lauantai 10. syyskuuta 2011

Henna Virkkunen: Emme pääse kuntauudistusta pakoon

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) piirtää kuntakarttaa: "Emme pääse uudistusta pakoon"

 
Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemiikki- lehdessä   kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) sanoo halunneensa kuntaministerin  salkun. Kyse on hänen unelmasalkusta.  "Odotan ja toivon, että pystyisimme asettamaan kansalaisen arjen uudistamisessa etusijalle. Tämä uudistus ei ole kuntien hallintoväkeä ja kuntapoliitikkoja varten, vaan kansalaisten palvelujen turvaamiseksi, kuntaministeri Henna Virkkunen muistuttaa.
 
Virkkusen lähtökohta on hyvin käytännön läheinen. "Miksi pitäisi maksaa kuntarajojen tuomista esteistä ja haitoista, jos on tarkoitus turvata kansalaisten palvelut?", ministeri  kysyy. Hallitusohjelman mukaan maahan pitäisi syntyä uudistuksen avulla nykyistä vahvemmat, työssäkäyntialueisiin tukeutuvat, elinvoimaisemmat peruskunnat. Esimerkiksi Tampereen, Turun, Porin, Vaasan, Lahden ja Kuopion kaltaisilla kaupunkiseuduilla kehyskunnat tulisi taivuttaa nopeassa tahdissa kuntaliitoksiin. Kuntien määrä vähentyisi kansalaisten kuntapalveluiden turvaamiseksi.
 
Metropolialue oli oma lukunsa, samoin kunnat, jotka ovat kaupunkiseutujen ulkopuolella ja joissa kuntaliitokset eivät tuo apua palveluiden turvaamiseksi.
 
Virkkunen huomauttaa, että kuntatalous on painava syy vauhdittaa kuntauudistusta. Kunnat ja kuntayhtymät velkaantuvat kahden miljardin euron vuosivauhdilla.
 
- Kuntien valtionosuuksien leikkaussumma on hallituskaudella 630 miljoonaa euroa. Mutta jos talouden näkymät heikkenevät tästä, julkisen talouden kokonaisuutta joudutaan tarkastelemaan uudestaan. sanoo ministeri Virkkunen.
 
Lilliputtikunnat vastustavat
 
Turun Sanomat  kertoi 1.9.2011  sekä 2.9. , että Janakkalan kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen kerää osallistujia pienten ja keskisuurten kuntien kapinakokoukseen. Kokous järjestetään lokakuussa.

– Kuntarakenneuudistuksen väkisin ajamisen tiellä on nyt suuri joukkovoima. Uskon, että kokoukseen tulee osallistumaan vähintään 70 kuntakentän edustajaa, Ahonen arvioi.

Toisen kuntakapina-hankkeen takana oleva Sysmän kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Järvinen (kok) siirsi kuntajohtajien sähköposteissa kiertäneen vetoomuksen (TS 1.9.) verkkoon. Nettiadressi perustettiin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

– Hallitusohjelma ei kuntia tyydytä. Kuntaliiton kanta ei ole kuntien kanta, sillä Kuntaliitto hoitaa vain parinkymmenen suuren kunnan asiaa, Järvinen kritisoi.

Ahosen kapinakokouskutsussa väläytellään joukkoeroa Kuntaliitosta. Järvinen näkee eroamisen luonnollisena vaihtoehtona.

– Liitto ei hoida meidän asioitamme, he vain polkevat kuntia maanrakoon. Jos ammattiliitto tai yrittäjäjärjestö ei aja jäseniensä etua, jäsenet eroavat. Sama tilanne on tässä, Järvinen toteaa.

Sekä Ahosen että Järvisen puhelimet ovat soineet taukoamatta. Heidän saamansa viesti kunnista on se, että hallituspuolueet ovat väärällä tiellä.

– Hallituksella ei ole käsitystä siitä, mitä uudistukset tarkoittaisivat kuntalaisten arjen tasolla, Ahonen toteaa ja ihmettelee, miksi hallituspuolueiden maakuntapiirit pysyvät hiljaa.

– Suuret kaupungit ovat ajaneet etuaan jo kauan, mutta pienet ja keskisuuret eivät ole vielä järjestäytyneet.
 
Mistä tässä vastustuksessa on kysymys? Eikö kunnat ymmärrä parastaan? Eikö kunnat todella ymmärrä. mikä on valtiontalouden tila ja kuntatalouden tila?  Missä on ymmärrys? Onko nämäkin henkilöt  hairahtuneet oppositiopuolueiden löysään kritiikkiin?
 
Vaikuttaa siltä, että Janakkalan kunnanjohtaja ja Sysmän kunnanhallituksen puheenjohtaja  ovat puolustamassa omia virka- ja luottamushenkilöpaikkoja. Kysymys on pikkusieluisesta tarrautumisesta  menneisyyteen ja tulevaisuuden vastustamisesta. 
 
Toivottavasti kuntaväki ei katso menneisyyteen  - kärryaikaan ei ole paluuta  - on suunnattava tulevaisuuteen!
 
 
 
Osmo Soininvaara huomauttaa: Hallitus ei jahtaa pieniä kuntia vaan suuria
 
 
Soininvaara kirjoittaa:
 
Eduskunnan tiedonantokeskustelussa käytiin pieni nokittelu hallituksen kuntapolitiikasta. Keskustalaiset syyttivät hallitusta pakkoliitoksista. He sanoivat monta kertaa, ettei sadan pienimmän kunnan lakkauttamisella ole mitään taloudellista merkitystä. Melkoista ohipuhumista, sillä hallitus ei jahtaa pieniä kuntia vaan suuria. Tarkoituksena on erityisesti eheyttää kuntarakenne kasvavilla kaupunkiseuduilla.
Palvelujen järjestäminen syrjäseuduilla tulee kalliiksi joka tapauksessa. Jos nämä kunnat haluavat tulla toimeen omillaan, muut kunnat tuskin vaativat tätä taakkaa itselleen. Niillä tulee olla oikeus luopua itsenäisyydestään, jos hartiat käyvät liian kapeiksi.
Minusta kannattaisi harkita, että Suomessa voisi olla kahdenlaisia kuntia, kuten oli aiemmin (kaupungit, kauppalat ja maalaiskunnat) ja on nykyisinkin Saksassa. Pienet haja-asutuskunnat voisivat ostaa terveydenhuollon maakunnan isommalta kunnalta. Silloin syrjäiset kunnat voisivat edes teoriassa selvitä omillaan.

Näin Osmo Soininvaara menee asian ytimeen.
Soininvaara on järkimiehiä.

Mikko Lund   

Ei kommentteja: