maanantai 7. helmikuuta 2011

Kuntaministeri Tölli yllättää: Kuntatalouden lukujen kaunistelussa ei mieltä

Kuntaministeri Tölli yllättää: Kuntatalouden lukujen kaunistelussa ei ole mieltä
 
Suomen Kuvalehti 5 /2011  haastattelee hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölliä (kesk) . Tölli suorastaan yllättää suorapuheisuudellaan ja suoraselkäisyydellään. Missä kunnossa on kuntatalous? Töllin mukaan katsottaessa pitkän aikavälin kehitystä kuntatalous  on alijäämäinen. "Viime vuoden tilinpäätökset ovat ilmeisesti ennakoitua parempia", arvelee ministeri.
 
Töllin mukaan kuntatalous on otettava osaksi valtion kehysmenettelyä. Näin eduskunta sitoutuisi kasvattamaan kuntien menoja vain sen verran  kuin valtion budjetissa on liikkumavaraa.'
 
"Mutta kuntienkin pitää opetella kehysmenettelyä sitoutumalla vaalikausittain ja tarvittaessa niiden ylikin talouden tasapainottamiseen", opastaa ministeri.
 
"Ei kannata pakoilla kriisikuntamenettelyä"
 
Riihimäki on kriisikunta - kaupungin velka on noin 100 miljoonaa euroa. Minä ehdotin Riihimäen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa, että Riihimäen kaupunginhallitus olisi velvoitettu tekemään velan lyhentämis- ja puolittamisohjelma ja huolehtimaan talouden tasapainottamisesta. Ymmärsin niin, että asia kävi kaupunginhallituksen ja kaupungin virkajohdon kunnian päälle eikä valtuustostakaan ollut talouden tasapainottamiseen.
 
Nyt hallinto- ja kuntaministeri sanoo, että juuri näin kunnissa pitäisi tehdä. "Kuntien pitäisi opetella kehysmenettelyä sitoutumalla vaalikausittain ja tarvittaessa niiden ylikin talouden tasapainottamiseen."
 
Riihimäen johtavat päätöksentekijät haluavat  hoitaa ulkokuorta, kaunistella, siirtää asiaa eteenpäin, mutta sen takia edessä on kriisi.
 
Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Riihimäen kaupunginvaltuuston päätöksen poistojen muutoksesta. Asiasta oli valittanut varatuomari Juhani Nummela, joka katsoi, että Riihimäen kaupunki oli rikkonut kuntalakia ja kirjanpitolakia muuttaessaan poistosäännöksiä.
 
Hallinto-oikeuden päätöstä ei oltu toimitettu tarkastuslautakunnalle  eikä kaupunginvaltuustolle, vaikka hallinto-oikeus poistopäätöksen yhteydessä totesi, että tilinpäätös ei tule antamaan oikeita ja riittäviä tietoja kaupungin toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Tilinpäätöksen hyväksymisestä valitti varatuomari Juhani Nummela.
 
Kuntaministeri Tölli tuomitsee lukujen kaunistelun, "lukujen kaunistelu ei kuitenkaan tuo lisää euroja palveluihin, ja siksi siinä ei ole mieltä".
"Ei kannata pakoilla kriisikuntamenettelyä. Ennen pitkää vaikeat päätökset on tehtävä", sanoo Tölli.
 
Kuntalain uudistamisessa talousluvut tarkasteluun
 
Ministeri Tapani Tölli lupaa, että että "kuntalain uudistamisen yhteydessä arvioidaan uudelleen kuntatalouden keskeiset tunnusluvut, jotta kuntataloudesta saataisiin  oikea kuva". Viimeistään 2017 kunnilla on selkeät" tunnusluvut ja mittarit", lupaa ministeri.
 
Hallinto- ja kuntaministeri taitaa olla hallituksen muista ministereistä poiketen tekevää sorttia.
 
Mikko Lund
 

Ei kommentteja: