keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Sosialidemokraatit voittivat Hampurissa




Sosialidemokraatit voittivat Hampurissa  - onko se merkki, käänne vasemmalle?

Sosiaalidemokraatit voittivat kristillisdemokraatit Saksan osavaltiovaaleissa. Iltalehti  22.2. kysyy pääkirjoituksessa  rohkeasti, onko se merkki käänteestä vasemmalle?

Saksassa ja laajemminkin Euroopan unionissa on viime vuodet johdettu keskustaoikeistolaisin voimin. Sosiaalidemokraattien ote on kirvonnut pahastikin vallan kammareista.
Saksan kristillisdemokraatit (CDU)  kärsi rökäletappion Hampurin osavaltiovaaleissa. Sen kannatus oli romahtanut 42,6 prosentista 21,2:een. Vastavuoroisesti viime vuodet heikkouden tilassa kärvistellyt demaripuolue (SPD) puolestaan oli kerännyt jättivoiton. Puolue sai ehdottoman enemmistön Hampurin osavaltioparlamentissa.
Voidaanko 1,7 miljoonan asukkaan Hampurin vaalitulosta pitää enteenä Saksan ja sitä kautta koko EU:n poliittisen kehityssuunnan vaihtumisesta?
Pieni uutinen, saako se jatkoa.
Kyllä Hampurin tulos kummasti piristää, ihan paikallisestikin. Demareita on lyöty ja ilkuttu puolueen toiminnasta, että edessä ei ole kuin lopettaminen. Hampurin tulos osoittaa, että ei demaripuolueelle ole syytä vielä hautajaisia järjestää. Edessä voi olla vielä suuria voittoja.
Kysymys asettautuu vain siten, että ehtiikö ilmapiirin muutos vaikuttaa ja näkyä  Suomen huhtikuun eduskuntavaaleissa.


Wikileaks-viesti julki:

"Kannustakaa Suomea tähän"

Iltalehti uutisoi ja paljasti  Wikileaks- viestin, jossa Suomea ja Pohjoismaita kannustettiin  tiiviimpään puolustusyhteistyöhön. Yhdysvaltain Norjan suurlähettiläs Benson K. Whitney uskoo maaliskuussa 2009 Washingtoniin lähettämässään viestissä, että puolustusyhteistyöstä voi olla hyötyä myös YK:lle, Natolle ja Yhdysvalloille, sillä se muun muassa parantaisi Pohjoismaiden kykyä osallistua kansainvälisiin operaatioihin. Hän kehottaakin Yhdysvaltoja kannustamaan Suomea, Ruotsina, Norjaa ja Tanskaa yhteistyöhön.
Whitneyn mielestä Yhdysvallat voisi myös ehdottaa erityisiä asioita, joissa pohjoismainen yhteistyö voi edesauttaa Naton tai Yhdysvaltojen pyrkimyksiä. Hän nostaa esimerkeiksi muun muassa Barentsinmeren valvonnan ja sotarikollisten syyttämisen.
Pohjoismainen yhteistyö kunniaan.

Vaaleihin mentäessä kannattaa olla tarkkana: Kokoomuksen ehdokkaat käyttävät suurimpia summia vaalimainontaan

Demari  22.2.2011 paljastaa, että kokoomuksen ehdokkaat käyttävät suurimpia summia vaalimainontaan.
Kokoomuksen ehdokkaat käyttävät selvästi eniten rahaa eduskuntavaalikampanjointiin. Turun Sanomien, Kalevan ja Väli-Suomen sanomalehtien kyselyn mukaan puolet kokoomuksen ehdokkaista aikoo käyttää kampanjaansa 25000–50000 euroa.
Näin suurella vaalibudjetilla on liikkeellä vain 27 prosenttia keskustalaisista, 13 prosenttia demareista, 4 prosenttia vihreistä, 3 prosenttia vasemmistoliittolaisista ja 2 prosenttia perussuomalaisista.
Vastaavasti alle 15000 euron vaalibudjetilla aikoo selvitä 94 prosenttia perussuomalaisista, 88 prosenttia vasemmistoliittolaisista ja 87 prosenttia vihreistä. Kokoomuksen ehdokkaiden kampanjoista vain kolmannes jää alle 15000 euroon.
Eniten ulkopuolista rahoitusta saavat RKP:n, Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ehdokkaat. Perussuomalaiset ja vihreät maksavat vaalikulunsa pääosin itse.

Kuluttajavalistuksena voi suositella peräämään  ehdokkaalta, kuka hänen vaalityönsä rahoittaa. Kokoomuksen ehdokkaat näyttävät käyttävän mainontaan niin suuria summia, että voi epäillä asialla olevan eräitä  yrityksiä. Jos ehdokas nousee yrityksen rahoilla eduskuntaan, niin silloin ei voi olla oikein varma, ketä hän sitten edustaa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: