perjantai 2. syyskuuta 2011

Poliisitoiminnan laillisuudesta ja sydämen terveydestä

Pitäisikö  poliiseja laittaa vastuuseen?

Kyllä, mutta kansalainen saa harvoin oikeutta

Suomi ei ole vielä täysin oikeusvaltio. Jopa lainsäädäntö ei ole täyttänyt Euroopan ihmisoikeussopimuksen säädöksiä.  Vasta pakon edessä  säädöksiä on kirjoitettu uusiksi.
Poliisin valtuudet on oma lukunsa.  Erityisesti  huomion kohteeksi on noussut  oikeus kotietsintään.

Aiemmin kotietsinnän kohteeksi joutuneilla ei ollut mahdollisuuksia selvityttää tuomioistuimessa, oliko poliisilla laillisia oikeuksia kotietsinnän suorittamiseen. Tuolloinen  laki oli  Euroopan ihmisoikeussopimuksen  vastainen. Helsingin Sanomat kertoo, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin  tuomitsi  Suomen kahdesta poliisin suorittamasta kotietsinnästä helmikuussa. Sen jälkeen lakia muutettiin pikavauhtia. Elokuun alusta lähtien kotietsinnän kohteeksi joutunut on voinut viedä asiansa tuomioistuimen arvioitavaksi, oliko kotietsintään oikeutta ja tehtiinkö se kaikkia säädöksiä noudattaen.

Helsingin Sanomien mukaan Anneli Auerin asianajaja  Juha Manner arvostelee kotietsinnän kohteeksi joutuneen ihmisen oikeusturvan vähyyttä. Hovioikeus  hylkäsi  Anneli Aueriin kohdistuneen murhasyytteen.  Poliisi suoritti kuitenkin  viime perjantaina viisituntisen  kotietsinnän Auerin asuntoon. Kotietsinnän tarkoituksena oli  Helsingin Sanomien mukaan saada näyttöä syyttäjän valituslupahakemuksen tueksi. Poliisin valtuudet  näyttävät  kriittisesti arvioiden kyseenalaisilta tapauksessa, jossa oikeuslaitos oli jo todennut henkilön syyttömäksi. Rikostutkinnan  pitäisi jo olla tällöin päättynyt. Millä oikeudella poliisi vielä jatkaa tutkintaa?

Anneli Auer harkitsee oikeustoimia, vaikka asianajaja Juha Manner sanoo, että ”on vaikea osoittaa, että poliisi olisi rikkonut lakia”. Asianajaja ei usko, että ihmisten oikeusturva on parantunut.

Minusta on hyvä, että ihmiset vaativat oikeuksia viranomaisia  ja myös nimenomaan  poliisia vastaan. Oikeustapausten kautta  säädökset täsmentyvät.

Kansalaisilla ei ole oikeusturvaa. Kantelut ja valitukset harvoin johtavat tulokseen. Poliisi  suoritti yhden julkisuuden henkilön kotiin kotietsinnän. Hänen omistamat metsästysaseet ja ammukset  takavarikoitiin. Tietokone ym. omaisuutta rikottiin. Henkilö oli jatkuvan valvonnan ja suoranaisen vainon kohteena. Koskaan ei ole selvinnyt, miksi tällaiset  poliisitoimet. Henkilölle ei kerrottu kotietsinnän syytä. Kantelu poliisiministerille auttoi, ministeri määräsi poliisit välittömästi palauttamaan aseet. Henkilö  on kertonut, että poliisin suhtautuminen tämän jälkeen  muuttui  asiallisemmaksi. Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle kotietsinnän mielivallasta ja vainosta  ei aiheuttanut mitään toimenpiteitä. Mikä on opetus? Korppi ei korpin silmää noki.

Poliisi tekee tärkeää työtä kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi. Vähintä on toivoa, että toiminta tapahtuu Suomen lakien ja säädösten mukaan. Poliisiministeriön ansioksi on tunnustettava, että ministeriö on kiitettävästi pitänyt esillä syrjäytymisen ehkäisyn tärkeyttä turvallisuuden edistämisessä ja rikollisuuden vähentämisessä. Toivoa sopii, että se huolehtii myös poliisitoiminnan laillisuudesta.

Sydänasiantuntijat: Syö tummaa suklaata, katso hauskoja elokuvia, vältä stressaavaa työtä

Syö tummaa suklaata, katso hauskoja elokuvia, vältä stressaavaa työtä ja polje lujaa pyöräillessäsi. Siinä Pariisissa tällä viikolla kokoontuvien sydänasiantuntijoiden reseptit terveempään sydämeen. Asiasta kertoi Yle Uutiset.

Jo pitkään on ollut tiedossa se, että elämäntavat vaikuttavat sydämen terveyteen. Terveellisten elämäntapojen yksityiskohtia on kuitenkin syytä hioa, katsovat asiantuntijat.
Esimerkiksi pyöräilyn osalta ei niinkään ole merkittävää, kuinka pitkään pyörällä ajaa, vaan kuinka lujaa polkee. Tanskalaisen sydäntutkijan Peter Schnohrin tutkimuksessa ilmenee, että miehet jotka säännöllisesti polkevat pyörällä lujaa vauhtia elävät 5,3 vuotta pidempään kuin hitaammin polkevat miehet.

Nauru pidentää ikää

Amerikkalaisen Marylandin yliopiston professori Michael Miller puolestaan näyttäisi todistavan, että nauru todellakin pidentää ikää. Tutkimuksessa Miller pyysi vapaaehtoisia katsomaan stressiä aiheuttavia elokuvia, kuten sotaelokuvaa.
Raatelevien taistelukohtausten aikana koehenkilöiden verisuonet supistuivat niin, että veren virtaus väheni. Kun samoille henkilöille vähän myöhemmin näytettiin lämminhenkisiä komedioita, verisuonet laajenivat takaisin. Millerin mukaan ero oli 30 - 50 prosentin luokkaa nauraessa ja stressaavana hetkenä.

Suklaa vähentää sairauksia

Cambridgen yliopiston tutkimusryhmä puolestaan on tutkinut suklaan vaikutusta verisuonisairauksiin. Sadan tuhannen ihmisen tutkimusryhmässä osalla oli sydänsairauksia, osalla ei ollut. Heidän suklaan käyttöään seurattiin.
Tutkimuksessa ilmeni, että eniten suklaata syövien sydän- ja verisuonisairaudet vähenivät 37 prosenttia ja aivohalvaukset 20 prosenttia. Sydänkohtausten vähenemistä ei havaittu.
Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että terveellistä on kitkerä kaakao, ei sokeri tai rasva, johon se useimmiten kaupallisissa suklaissa yhdistetään.

Tässä taas muutama vihje terveeseen elämään!


Mikko Lund

Ei kommentteja: