maanantai 24. tammikuuta 2011

Venäjä, Venäjä, Venäjä...

Venäjä, Venäjä , Venäjä…

Olikohan se jo kolme vuotta sitten, jolloin tämä kokoomuksen sotaministeri Jyri Häkämies kävi aivan Amerikassa saakka  valittamassa, että Suomella on kokonaista kolme uhkaa: Venäjä, Venäjä ja Venäjä”. Tämän takia ministerin mukaan ”ruuti on pidettävä kuivana”.

Joku kuukausi sitten kokoomuksen  ulkoministeri Stubb sanoi, että Venäjä haluaa olla suurvalta. ”Mutta minusta voimme oikeutetusti  kysyä, onko Venäjä tänä päivänä suurvalta”, kysyi Stubb.

Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen  turvautui oikein vanhan tyylin neulanpistoon: …”ei uskoisi, että Venäjän talous on vain Hollannin talouden kokoinen. Eli Venäjä ei ole taloudellinen suurvalta, ei millään mittarilla” hehkutti Katainen.

Kuka kertoisi näille kokoomuspomoille, että Venäjä on edelleen suurvalta?

Venäjä on viime vuosina kovalla vauhdilla vaurastunut. Se on maksanut ulkomaan velkansa ja panostanut talouteensa ja kansalaisten hyvinvointiin. IMF:n mukaan Venäjän talous sijoittuu  Espanjan ja Kanadan väliin, se kasvaa nopeammin kuin EU:n kasvu. Venäjä on pinta-alaltaan maapallon suurin valtio. Väkiluvun määrä on vain noin 140 miljoonaa. Venäjä on erityisesti raaka-ainevarojen suuri viejä ja suurtuottaja. Jalostus on vielä  heikosti kehittynyt. Asiaan kiinnitetään huomiota ja kohta tilanne on toinen. Venäjän ongelmia on huono hallinto ja  korruptio, jalostus on heikosti kehittynyt.                                                                                                                                       

Venäjä on Suomelle tärkeä kumppani. Se on naapuri, johon sisältyy paljon mahdollisuuksia, jotka tulee hyödyntää viisaalla ja molemminpuolisella naapureita hyödyttävällä toiminnalla. Neulanpistot eivät ole oikeaa politiikkaa.

Silti Venäjä on poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen suurvalta. Toivottavasti kokoomuspomotkin sen uskovat, ennen kuin kokoomusministereiden toimista aiheutuu  Suomen eduille korvaamatonta vahinkoa. Venäjä valvoo etujaan. Se heijastuu myös Suomeen mm. tullitoimintaan, elintarviketeollisuuden tuontikieltoihin ja erimielisyyksiin suomalais- venäläisistä lapsista. 

Mikä rikos?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Minulle soitti yksi kaupunkilainen ja tiedusteli, mihin rikokseen se entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk) on syyllistynyt?

Sanoin, että siitä oli yli 1000 sivua pitkä selostus. Valtakunnan syyttäjä lienee ollut sitä mieltä, että syytekynnys ei ylity. Mutta perustusvaliokunta kuulee vielä muita oikeusoppineita, jotka voivat olla toista mieltä.

Sanoin kohta nähtävän, mikä tulee olemaan perustusvaliokunnan kanta asiaan.

Sanoin, että aivan selvästi Matti  Vanhasta käsitellään kuin silkkihansikkain. Jos hänet  nyt pitää saada valtakunnanoikeuteen, niin tutkitaan vähän perusteellisemmin asiaa. Selvitetään sitä vielä toiset 1000 sivua.

Varmaa on, että kyllä se Vanhanen johonkin rikokseen on syyllistynyt, mutta pitää tutkia perusteellisemmin, jotta asia saadaan esille.


Mikko Lund

Ei kommentteja: