perjantai 14. tammikuuta 2011

Poliittisten puolueiden asetettava pelisäännöt kapitalismille ja pääomalle

Poliittisten puolueiden asetettava pelisäännöt kapitalismille ja pääomalle

Toissa viikolla Ylen Aamutelevision Jälkiviisaissa Kalle Isokallio puhui kriittisesti kapitalismin hivuttautumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Siihen Jan Erola kysyi hämmentyneenä, onko Isokalliosta tullut sosialisti. Isokallio vastasi: "Ei, vaan mä olen aina kannattanut hyvinvointiyhteiskuntaa, ja nyt se on vaarassa sen takia, että me annetaan kapitalismille täysin vapaat kädet ja kuitenkin annetaan heille myös turva. Nyt saa mellastaa kuin sika pöheikössä. Poliittisten puolueiden pitää asettaa ne pelisäännöt, joilla kapitalismi pelaa".

Juuri näin Kalle Isokallio!  Mistä vain löydät sellaisen poliittisen puolueen, joka astuu kapitalismin ja pääoman varpaille? Sen toiveen perässä saa huhuilla eikä vastausta tahdo tulla.

Niin alas on mennyt poliittisissa puolueissa keskustelu, että edes vasemmistopuolueissa  sosialidemokraateissa tai vasemmistoliitossa ei löydy pääomalle suitsijoita. Työväenpuolueet ovat hylänneet aikaisemmat sosialistiset tavoitteet. Nyt ne ovat niin porvarillistuneet, että eroa kokoomukseen ja muihin porvarillisiin puolueisiin on kerta kaikkiaan vaikea nähdä. Käytännössä se ilmenee samoina eduskunta- ja kunnallisvaalitavoitteina.

Onko siinä lopulta mitään ihmettelemistä, jos äänestäjä tai ihan vakiintunut kannattakin on ihmeissään ja ymmällä? Puolueet tarjoavat kovin samanlaisia vaalipaketteja. Äänestäjällä on kaksinkertainen valinnan vaikeus. Äänestäjän pitäisi löytää oikea puolue ja vielä oikea  ehdokas, johon voisi luottaa.. Kriittiselle valitsijalle siinä on ongelma.

Monelle ongelma on niin suuri, että he jäävät vaalipäivänä kotiin. Tästä kertoi eilinen Helsingin Sanomien Suomen Gallupilta tilaama tutkimus. Tutkimuksessa äänestysvarmuutta selvitettiin kysymyksellä. ”Huhtikuussa järjestetään maassamme eduskuntavaalit. Kuinka varmana pidätte sitä, että käytte äänestämässä tulevissa eduskuntavaaleissa?”

Täysin varmoja äänestäjiä oli vain 53 prosenttia. Vähiten varmoja äänestäjiä löytyi työväestöstä (39%), opiskelijoista (46%), nuorista (43%) ja alemmista toimihenkilöistä. Varmimmat äänestäjät löytyivät ylemmistä toimihenkilöistä ja kokoomuksen äänestäjistä (75%). Tämä ennustaa kokoomukselle hyvää tulosta.

Vuoteen 2007 verrattuna keskustan kannattajien äänestysvarmuus on romahtanut. Pudotusta on 13 prosenttiyksikköä. Tutkimuksessa perussuomalaisten kannattajat ovat epävarmempia kuin muiden puolueiden kannattajat. Jos asetelma säilyy samana vaaleihin asti, tällä on paljonkin vaikutusta vaalitulokseen.Kysymys on suuresta eriarvoisuudesta. Alhaisimman äänestäjäryhmän (työväestö 39%) ja korkeimman äänestäjäryhmän (kokoomus( 75%) ero on peräti 36 prosenttia.

Mikko Lund


Ei kommentteja: