torstai 22. syyskuuta 2011

Mikä kaatoi Vantaan kaupunginjohtaja Jukka Peltomäen (sd) ?

 



Mikä  kaatoi Vantaan kaupunginjohtaja Jukka Peltomäen (sd) ?

Vantaan kaupunginjohtaja Jukka Peltomäen (sd) virkatoimista ja henkilökohtaisista asioista on kirjoitettu niin paljon, että Peltomäki päätti erota  ja Vantaalle haetaan uutta kaupunginjohtajaa. Peltomäki oli vasta vähän aikaa sitten valittu Vantaan kaupunginjohtajaksi ja nyt hän erosi. Kaupunginjohtajana  Peltomäki oli 1.8. - 15.9.2011. Todella lyhyen aikaa. Tuulisia ovat nämä merkittävien kaupunkien kaupunginjohtajien virat.

Uutispäivä Demari (19.9.)  pitää varmana, että ”Kokoomuksen likaisten temppujen osasto kaatoi Peltomäen”. Demarin mukaan eron taustana oli systemaattinen poliittinen ajojahti. Kokoomuksen taholla on puhuttu uskottavuusongelmasta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) nimeää uskottavuusongelman aiheuttajaksi rikostutkinnan, julkisuudessa olleet naisasiat  sekä matkoihin liittyvät epäselvyydet.

Hesari kertoi 6.7.2011 "Vantaan kaupunginhallitus äänesti täpärästi Peltomäen puolesta. Kokoomusta syytetään ajojahdista." KRP tutkii, onko Peltomäki syyllistynyt maankäytön apulaiskaupunginjohtajana virka- aseman väärinkäyttöön, kun hän vuokraa asuntoa arkkitehtitoimisto Forma- Futuran omistajalta Leila Tuomiselta.


Toimittaja Seppo Peltoniemi  kirjoittaa Demarissa ”Pätevä mies savustettiin pellolle”. Peltomäen parjauskampanja on huolella suunniteltu ja asialla on Peltoniemen mukaan niin kutsuttu kokoomuksen likaisten temppujen osasto. Peltomäkeä on epäilty virkarikoksesta. On epäilty, mutta ei ole tuomittu. Syytettäkään ei ole nostettu. Parjauskampanjaan riitti, että Peltomäki oli vuokrannut asunnon arkkitehtitoimistolta ja otti naisystävänsä mukaan virkamatkalleen. Peltomäen naisystävä maksoi itse matkansa, mutta hyviä lehtiotsakkeita matkasta silti sai.

Hämeen Sanomien Iisakki Kiemunki menee pitemmälle ja kysyy, erottiko Hesari  Vantaan kaupunginjohtajan. Kiemunki käyttää kysymyksensä lähteenä ympäristö- ja oikeustoimittaja Mikko Niskasaaren kirjoitusta Voima- lehdessä. Kaupunginjohtaja Peltomäkeä vastaan suunnattu erittäin voimakas julkisuus sai alkunsa kaavakiistasta, jossa Helsingin Sanomat on ajanut näkyvästi  Östersundomin nopeaa kaavoitusta.

Peltomäki ja Vantaa vastustivat hanketta. Helsingin Sanomien kustantajalla Sanoma WSOY:llä on isoja maanomistusintressejä  Vantaan Keimolassa, joiden muuttaminen rahaksi vaatii kaupungin hyväksyntää.


Maanantain Vantaan valtuustossa esitettiin erityisesti vihreiden taholta kovia syytöksiä Hesaria ja kokoomusta kohtaan. Tiistain Hesari ei kertonut  näistä puheenvuoroista mitään. Kaupunginhallituksen hyväksyntä Keimolan tonttikaupoille uutisoitiin.

Tuulisia ovat suurten kaupunkien johtajavirat. Ilmeistä on, että asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät.  Yksioikoisesti ei voida sanoa, onko joku syyllistynyt johonkin. Asiassa on käyty värikästä keskustelua. Ilmeistä on, että Hesarilla on ollut tiettyjä intressejä hoidettavana ja siksi lehti on ollut hyvin aktiivinen asiassa. Jos ja kun tällaisia intressejä on, kykeneekö Hesari tai mikään muukaan lehti objektiiviseen tiedonvälitykseen.


Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen erityisavustaja: ”Budjetinteko on politiikkaa”

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen erityisavustajana on aloittanut Ville Kopra. Hän on työskennellyt aiemmin Kalevi Sorsa- säätiön toiminnanjohtajana, SAK:n ekonomistina ja Metalliliiton tutkijana.
Kopra on huolissaan budjetin alijäämästä. Porvarihallituksen jäljiltä ja useana vuotena syntyneenä se on paha. Valtio ottaa ensi vuonnakin 7 miljardia lisää velkaa. Suomi velkaantuu.

-      On paljon sellaisia puheenvuoroja, joissa sanotaan, että Suomi saisi halpaa lainaa, jota nyt kannattaisi ottaa  ja käyttää. Kukaan ei kerro. mikä olisi sellainen hanke, joka työllistäisi. Aina voi ottaa lainaa ja laittaa se työllisyysrahoihin. Se ei ole poliittista realismia, sanoo Kopra Demarissa.

Koska talouden kehittymistä on vaikea arvioida, hallitus on luvannut tarkistaa talouspoliittiset linjauksensa tarpeen vaatiessa. Siksi mahdollinen kasvun pysähtyminen. talouden lamaantuminen ja työttömyyden kasvu, eivät jää vaille  reaktiota. Heti jos tilanne alkaa sakkaamaan, pitää ruveta miettimään elvytystoimia, sanoo Ville Kopra.


Mikko Lund


  


Ei kommentteja: