lauantai 26. helmikuuta 2011

Annammeko tilaa takapihalta?


Kiinnostaako esikaupungin renessanssi?   
Ideaa voisi kokeilla  ydinkeskustaan yhdistettävässä Peltosaaressa
Kokemuksia etsitään Helsingissä

HS:n uutistoimittaja, entinen Oulun aluetoimittaja, Marja Salmela kirjoittaa mallikkaasti (HS 25.2. Merkintöjä, ”Tervetuloa  takapihalleni!”.  Salmela kertoo havainnostaan, kuinka monet 1950 – 70-luvuilla syntyneet asuinalueet   kaipaavat uutta elämää ja ilmettä. Koulujen oppilasmäärät  ja päiväkotien hoidokit uhkaavat vähentyä. Pihat ovat hiljaisia  eikä kaduilta kuulu nuorten ilakoinnin ääniä. Monen katutason myymälän ikkunaan on ilmestynyt lappu ”vuokrattavana”. Ostoskeskusten liiketilat  ovat muuttuneet kaljakuppilaksi. Näin on tapahtunut   Salmelan mukaan Maunulassa, Kannelmäessä, Lassilassa, Pohjois- Haagassa, Vanhassa Vuosaaressa, Oulunkylässä ja Laajasalossa.

Salmela kirjoittaa, että lähiöistä saadaan eläviä, jos niihin rakennetaan uusia asuntoja. Ne voisivat houkutella, koska ympäristö olisi jo valmiina. Ei tarvitse asua vuosikausia keskellä rakennustyömaata. Omakotitaloille ja rivitaloille  on hyviä paikkoja lähiöiden reuna-alueilla tai tonttien sivustoilla.

Salmela pelkää, että esikaupunkien renesanssin  jyrää nurin nimby,  ”ei minun takapihalleni”-ilmiö. Sitä kannattavat  ja kannattelevat  maaseudun rauhan ja menneisyyden lumoissa olevat ihmiset.  Kotikulmien ja takapihan pitää pysyä muuttumattomana, vaikka lähistöltä häviää kauppoja, kouluja ja päiväkotia.
Tilanne on herkkä ja siinä on protestin paikka. Nimbyn  vastarintaliike  yimby  on urbaanin elämän ja kaupunki-kulttuurin ystävien epäpoliittinen verkosto, joka on pitkään toiminut Tukholmassa, Göteborgissa ja Norjassa. Salmelan mukaan liike on kyllästynyt tahdottomiin, lepsuihin poliitikkoihin, jotka myötäilevät nimby- henkisiä kaupunginosayhdistyksiä. 

Yimby- liike haluaa elvyttää repsahtaneet kaupunginosat  houkutteleviksi asuinpaikoiksi. Liike on tehnyt runsaasti ehdotuksia kaupunkisuunnittelijoille ja hionut suunnitelmia eri asiantuntijoiden ja asukkaiden kanssa. Asukkaat on kutsuttu mukaan ideoimaan uudistamista,  ja heidän toiveensa on otettu huomioon esimerkiksi  parantamalla puistoja ja  korjaamalla katujen viihtyisyyttä.

Salmela kirjoittaa, että kaupungin uudistaminen kuuluu meille jokaiselle. Meidän on itse tartuttava toimeen.
Olisiko  tässä mitään ideaa Riihimäen Peltosaaren parantamiseen? Näinhän Peltosaaressa toimitaankin.
Olisiko mahdollista synnyttää keskustelua  koko keskustan kaunistamisesta ja kaupunkilaisten ottamisesta paremmin mukaan  suunniteluun?  Peltosaaressa on nyt perustettu Peltosaari-parlamentti, se saattaa olla ihan toimiva tapa asukkaiden äänen kuulemiseen.

Niin meillä kuin pääkaupunkiseudulla on paljon yksityisiä rakentamattomia tontteja.
Kaupungin luonteeseen kuuluu  jatkuva kehitys ja  muutos.
Meidän on tiedostettava  kätilön tehtävä: auttaa muutosta.



Mikä on  syy köyhyyteen ?

Asiasta on paljon keskusteltu ja kirjoitettu niin politiikan, sosiaalipolitiikan kuin sosiaalityöntekijöiden keskuudessa. Luin Yhteiskuntapolitiikka – lehden 75, 2010 :6 artikkelin Sosiaalityöntekijöiden mielipiteet köyhyyden syistä Pohjoismaissa. Artikkelin olivat kirjoittaneet Helena Blomberg, Johanna Kallio  ja Christian Kroll.

Sosiaalityöntekijät ovat sosiaalipolitiikan, sosiaalipalveluiden ja sosiaalisten ongelmien asiantuntijoita. Heillä on koulutuksen ja työn tuomaa asiantuntijuutta  ihmisten sosiaalisten ongelmien ratkaisuun. Sosiaalityöntekijöiden mielipiteet vaikuttavat mahdollisesti siihen, millaisia palveluja he tarjoavat, keitä he auttavat aktiivisimmin ja miten he suhtautuvat asiakkaisiin auttamistilanteissa. Työntekijöiden asenteella ja mielipiteellä on paljon merkitystä työn suuntaamiseen ja toteuttamiseen.

Tulosten mukaan enemmistö pohjoismaalaisista sosiaalityöntekijöistä näkee köyhyyden olevan seurausta rakenteellisista tekijöistä eli yhteiskunnan  epäoikeudenmukaisuudesta.
Tanskassa sosiaalityöntekijät näkevät köyhyyden johtuvan kohtalosta. Köyhyyden syyt nähdään yksilöllisenä epäonnena tai kontrolloimattomina olosuhteina ja sattumanvaraisuutena.  Suomessa sosiaalityöntekijät kannattavat useita köyhyyden selitysmalleja. Maassamme sosiaalityöntekijät syyttävät yksilöä köyhyydestä enemmän kuin muualla. Tulos yllättää, sillä Suomessa sosiaalityöntekijältä vaaditaan maisteritason koulutus. Norjassa ja Ruotsissa kannatetaan paljon sosiaalisia selitysmalleja ja yksilölliset selitysmallit eivät saa kannatusta. Samankaltaiset mielipiteet voivat selittyä sillä, että Ruotsissa ja Norjassa  sosiaalityöntekijöiden koulutus on hyvin samankaltainen.
Mielenkiintoista ja pohdintaa synnyttäviä tuloksia.


Mikko Lund


Ei kommentteja: