perjantai 16. syyskuuta 2011

Joka kolmas nuori saanut seksiehdotuksia tuntemattomilta


Shokeeraavaa tietoa lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä

Kysely: Joka kolmas nuori saanut seksiehdotuksia tuntemattomilta


Viikolla lehdet Helsingin Sanomat ja Aamuposti ym.  kertoivat isoin otsikoin poliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n nettikyselyn tuloksista, jotka paljastavat  shokeeraavaa tietoa lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä netissä.  Joka viides kyselyyn vastanneista kertoi olleensa seksuaalisessa webbikamerayhteydessä itseään selkeästi vanhemman tai aikuisen kanssa.

Seksiehdotuksia tuntemattomalta oli saanut 35 prosenttia alle 16-vuotiaista vastaajista.

Lähes puolet häirityistä ei ollut kertonut kokemastaan nettiahdistelusta kenellekään.

Kysely tehtiin sähköisesti neljän nuorten suosiman verkkoyhteisön kautta. Siihen vastasi yli 2 100 alle 16-vuotiasta.

Pelastakaa Lasten nettiturvallisuuspäällikkö Mari Laiho on huolissaan erityisesti webbikameran välityksellä tapahtuvista lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

- Hetken hairahduksesta voi tulla pahimmillaan lapselle vuosikausien piina ja painajainen, jos vastapuoli on tallentanut kuvayhteyden, sanoo Laiho.

- Huolestuttavaa on myös se, että lapset eivät välttämättä edes ymmärrä osaansa rikoksen uhrina. Aikuisen lapseen kohdistama seksuaalinen teko on rikos - myös netissä - ja siitä tulee ilmoittaa poliisille.

Poliisin mukaan kyselyn tulokset kertovat vakavasta ongelmasta. Kyselyn perusteella rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja on vuosittain tuhansia, mutta esimerkiksi vuonna 2010 poliisille ilmoitettiin vain alle 200 tapausta.

- Tämän takia tulisikin tarkastella uudenlaisia tapoja saada internetin seksuaalirikokset poliisin tietoon. Näistä yhtenä esimerkkinä Ranskassa vuodesta 2009 voimassa ollut peitetoimintaoikeus, jonka perusteella tekijä voi syyllistyä rikokseen lähestyessään seksuaalisessa tarkoituksessa poliisin lasta esittävää valeprofiilia, kertoo ylikonstaapeli Marko Forss  Helsingin virtuaalisesta lähipoliisiryhmästä.

Nämäkin tulokset nostavat taas kerran esille sen, miten tärkeätä on vanhempien luontevasti valvoa lastensa puuhia. Jos lapset täysin kontrolloimattomasti liikkuvat netissä, seuraukset voivat olla mitä hyvänsä.

Näin hyväksikäyttäjä iskee lapsiin netissä


Internetin kautta seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi päätyvät lapset ovat yleensä 13–15-vuotiaita.
Lähes yhtä usein uhri on vieläkin nuorempi – noin 11–12-vuotias. Tämä käy ilmi Pelastakaa lapset -järjestön raportista.

Yhteydenpito alkaa tyypillisesti niin, että hyväksikäyttäjä kommentoi lapsen kuvaa netin verkkoyhteisöissä tai keskustelupalveluissa.

Hyväksikäyttöön pyrkivä johdattelee lapsen jatkamaan vuorovaikutusta kahden kesken.

Raportin mukaan hyväksikäyttäjä käyttää harvoin voimaa tai väkivaltaa saadakseen lapsen osallistumaan seksuaaliseen vuorovaikutukseen.

Alttiimpia vieraiden ihmisten huomionosoituksille ovat lapset, jotka ovat jääneet paitsi hyväksynnän, yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunteita.
Lapsi saattaa myös hakea suhteista jännitystä, seikkailua tai kaveria.

Lasta voi lisäksi kiinnostaa yhteydenpito seksuaalisesti kokeneemman kanssa.

Pelastakaa lapset -järjestön kyselyyn vastasi 36 poliisia. Raportti pohjautuu maaliskuussa hyväksyttyyn pro gradu –tutkielmaan


Sosiaalinen media työllistää poliisia yhä enemmän

Internetissä laittomuuksiin saattavat sortua tavallisetkin ihmiset, jotka tietämättään rikkovat lakia. Poliisin on yhä tärkeämpää vahvistaa rooliaan sosiaalisessa mediassa.

Ylikonstaapeli Marko Forss  sanoo, että yhä useampi seksuaalirikos tulee ilmi sosiaalisen median välityksellä.

– Hyväksikäytetty voi olla 13-vuotias tyttö, joka ei ole kertonut asiasta vanhemmilleen tai kavereilleen. Ei hän välttämättä menisi ilmoittamaan asiasta poliisilaitokselle. Irc-gallerian kautta kontaktin ottaminen poliisiin on paljon helpompaa.

Forss työskentelee valtakunnallisesti toimivassa Helsingin virtuaalisessa lähipoliisiryhmässä.

Kuluvan vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana virtuaalipoliisien tutkimista seksuaalirikosilmoituksista 34 johti rikosilmoitukseen.

Forss muistuttaa, että Facebookissa massatapahtumia järjestävien tulisi muistaa kokoontumisvastuunsa.


Kavereista pidettävä huolta

Pelastakaa lapset- järjestö muistuttaa lapsia ja nuoria, sekä myös aikuisia, olemaan tekemättä eroa tavallisen elämän ja nettielämän välille: molemmissa nousevat esiin samat asiat, kuten kaverisuhteet ja niiden ilot ja surut.
Kavereista on tärkeä pitää huolta. Esimerkiksi kiusaaminen perustuu usein porukan voimaan. ”On tärkeä rohkaista hiljaista joukkoa – kiusaamisen todistajia - torjumaan porukalla ikävät ja satuttavat teot, ollaanpa netissä tai ei”, sanoo mediakasvatustyön asiantuntija Riitta Kauppinen.
 
Lapset ja nuoret voivat sanoilla ja teoilla vaikuttaa omaan ja toisten lasten asemaan sekä hyvinvointiin. Lapsia ja nuoria on tärkeä rohkaista oivaltamaan sananvapautensa ja hyödyntämään esimerkiksi netin kanavia vaikuttamisessa. Samalla on kuitenkin muistutettava, että vapaan sanan käyttöön liittyy myös vastuuta siitä, ettei loukata kaverin oikeuksia. Toisaalta myös omista oikeuksista on tärkeä pitää kiinni.

Mikko Lund

Ei kommentteja: