maanantai 17. tammikuuta 2011

Linja-autoasema puretaan!

Näin siinä sitten kävi: Linja-autoasema  puretaan!

Riihimäen vanha linja-autoasema puretaan. Näin päätti Riihimäen kaupunginvaltuusto selkein numeroin 29-11 maanantai-iltana. Tein ehdotuksen kaupunginhallituksen kaavaehdotuksen hylkäämisestä. Esitystäni kannatti valtuutettu Kari- Veli Lehtonen  (sd). Esitykseni kannalla oli edustajia pääasiassa sosialidemokraateista, vasemmistoliitosta ja vihreistä.

Kysyin valtuustossa, mikä on pakottava syy purkamiselle.  Asiakirjoissa ei ole kyetty esittämään  mitään syytä. Asia on puutteellisesti valmisteltu,   ja se on  sellaisenaan valitusperuste. Valmistelussa ei ole vastattu  Museoviraston ja Hämeen Ely- keskuksen edellyttämiin kysymyksiin. Museoviraston ja Hämeen Elyn  lausuntoihin  perustuen olisi tullut  selvittää rakennuksen mahdollinen tuleva käyttö ja todellinen korjaustarve ja säilyttää linja-autoasema.

Asiantuntijaviranomaisen vaatimia selvityksiä  ei ole tehty.

Kiinnitin huomiota  hyväksyttävän kaavaehdotuksen heikkouksiin. Torialue laajenee 250  m2.  Miksi?  Torialue olisi  pitänyt käyttää kokonaan rakentamiseen  ja  vaihtoehtoisesti olisi tullut tutkia  kerrosalan nostamista.  Samalla  olisi  tullut jättää  linja-autoaseman ja maidontarkastamon välissä oleva  aukeama  rakentamatta. Siinä olisi ollut valmis pienimuotoinen tori, joka olisi palvellut   siinä olevia rakennuksia  linja-autoasemaa ja  maidontarkastamoa.

Kaavaratkaisulla tuhotaan nykyinen viherikkö ja  koivurivi.  Reunimmainen lehmusrivi säilyy   torin ja linja-autoasema-aukion välissä.   Miksi  näin toimitaan?

Päätettävänä oleva kaavaratkaisu  ei ole ainoa oikea ja ainoa mahdollinen.  Sille voidaan hyvin perustein esittää   muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi linja-autoasemasta  voitaisiin kunnostaa  kaupunkilaisten olohuone, esimerkiksi Riihimäki- talo, kuten on esitetty. Ei tässä yksin kulttuuria ja historiaa puolusteta, vaan myös kaupunkilaisten  viihtymistä ja tulevaisuutta. 

Riihimäen kaupunginvaltuusto asettui maanantai-iltana vajaan kahden tunnin keskustelun jälkeen kaupunginhallituksen päätösehdotuksen kannalle, jonka mukaan linja-autoasema puretaan, tilalle tulee autopaikkoja ja korkeita kerrostaloja. Tontit siirtyvät YIT:lle ja rakennusyhtiö huolehtii asemarakennuksen purkamisesta.


Puolueet olivat antaneet edustajilleen vapaat kädet, joten rintamalinjat eivät olleet selkeät.
Vanhan linja-autoaseman  säilyttämistä ajanut  Jouni Rasimus  sanoi  illalla  soittavansa Museovirastoon Helsinkiin ja Ely- keskukseen Hämeenlinnaan. Hän lupaa neuvotella myös yhdistysten kanssa toimintalinjasta. Taistelu jatkuu, nyt on hävitty vasta ensimmäinen  erä! Linja-autoasemaa ei ole vielä purettu.


Seuraavaksi  otetaan käyttöön valitustie.

Mikko Lund


Ei kommentteja: