tiistai 18. tammikuuta 2011

Mikä puolue on Suomen suurin huhtikuun eduskuntavaaleissa?

Kuinka moni  nukkuu eduskuntavaaleissa?
 
Helsingin Sanomain (13.1.) ja Iltalehden (15.1.) mittaukset ovat ristiriitaisia ja antavat erilaisia tuloksia  puolueiden kannatuksesta ja kansalaisten äänestysvarmuudesta. Tämä johtunee tutkimusmenetelmistä. HS:n käyttämä Suomen Gallup kertoi puhelinkyselyn perusteella äänestysvarmuuden alentuneen entisestään. Vain 53 prosenttia suomalaisista äänestäisi nyt varmasti, kun vielä 2003 luku oli 63 prosenttia.

Iltalehden käyttämä Taloustutkimus kertoi verkkokyselyn pohjalla peräti 72 prosentin äänestävän varmasti. Tieto liittynee siihen, että myös HS:n mukaan alle 24-vuotiaiden äänestysinto on noussut selvästi. Ja nuoret ovat enemmistöryhmänä netissä ja vastaavat aktiivisesti nettikysymyksiin.

HS:n  Suomen Gallup kyselyn  mukaan täysin varmoja äänestäjiä oli vain 53 prosenttia. Vähiten varmoja äänestäjiä löytyi työväestöstä (39%), opiskelijoista (46%), nuorista (43%) ja alemmista toimihenkilöistä. Varmimmat äänestäjät löytyivät ylemmistä toimihenkilöistä. sekä kokoomuksen ja RKP:n  äänestäjistä (75%).

Vuoteen 2007 verrattuna keskustan kannattajien äänestysvarmuus on romahtanut. Pudotusta on 13 prosenttiyksikköä. Tutkimuksessa perussuomalaisten kannattajat ovat epävarmempia kuin muiden puolueiden kannattajat. Tästä voi seurata vaali- illan suuri yllätys. Galluppien  lupaama perussuomalaisten suuri vaalivoitto voi kaatua perussuomalaisten kannattajien nukkumiseen.

Yllätysmahdollisuus sisältyy myös SDP:hen. Onnistuuko puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja muu puoluejohto innostamaan kannattajansa vaaliuurnille?  Puheenjohtajan aktiivisuus on silminnähden lisännyt kenttäväen aktiivisuutta. Riittääkö aika nostamaan SDP Suomen suurimmaksi?

Mikko Lund
Ei kommentteja: