maanantai 26. syyskuuta 2011

Terveisiä Venäjältä

TERVEISIÄ VENÄJÄLTÄ!
Kävin lyhyellä valtiovierailulla Venäjällä, vanhassa suomalaisessa kaupungissa Viipurissa. Venäjän valtio on osoittanut  rahojaan yhä enemmän myös Viipuriin. Yksi jos toinenkin vanha talo kunnostetaan, tuonne perustetaan uusi ravintola ja tuolla alkaa uusi hotelli. Viipuri saa uutta ilmettä. Tapasin yhtä Viipurin kaupungin virkamiestä. Olin liikkeellä omalla autolla. Ostin bensaa ja muita matka- ostoksia. Tietyissä tuotteissa  Venäjä on edullisempi kuin Viro ja Suomi. Vaikka Viroon tehdään ostoryntäyksiä, Venäjää selvästi turhaakin kaihdetaan. Venäjällä olisi suuret mahdollisuudet.

Yksi mahdollisuuksiamme vievä asia on  kielteiset uskomukset Venäjästä. Ne istuvat sitkeässä. Toinen asia on venäjän kieli. Se antaisi mahdollisuuden vuorovaikutukseen, ymmärtämiseen. 


Venäjä kehittyy voimakkaasti. Ongelmat on suuria. Neuvostoperintö vaikuttaa.
Silti meidän olisi hyvä muistaa, että Venäjä on edelleen suurvalta. Raaka-aineiden osalta se on yksi maailman rikkaimpia maita.

Matkalla kuuntelin  autoradion uutisia.

Katainen ei torppaa pysyvän kriisirahaston  aikaistamista

Euroopan pysyvän kriisirahaston perustamista halutaan aikaistaa. Valtiovarainministeriön mukaan pysyvän rahoitusmekanismin käyttöönotto olisi Suomelle eduksi eikä siinä tarvittaisi erillisiä vakuuksia. Myös Saksa on valmis pysyvän kriisirahaston aikaistamiseen.
Pysyvän kriisirahaston EVM:n on määrä tulla käyttöön kesällä 2013, mutta nyt Saksassa esille nousseen ajatuksen mukaan sitä aikaistettaisiin vuodella.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokouksessa Washingtonissa, että ei vastusta EVM:n aikaistamista.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei halunnut kommentoida asiaa YLE Uutisille, mutta ministeriöstä kerrotaan, että pysyvä kriisirahasto olisi nykyistä väliaikaista kriisirahastoa parempi vaihtoehto, koska pysyvässä rahastossa ”toteutuvat sijoittajavastuu, velkajärjestely ja tukilainojen ensisijaisuus ”.
Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa Jyrki Katainen totesi, että Suomi on avoin kaikille uusille ajatuksille, joilla voidaan rajata Kreikan velkakriisin leviäminen.

Euromaille parempi asema

Valtiovarainministeriössä pidetään erityisen tärkeänä sitä, että pysyvässä kriisirahastossa euromaiden saatavat olisivat etuoikeutettuja, jos lainansaaja ei pystyisi maksamaan takaisia kaikkia lainojaan. Nykyisin tällainen etuoikeus on valuuttarahasto IMF:n antamalla rahoituksella.
Sääntö merkitsee myös yksityisten sijoittajien riskin kasvamista.
Pysyvällä kriisirahastolla EVM:lle kerätään 80 miljardin euron pääoma. Se voi myöntää 500 miljardia euroa lainoja. Suomen osuus summasta on 1,44 miljardia euroa. Se on määrä maksaa vuonna 2013, mutta jos rahaston perustamista aikaistettaisiin, summa tulisi maksettavaksi jo ensi vuoden alkupuolella.
 

Sailas Aamulehdessä: Palkankorotuksiin nollalinja

Valtiosihteeri Raimo Sailas ehdottaa Aamulehden haastattelussa palkankorotuksien jäädyttämistä vuoteen 2013 asti. Sailas ehdottaa, että palkansaajat jatkaisivat nyt parin vuoden ajan nykyisillä sopimuksillaan ja pidättäytyisivät palkankorotusvaatimuksista.
- Jos taloustilanne kovasti huononee, mikä on todennäköistä, pari vuotta pitäisi edetä nollalinjalla, Sailas sanoo.
Sailaksen mukaan tiukka linja auttaisi Suomen vientiä ja kilpailukykyä.
- Kova tauti vaatii kovat lääkkeet, hän perustelee.
Sailaksen mielestä hallituksen lupaamat 2,5 miljardin euron säästötoimet vaalikauden loppuun mennessä eivät riitä. Hänen mukaansa samassa ajassa pitää karsia lisäksi ainakin kolme miljardia.
Sailas korottaisi myös eläkkeelle lähdön ikärajaa. Hän korostaa puhuvansa haastattelussa yksityishenkilönä, ei valtion virkamiehenä.

Palkansaajat pitävät Sailaksen ehdotusta hätiköitynä

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen ehdottama palkkojen nollakorotus on liioittelua, katsotaan kahdessa suuressa palkansaajajärjestössä. Taloustilanne kestää korotukset ja jakovaraa on varmasti, linjaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Jarkko Eloranta Yle uuitisille.
Sailas perustelee palkkamalttia todennäköisellä taloustilanteen huononemisella. JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta myöntää huolen, mutta oudoksuu nollapuheita tässä vaiheessa.
- Jos pankkien välinen epävarmuus laajenee ja sitä kautta yritysten rahoitus alkaa tyrehtyä, voi tulla vaikeuksia. Tällä hetkellä ei ainakaan siltä näytä, Eloranta sanoo.
- Suomen kilpailukyky on kohentunut notkahduksen jälkeen ja varmasti sieltä löytyy jakovaraa palkkojen ja palkansaajien ostovoiman parantamiseen.
Suurimmasta teollisuuden ammattiliitosta Metalliliitosta muistutetaan, että heidän alallaan on ilmoitettu viime viikkoina miljardiluokan kaupoista, jotka tuovat esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaalle uusia työpaikkoja.
- Ei maailma näytä pysähtyneen. Elämme siinä käsityksessä, että on myös palkanmaksuvaraa, sanoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
Aallon mukaan metallin palkankorotuksia lähdetään neuvottelemaan siitä, että alan tuottavuuskin kasvaa 5-6 prosenttia.
- Olisi parempi jos valtion virkamiehetkin huolehtisivat omasta leiviskästään. Miettisivät, miten seitsemän miljardin vaje katetaan omin toimin, Aalto viestittää.
Myös Eloranta toivoo säästöratkaisuja poliitikoilta eikä palkkaneuvottelupöydistä.
- Toivottavasti poliitikot löytävät ratkaisuja, jotta vuoden 2008 kaltainen epävarmuus ei pääsisi leviämään.
Voiko tulevaisuutta ennustaa?
 
Kansan Uutiset kysyi  tulevaisuustutkija Osmo Kuuselta:
 
"Miltä suomalaisten tulevaisuus näyttää?
– Meidän tilanteemme liittyy tähän samaan asetelmaan. Mitä Suomessa tehdään ja tuotetaan riippuu hyvin paljon siitä, mikä on suomalaisten pätevyys suhteessa siihen, mikä on esimerkiksi kiinalaisten pätevyys. Paljon liittyy myös meidän luonnonvaroihimme. Kun talouskasvu Kiinassa ja Intiassa on ollut todella kovaa, luonnon resurssien riittävyys ja merkitys tulevat yhä suuremmiksi. Meidän kaivoksemme ovat tulleet viime vuosina uuteen arvoonsa.
Voiko nykytilanteessa edes ennustaa tulevaisuutta kovin pitkälle?
– Ennustaminen ei oikeastaan ole kauhean mielekästä.
Vaikka olen tulevaisuudentutkija, en tutki vain yhtä tulevaisuutta vaan monia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Rinnastan oman hommani kartan piirtäjän hommaan. Yritän nähdä edessä olevaa mahdollisuuksien karttaa. Pohdin sitä, näyttääkö joku vähän todennäköisemmältä mahdollisuudelta kuin joku toinen."
 
 
 
 
Pentti Stranius, Joensuun virallinen Öisinajattelija,  kirjoittaa Kansan Uutissa  ihan asiaa:
 
Avioliitoista puolet purkaantuvat. Siis puolet! 50 %. Onhan se aika käsittämätöntä ellei puolikas avioliitossa olevista siis harrastaisi ennen ja jälkeen ja siinä ohella liittonsa kriisissä muita suhteita?!
Lukija rakas, pane käsi sydämelle!

Suomi on yhä uskomattoman kaksinaismoralistinen, vaikka katsomme tässä mielessä elokuvallisen uteliaasti aina Ranskan suuntaan. Jotakin tiedän Ranskasta ja Venäjästä, sukulaissuhteidenkin kautta. Siellä ollaan joskus paljon rehellisempiä siinä mielessä, että rakastaja / tar-instituutio ikään kuin kuuluu elämän peliin. Miehellä on ja naisellakin on. Suhde. En tiedä auttaako se ranskalaista avioliittoinstituutiota, mutta en myöskään usko että elinikäinen parisuhde on ainut autuaaksi tekevä voimavara. Voimavara voi olla mualla ja yllättävä: ero, rakastaja, avantouinti, jooga, selibaatti!
Tämä ei ole poliittinen kannanotto, mutta: kaikki tuki Vantaan ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäelle. Jaksamista! Jotenkin koen miehen miltei sielunveljekseni tässä uskomattoman kaksinaismoralistisessa Suomessa, jossa polulta ei poiketa. Suudelma sivukujalla voi viedä virkasi!
Varo, veli/ sisko! Sinua tarkkaillaan,

Joensuun virallinen Öisinajattelija

Mikko Lund
 

Ei kommentteja: