tiistai 27. syyskuuta 2011

Kuntauudistus on välttämätön Pienkunnat vikisevät



Kuntauudistus on välttämätön
Pienkunnat vikisevät

Kunnat ovat vahvassa velkaantumisen kierteessä. Kunnat ja kuntayhtymät velkaantuvat joka vuosi lisää 2 miljardia euroa. Kustannukset kasvavat ja menot lisääntyvät. Tällä kehityspolulla ei voida turvata kuntapalveluita. Jos muutosta ei saada aikaan, edessä on romahdus.

Miksi entinen hallituspuolue kepu on käynnistänyt huuhaa- kampanjan välikysymyksineen kuntauudistuksen vastustamiseksi? Nykyinen kuntauudistushan on vain jatkoa  kepun kuntaministeri Hannes Mannisen kirjoituspöydällä olleelle hankkeelle.
Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Välissä sattui olemaan eduskuntavaalit ja niissä kepulle kävi huonosti. Kysymys on kepun kannatuksen romahduksen aiheuttamasta ryhtiliikkeestä. Kepu pitää ääntä itsestään ja milloin mistäkin. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että puolue huomattaisiin. Oppositiossa voi muuten joutua unohduksiin. Alkaa näyttää siltä, että kepu vastustaa kaikkea. Sillä on kuin hehtaaripyssy, jolla hallitusta ammutaan.
Yksi ihan todellinenkin aihe kepun vastustukseen löytyy. Monissa maalaiskunnissa kepu on tähän asti ollut ykköspuolue ja viratkin on miehitetty kepun virkamiehillä. Näistä aineksista rakentuu kepun ns. kuntamafia, jota on verrattu ihan Sisilian mafiaan. Pahimmillaan kepun vallankäyttö on antanut oikeutuksen tähän vertaukseen.

Kataisen hallituksen kuntaministeri Hanna Virkkusen (kok) päättäväisyys on pelästyttänyt kepun. Oman valta- aseman perusta alkaa horjua, kun koko kuntajärjestelmä laitetaan uusiksi. Kepun nautintaoikeudet poistetaan.

Täytyy toivoa, että kuntaministeri Virkkusen päättäväisyys pitää. Kepu on häikäilemätön peluri ja käyttää koviakin keinoja.

Toivoa sopii, että hallituspuolueet antavat kuntaministerille täyden tuen. Viime viikon lopussa SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner ilmoitti Savon Sanomien haastattelussa, että kuntaliitoksia ei tulla tekemään pakolla. Hän sanoi, että kuntaliitokset eivät etene pakolla tai käskemällä, eikä hallitus suunnittele pakkoliitoksia. Jungner totesi myös, että SDP:llä ja hallituksella on asiassa sama sävel.

Jungner  tuntee kovin huonosti kuntalaitosta, hänen haastattelunsa on katsottava lähinnä pohdinnaksi, ei toimintaohjeeksi.  Hämeenlinnan liitoksesta  ja Lahden liitosyrityksestä on nähty riittävän selvästi, että aina on jossakin joku Janakkala, joka huutaa, että meitä on kuultava. Ikään kuin Hämeenlinna ei olisi kuullut Janakkalaa. SDP:llä pitää olla rohkeutta ja poliittista tahtoa tällaisia tapauksia varten.  Nyt kuntauudistus pitää toteuttaa. Jos uudistus jostain syystä siirtyisi, silloin uudistusta jouduttaisiin odottamaan epämääräinen aika.

Pienkunnat  ovat nousseet vastarintaan

Janakkalan kunnanjohtaja Anna- Mari Ahonen (kok) on profiloitunut pienten ja keskikokoisten kuntien puhenaisena. Kuntakapinaksi kutsuttuun liikkeeseen ja nettiadressiin on osallistunut  Hämeen Sanomien haastatteleman Ahosen mukaan 166 kuntaa  ja 1282 henkilöä. Määrä ei ole kovin suuri. Adressi ei ole saanut ryntäystä aikaiseksi.

Ahosta nyppii kuntauudistuksessa moni asia. Ahosen mukaan kuntauudistukselle ei ole muuta perustetta kuin se, että hallituspuolueet ovat pystyneet keskenään sopimaan  asiasta. Uudistuksessa puhutaan palveluista, mutta oikeasti siinä puhutaan kuntarajoista. Kysymys on puoluepolitiikasta ja vallankäytöstä.

Kunnanjohtaja Ahonen puhuu suomeksi sanottuna potaskaa. Omaa virkapalliaan - varsin tuoretta  - hän yrittää epätoivoisesti puolustaa arvostelemalla hallitusta. Virkamiehet ovat liikkeellä omassa asiassaan. Joku paikallispoliitikko on erehtynyt matkaan, kun on totuttu vain luottamaan virkamiehiin.  Hallitukseen kohdistuvat syytökset ovat keksittyjä.  Eikö Ahonen yksinkertaisesti tiedä, että poliittinen demokratia perustuu  hallituspuolueiden keskenään sopimaan  ohjelmaan ja hallituksella on eduskunnassa enemmistö? Kysymys on politiikasta. Eihän muuten voisi olla?

Ahonen yrittää sanoa, että kunnat ovat valmiita uudistumaan. Mielestäni  olemme turhankin pitkään odottaneet Janakkalan uudistumista. Olen ymmärtänyt, että Hämeenlinna on useaan otteeseen kysynyt  pitemmällekin menevää yhteistyötä ja liitosta. Entinen kunnanjohtaja Harju vastusti tiukasti,  Ahonen jatkaa samalla linjalla, ikään kuin ”näin on ennenkin tehty”.

Soisi kuitenkin Janakkalan kunnallispoliitikkojen ryhdistäytyvän ja  puuttuvan asiaan. Poliitikkojen pitäisi ymmärtää, että ei Janakkala ole mikään syrjäinen tuppukylä, joka voi vikitellä pikkukuntia pahuuteen. Hallituksen linjauksessa on kysymys Suomen  ja Janakkalan tulevaisuudesta, työssäkäyntialueista ja nuorista. 

Mikko Lund

Ei kommentteja: