivat sallineet, Sailas olisi varmasti puhunut kokonaisvaltaisemmin isoista asioista, kuten siitä, miten euromaat ovat rikkoneet vakaussopimusta, miten markkinat juoksuttivat vuosia eurooppalaisia poliitikkoja ja miten rikkaat valtiot ovat kyvyttömiä pitämään taloutensa tasapainossa.
Uusia leikkauslistoja Sailas ei patisteluista huolimatta esitellyt, mutta arveli, että ensi talvena on haettava lisää säästökohteita. Sattumanvaraisen punakynän suihkinnan sijasta kannattaisi etsiä valtion menoeriin uusia lähestymiskulmia. Budjetin yritys- ja monien muiden tukien todellista kohdentumista ja vaikuttavuutta sietäisi läpivalaista.
  
Päivänkohtaisuuksia syvemmälle Raimo Sailas päästetään Apu-lehden (35/2011) laajassa haastattelussa. Hänen  kommenttinsa kumpuavat tiukasta yhteiskuntamoraalista, nuorison mielestä varmasti myös menneestä maailmasta, kuten vaatimukset ottaa opintolainaa tai kunnioittaa kouluruokaa. Alkoholin holtiton käyttö ja lisääntyvä lasten laiminlyönti ovat kuitenkin sellaisia pahoinvoinnin merkkejä, jotka vaativat hyvinvointivaltion ryhdistäytymistä.
Kaikkein tiukimmin Sailas sivaltaa yhteiskunnallisen tiedon tasoa. Luokalle jäävät kansalaiset akateemisen tutkinnon suorittaneita myöten sekä kotiläksynsä laistaneet poliitikot. 

Kääriäistä suostutellaan kepussa Väyrysen vastaehdokkaaksi

Keskustan johdolla on visainen ongelma. Paavo Väyrynen on ainoastaan ilmoittautunut  kepun presidenttiehdokkaaksi. Se on puoluejohdolle tosi kiusallinen asia.
Keskustassa yritetään  löytää presidenttikisaan vastaehdokasta Paavo Väyryselle. Toiveet on pantu jo kertaalleen kieltäytyneeseen veteraanikansanedustajaan Seppo Kääriäiseen. Kääriäistä on viime päivinä taivuteltu tiiviisti ehdokkaaksi, tietää Yle uutiset.

Ylen mukaan keskustan puoluehallituksen on määrä tehdä jäsenvaalia koskevat päätökset perjantaina illansuussa. Sitä mukaa kun aika etenee, paniikki pahenee. Osa puolueen kansanedustajista puuhaa vielä viimeiseen asti vastaehdokasta toistaiseksi ainoana kilpaan ilmoittautuneelle entiselle ulkoministerille Paavo Väyryselle.
Puheenjohtaja Mari Kiviniemeä on rukoiltu ehdolle pitkään ja hartaasti, mutta tämä on jo kyselyihin tuskastunut. Kiviniemi on antanut ymmärtää, ettei enempää vetoomuksia tarvita. Ne ovat paitsi turhia myös kiusallisia ja asettavat vain Kiviniemen johtajuuden valinkauhaan.

Katseet onkin nyt suunnattu vielä kerran vanhaan puolueen sotaratsuun Seppo Kääriäiseen. Osa keskustan kansanedustajista ei suin surminkaan haluaisi nähdä Väyrystä puolueen presidentillisenä keulakuvana. Niinpä joukko Väyrystä karsastavia on vedonnut Kääriäiseen, jotta tämä vielä pyörtäisi kielteisen päätöksensä ja lähtisi haastamaan Väyrysen puolueen esivaalissa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: