maanantai 17. tammikuuta 2011

"Pääsy kielletty"


”Pääsy kielletty”

”Pääsy kielletty”  on Stakesin kustantama kirja. Tekijöinä ovat Sakari Hänninen, Jouko Karjalainen ja  Kirsi Marja Lehtelä (toim.) Tietokirjoja 245. Helsinki 2007.

Nostan kirjan esiin, sillä  tutustuin kirjaan viikonloppuna. Tutkijat tuottavat keskusteluun käsitteen poiskäännyttäminen. Poiskäännyttämistä voidaan pitää aktiivisena sosiaalisen syrjäyttämisen  muotona. Kysymys on erityisesti institutionaalisista käytännöistä, joissa haavoittavissa olosuhteissa olevat ihmiset apua ja palveluja etsiessään ohjataan suoraan tai epäsuorasti muualle. Yksinkertaisesti heidät  torjutaan sosiaaliturvan piiristä.

Eri alojen asiantuntijat  pohtivat teoksessaan poiskäännyttämisen ilmenemismuotoja.
Artikkeleissa asiaa lähestytään henkilökohtaisten kokemusten ja työntekijöiden havaintojen, lainsäädännön ja elokuvaelämystenkin valossa.

Kirja avaa näkökulmia sosiaalipoliittiseen keskusteluun. Se on hyödyllistä luettavaa kaikille, jotka haluavat  miettiä, kuinka hyvin yhteiskunnan nimissä annetut lupaukset pitävät käytännössä. 
Kirjaa lukiessa tuli mieleen omakohtainen kokemus, kun Hannu Taanila  ohjasti minua: ”Älä  sinä Mikko puhu siitä syrjäytymisestä, käytä oikeaa käsitettä syrjäyttäminen, siitä on useimmin kysymys!”  Kiitin Hannua hyvästä kommentista. Olen aina yrittänyt muistaa syrjäyttämisen.

Vakausrahastoa ei saa paisuttaa Suomen kustannuksella 

Näin katsoo eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd). Skinnari perää kannanotossaan Jyrki Kataiselta (kok) tiukkuutta, kun euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat viikon alussa Brysseliin keskustelemaan kriisimaiden auttamiseksi luodun rahaston kasvattamisesta.
Euromaiden vakausrahasto on kooltaan 440 miljardia euroa. Suomi varautuisi jopa 8 miljardin edestä  uusiin takauksiin.

Skinnari sanoo, että puheet rahaston nostamisesta kaksinkertaiseksi nostaisivat Suomen vastuut jo 30 prosenttiin valtion 50 miljardin euron budjetista, mikä on mittava lasku nykyisille ja tuleville sukupolville.

-          Valtion kassa on jo nyt tyhjä, ja lisää velkaa joudutaan ottamaan miljardikaupalla. Kansalaisten sosiaali-, terveys- ja koulupalveluja ei kohta pystytä hoitamaan asianmukaisesti, varoittaa Skinnari.

Ei tuohon ole paljoa lisäämistä.


Suhtaudutaanko Soiniin kuin  pieneen vauvaan?

Näin väittää  eikä suinkaan kysy  europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd)  Iltalehdessä.
Jaakonsaaren mielestä Soinilta ei vaadita poliittisiin kysymyksiin kunnon vastauksia ja hänestä vain todetaan " voi, voi, kun se kasvaa".
Jaakonsaari haluaisi muun muassa kysyä Soinilta, haluaisiko hän todella, että Suomessa vaihdettaisiin valuutta eurosta markkaan eurokriisin keskellä.

Todella hyvä kysymys. Entisenä toimittajana Liisa osaa asettaa  kysymyksiä.


Mikko Lund

Ei kommentteja: