torstai 10. helmikuuta 2011

Työelämä muuttunut ja muuttumassa

Työelämä  suurten murrosten edessä
Toissailtana TV 2 esitti työpahoinvointi- illan. Kipeää puhetta työstä.
Epäilemättä työelämä on suurten murrosten edessä.  Esimerkiksi lapsen  lapsille ei voi luvata, että tulevaisuuden työelämä tarjoaisi enää työtä kaikille halukkaille tai että jälkikasvulle  maksettaisiin  aikanaan niin hyvää palkkaa   kuin minun ikäluokkani on saanut. Asko Suikkanen on jo pitkään todistanut, että nuoret eivät pääse enää niihin asemiin, joissa vanhemmat ovat.

Vastapainon äskettäin julkaisema suomalaista työelämää analysoiva puheenvuorokirja Yksin sovittu kertoo työelämän tilan muutoksesta kansainvälisen kehityksen  puristuksessa.

Ikäpolveni suuret ikäluokat jättävät jälkeensä vauraan maan. Työn ehdot ovat nuorempien ja pienempien ikäluokkien kohdalla  muuttuneet.  
Pahimmassa tapauksessa työelämässä ja työehdoissa palataan 1960-luvulle, jolloin työt ja työsuhteet olivat pätkätöitä ja säännöllisen epäsäännöllisiä kausitöitä. Globaalit markkinat koettelevat uskoa suomalaiseen osaamiseen ja kilpailukykyyn.  

Työelämää leimaa epävarmuus. Työmarkkina-asema on  määrittänyt  pitkälti, minkälainen sosiaali- ja perusturva ihmisillä on. Työelämän lainsäädäntö ei ole pysynyt pätkätyöelämän tahdissa. Monien tutkijoiden mielestä epätyypillisyys on jo itse asiassa jo nyt tyypillistä. Pätkä-, silppu- ja vuokratyö ovat yleistyneet.

Muutos merkitsee palkkatyön rajan hämärtymistä.

Osa-aikaisessa työsuhteessa työskentelee suuri joukko  ihmisiä. Osa-aikaisuus merkitsee sitä, että he joutuvat myös turvautumaan toimeentulotukeen, koska palkkatyöllä ei elä.

Työmarkkinoiden trendinä on nykyään itsensä työllistäminen. Työnantajat eivät halua tai uskalla enää sitoutua vakituiseen työvoimaan. Työnantaja haluaa ehkä sitoutua vain ydintyövoimaan.

Alimmalla asteella ovat harmaan työn tekijät, ulkomaalaisten reppufirmojen reissumiehet ja pohjoiset marjanpoimijat.

Tekesin teknologiajohtaja Tuomo Alasoini kiteyttää, että yritysten liikkeenjohdollisen ajattelun myötä työelämän keskeiseksi kriteeriksi on tullut oman hyödyllisyyden jatkuva osoittaminen.  Oman hyödyllisyyden osoittaminen.

Tavoitteena ei voi olla, että palkkatyöläisistä tulee  maan köyhälistöä.

Työelämässä voidaan laajasti  huonosti. Mistä tämä johtuu?
Niin monta selitystä kuin on selittäjää.

Mitä ay- liike on tehnyt ja mitä sen pitäisi tehdä?
Onko kyseessä huono johtaminen? 

Vai onko kyseessä  myös  työyhteisön  työmoraalin  ja työkaveruuden pettäminen?
Lähin työkaveri ei ole enää tukija ja auttaja, vaan kilpailija.

 SAK.n liitoissakaan ei ole kaikilla työpaikoilla luottamusmiestä. Lain ja työsopimusten määräyksiä poljetaan.  Onko vain Metalli  enää sellainen,josta vielä löytyy vanhaa solidaarisuutta?

Ei totta vie hyvältä näytä.

-----------------------------------------------

Lipponen joutuu sitten Halosen puhutteluun

Eilinen Ilta- Sanomat tietää, että Paavo Lipponen joutuu presidentti Tarja Halosen puhutteluun Wikileaks- paljastuksesta. Halonen keskustelee Lipposen ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa.

Onhan se hyvä, että keskustellaan.


SDP:n varapuheenjohtaja  Ilkka Kantola Herajoella

Kansanedustaja  Ilkka Kantola  (sd)  oli Herajoen Työväenyhdistys ry:n vieraana eilisiltana. Kantola viittasi puheessaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman eiliseen eduskuntapuheeseen, jossa Heinäluoma kansankirkon johdon kannanottoon perustuen ennusti  Suomea uhkaavan kahtiajakautumisen: globalisaatiosta hyötyjät ja heihin, joiden elämää säätelee riippuvuus sosiaaliturvasta  tai pitkittyvä työttömyys. Pienituloisten määrä on noussut 700 000 ja erityisesti lapsiperheköyhyys on kasvussa. Tilaisuudessa vierailivat  SDP:n  paikalliset kansanedustajaehdokkaat  Satu Koskela   Janakkalasta ja Miia Nahkuri Riihimäeltä. He kaipasivat seuraavaan hallitusohjelmaan konkreettisia toimia  köyhyyden ja eriarvoisuuden  vähentämiseksi.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja  tulee  to 17.3. klo 19 Riihimäelle

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd)  tulee  to 17.3. klo 19 Riihimäen kauppaoppilaitokseen os. Kalevankatu 5. Erkki Tuomioja puhuu sosialidemokratian tulevaisuudesta. Tilaisuuden järjestää Riihimäen sosialidemokraatit.  Tervetuloa  keskustelemaan!


Mikko Lund


Ei kommentteja: