tiistai 13. syyskuuta 2011

"Kepun viimeinen taisto"

"Kepun viimeinen taisto"


Uutispäivä Demarin  Antti Vuorenrinne kirjoittaa ihan laittamattomasti  kepun  politiikasta. Kepu välikysymyksineen ei ole pelastamassa kuntia ja kuntapalveluja, vaan omia valta- asemia kunnissa. Kepun läänityksiin ei saisi puuttua. Nyt on niin, että kuntaministeri Henna Virkkusen kuntauudistus on lopettamassa kepun  läänitykset kunnissa. Kuntauudistus haluaa turvata kuntapalvelut  ihmisille.


vuorenrinne kirjoittaa:

”Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on kokoamassa kansanliikettä, johon minäkin olen näköjään tervetullut. Liikkeeseen mahtuvat Kiviniemen mukaan nimittäin ne, joiden mielestä (1) ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan postinumeron perusteella, (2) jokaisella pitää olla oikeus valita asuinpaikkansa itse, (3) kuntalaisten pitää itse saada päättää oman kuntansa asioista ja (4) palvelujen pitää olla riittävän lähellä ja kohtuuhintaisia.
En ole yhdestäkään kohdasta Kiviniemen kanssa eri mieltä. No, kolmoskohtaan esittäisin lisäkaneetin: mikäli mahdollista.

Monessa kunnassa kepulle saattaa tulla noutaja opposition sisältä.

Jos tulisin mukaan, Mari voisi miettiä lisäehdotustani viidenneksi kohdaksi: (5) kuntarajat eivät saa olla esteenä hyvinvointipalvelujen järkevälle järjestämiselle.

Kiviniemi antaa ymmärtää, että hänen kansanliikkeensä on suunnattu "hallituksen kovaa politiikkaa ja sanelua vastaan". Mutta koska hallituspuolueetkin ovat todennäköisesti näistä Kiviniemen esittämistä teeseistä samaa mieltä, voimme varmaankin yksissä tuumin käynnistää kuntarakenteen uudistuksen kansanliikkeenä ja konsensusperiaatteella.

Mutta syksyn alkajaisiksi Kiviniemen keskusta onkin ilmoittanut tekevänsä hallitukselle välikysymyksen kuntauudistuksesta. Sillä hän paljastaa, ettei haluakaan olla minun kanssani samassa veneessä pelastamassa kunnallisia palveluja, vaan ajaa ihan muita tarkoitusperiä.

Muistan tilastokeskuksen viimeistenkin kuntavaalien jälkeen julkaisemat väritetyt tuloskartat, joista ilmenee, miten suurin osa Suomen alueesta on värjäytynyt keskustan vihreällä värillä.
Epäilen, että Marin koolle kutsuma kansanliike onkin tarkoitettu puolustamaan kepun valta-asemia maalaiskunnissa. Kun näin on, kyseessä on Harmageddonin tapainen viimeinen taisto ja keskustan pääteema koko vaalikaudelle.”

Arhinmäki: Nuorisotyöstä leikataan liikaa budjetissa

Kulttuuri- ja urheiluministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja  Paavo Arhinmäen (vas.) mielestä nuorisotyön määrärahoja leikataan liikaa valtiovarainministeriön budjettiesityksessä. Arhinmäen mukaan leikkauksia on korjattava budjettiriihessä.
Syrjäytymistä ehkäisevän etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan määrärahat kutistuvat budjettiesityksessä alle puoleen nykyisestä.
Arhinmäen mukaan budjettiesitys on ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jossa tähdätään nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Arhinmäki on oikeassa.

Kysymys on siitä ristiriidasta, joka kulminoituu valtiontalouden säästötarpeisiin  ja ihmisten tarpeisiin. Tänä aikana on yhä vähemmän taloudellisia mahdollisuuksia ihmisten tarpeiden hoitamiseen. Niitä voidaan hoitaa silloin, kun valtiontaloudessa on ylijäämää  tai uskotaan talouden mahdollisuuksiin hoitaa julkisen talouden velat.

Toisaalta voisimme olla sitä mieltä, että juuri taloudellisen taantuman aikaan ihmisten tarpeista tulisi huolehtia entistä paremmin. Jos voimme uskoa tulevaisuuteen, talous voisi kasvaa ja velatkin voitaisiin hoitaa ajan kanssa.

Tähän aikaan sisältyy talouden osalta suuri epävarmuus. Emme tiedä tulevaisuudesta. Monet ovat valmiit ennustamaan jopa pitkähköä taantumaa tai ainakin lyhytaikaisempaa hitaan kasvun vaihetta. Silloin julkisessakin taloudessa on oltava varovainen velkaantumisen suhteen. Velat on kuitenkin lopulta maksettava. Se on myös kovankin tuskan aihe tai siinä voi saada vamman sielulleen.

Olen sitä mieltä, että yhtään nuorta ei pitäisi laskea syrjäytymään. Nuorissa on tämän kansan ja maan tulevaisuus. Siksi pitäisi huolehtia nuorista, siinä on saatavilla suurimmat säästöt ja myös parhaimmat tulokset!

Mikko Lund

Ei kommentteja: