tiistai 6. syyskuuta 2011

Eikö megakapitalisteille riitä mikään?

Eikö megakapitalisteille riitä mikään?
Syksy alkoi irtisanomisilmoituksin

Nordea ilmoitti henkilöstönsä irtisanomisista. UPM ilmoitti sulkevansa Kouvolan Myllykosken tehtaan. UPM:n päätös on yllätti  rajuudessaan. Jonkin asteista odotusta toki oli ilmassa  mahdollisista lomautuksista, mutta että irtisanomisia.   
Viime päivinä on jälleen nähty, että pörssikurssit menevät suomalaisen työn ja yhteiskunnan hyvinvoinnin edelle. Yritysten pitää huolehtia kannattavuudestaan, mutta ne vähät välittävät työntekijöistään.

Demari kirjoittaa:

”Liiketoiminnan voitollisuuskaan ei riitä takaamaan työpaikkoja, vaan Nordean tapauksessa varautuminen tulevien vuosien  ongelmiin nähtiin syyksi lähettää satoja työntekijöitä saman tein kortistoon. Bisneksen alihinta- ja ylikapasiteettiongelmien ratkomisessakin duunareita heitellään kuin pelinappuloita kuten UPM tekee. Työntekijät eivät ole yritysten tärkein voima- vaan joustovara. Henkilöstöpolitiikka ei tunnu kuuluvan yhteiskuntavastuun piiriin.

Kaikesta huolimatta on syytä odottaa Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan tavoin, että työnantaja pitää huolen työtekijöistä ja löytää heille uuden tulevaisuuden. Valtiovalta ainakin tulee hätiin, sillä hallitus on luvannut nopeaa apua ja rahoitusta Myllykosken ongelmien hoitoon.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) on jo käynyt paikalla keskustelemassa työntekijöiden ja paikallisten toimijoiden kanssa siitä, miten muutosturvaa käytetään ja korvaavia työpaikkoja luodaan.

Kouvolan seudulla toimeen tarttuminen onnistuu helpommin kuin muualla, koska alue on ollut rakennemuutosten kourissa vuosia ja kokemusta ikävien  irtisanomistilanteiden hoidosta on ehtinyt kertynyt.
  
Myllykosken ongelmiin etsitään apua muun muassa puurakentamisesta, sillä  puukerrostaloille on kysyntää ja edellytykset niiden rakentamiseen ovat parantuneet. Metsäalan strategian lisäksi myös Venäjä-strategiaa kannattaa tutkia uusien liiketoimintaideoiden toivossa. Entistäkin suurempia odotuksia kohdistuu myös hallituksen teollisuuspoliittiseen ohjelmaan. Yhtä lailla paineita kasaantuu palvelualojen kehittämiseen, sillä niiden rooli elinkeinopolitiikassa kasvaa.” 
  
Kyllä siinä on kysymys myös kapitalistien näytöstä ja poskettomasta voiton tavoittelusta. Työntekijöitä yritetään laittaa polvilleen. Työnantaja ei piittaa mitään  edes lainsäädännöstä.
Nordean liikevoitto oli pelkästään huhti- kesäkuussa 949 miljoonaa euroa. Metsäyhtiö UPM
tahkosi toisella vuosineljänneksellä 201 miljoonaa euroa voittoa.

Nordeaa ja UPM:n hallituksen puheenjohtajana on Björn Wahlroos. Wahlroos sanoi taannoin, että yrityksissä ei voida miettiä, mikä on hyvää tai pahaa, sillä ainoa tavoite on rahan tekeminen osakkeenomistajille.


KU: SAK:n Elomaa: Wahlroosin omaisuutta takavarikkoon

Suomessa on työnantajia, jotka eivät piittaa lainkaan vallitsevasta lainsäädännöstä, SAK:sta väitetään.

Erinomaista tulosta tekevän pankkikonserni Nordean yt-neuvottelut nostattavat yhä rajumpaa arvostelua. SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa väläytti Kansan Uutisissa vastatoimeksi Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin omaisuuden takavarikoimista.

Suomesta Nordea ilmoitti vähentävänsä jopa 650 työpaikkaa ja Pohjoismaissa yhteensä 2 000 työpaikkaa.
– Se oli aivan törkeä tapaus. Jos tämä kulminoituu yhteen tai kahteen suomalaiseen yritysjohtajaan, niin kyllä tietysti miettii, pitäisikö tällaisille jäppisille tehdä jotain, Nikolas Elomaa sanoi aamulla MTV3:n Huomenta Suomessa.

– Ehkä kehittää lainsäädäntöä vaikka niin, että henkilökohtainen omaisuus otettaisiin takavarikkoon tai laitettaisiin heidät liiketoimintakieltoon, jos ihan perusteettomasti lähdetään laittomiin irtisanomisiin tähtääviin toimiin.

Elomaa sanoi viittaavansa nimenomaan Björn Wahlroosiin.

– Siis nämä ovat vain heittoja, mutta kyllähän lainsäädäntöä voidaan kehittää. Ongelmahan on siinä, että hän ei välttämättä pysty perustelemaan edes yt- neuvottelujen aloittamisia millään laillisilla perusteluilla.

Elomaan mukaan osa suomalaisista työnantajista ei piittaa enää lainkaan nykyisestä lainsäädännöstä. Lisäksi he pääsevät kuin koira veräjästä, vaikka jäisivätkin kiinni laittomuuksista.

Eduskunta pääsee keskustelemaan talousongelmista


Pääministeri Jyrki Katainen antaa eduskunnalle ilmoituksen maan taloustilanteesta. Eduskunta pääsee keskustelemaan taloustilanteesta.

Uutispäivä Demari  odottaa värikästä keskustelua. Demari kirjoittaa:

”Sen verran tiedetään, että perussuomalaiset aikovat ratsastaa EU-vastaisuudella tyyliin "Rahasi viedään, tiesitkö sen?" (perussuomalaisten eduskuntaryhmän tiedote 2.9.). Keskusta puolestaan on jo avoimesti ilmoittanut, että "kuntien lahtausohjelma" antaa sille hyviä aseita (Suomenmaa 2.9.). 
Tämän eduskunnan valiokuntatyöskentely käynnistyy varsinaisesti vasta nyt, koska valiokuntien kokoonpanojen viimeistely siirtyi hallituksen muodostamisen jälkeiseen aikaan. Tosin etenkin suuri valiokunta on ahkeroinut myös kesällä. Valiokunnilla riittää työtä, sillä tämän vuoden puolella on tarkoitus käsitellä lähes sata hallituksen lakiesitystä.
Syksyn viikot on syytä hyödyntää tehokkaasti, varsinkin kun suuri osa edustajista on vasta sisäänajovaiheessa. Puhemies Eero Heinäluoma (sd.), joka hänkin vielä opettelee uuden tehtävänsä hoitoa, ansaitsee kiitokset päätöksestään, että tänä syksynä eduskunta ei lähde lomille niin sanottuna istuntovapaana viikkona. ”


 Mikko Lund

Ei kommentteja: